info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

ABD`nin Yeni Başkanı Trump Oldu

ABD, 45. başkanını seçmek için sandık başına gitti. 2016 Başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi aday Donald Trump, favori Demokrat Parti adayı Hillary Clinton karşısında seçimi önde bitirdi.

Pensilvanya eyaletindeki 20 delegeyi de kazanan Trump 274 delegeye ulaşarak ABD Başkanı oldu. Hillary Clinton, Trump'ı arayarak yenilgisini kabul etti.

Trump'ın kampanya ekibi, Nevada Clark County'deki seçim merkezinde sandıkların kapanmasının ardından da insanların oy kullanmasına izin verildiğini öne sürdü.

Geçtiğimiz hafta yaşandığı iddia edilen olayla ilgili Nevada'daki eyalet mahkemesinde dava açıldı. Dava dilekçesinde ofis görevlisinin eyalet yasalarını ihlal ettiği belirtildi ve ofisteki oyların diğer oylardan ayrı tutulması istendi.

ABD SEÇİMİYLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

ABD halkı, başkanlık seçimlerinin yanı sıra Kongre için de oy kullanacak. ABD Kongresi'nin 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi kanadının tamamı, 100 üyenin bulunduğu Senato'nun üçte biri ve bazı valilikler için de bugün halk tercih yapacak.

ABD'deki farklı saat dilimlerinden dolayı, oy verme işlemlerinin başlayışı ve bitişi eyaletlerin yer aldığı dilime göre değişiyor. Doğu yakasının saat dilimi göz önünde bulundurulduğunda, oy verme işlemleri doğudaki eyaletlerde yerel saatle 06.00'da (TSİ 14.00) başladı.

Ülkede 37 eyaletin yanı sıra başkent Washington'da seçmenler, 26 Ekim'den itibaren erken oy verme veya mazeretli oy verme işlemlerinden yaralandı. Ancak halkın çoğunluğu oyunu bugün kullanıyor. 

Erken oy verme sürecinde yaklaşık 40 milyon seçmenin, 8 Kasım'ı beklemeden oylarını kullandığı belirtiliyor. Öte yandan seçimlere katılımın yine de çok yüksek olması beklenmiyor. Bu seçimlerde kayıtlı yaklaşık 230 milyon seçmen bulunurken, bugün yaklaşık 100 milyon kişinin oy kullanacağı tahmin ediliyor.

EN FAZLA OY BAŞKAN SEÇİLMEYE YETMİYOR

ABD seçim sistemine göre seçimde en fazla oyu almak, başkan seçilmek için yetmeyebiliyor.

Ülkede seçim sistemi, her eyaletin, başkanı ayrı ayrı seçmesi üzerine kurulu. Federal yönetim yapısının bulunduğu ülkede halk, her eyalette partilerin başkan adayına bağlı olan "seçici" grubuna oy veriyor. Eyaleti kazanan başkan adayı, eyaletlerin nüfus yoğunluğuna göre belirlenen seçici delegelerin tamamını da kazanmış oluyor. Dolayısıyla seçici delegelerde çoğunluğu alan, ülkenin de başkanı oluyor.

Bu nedenle gözler Hillary Clinton ile Donald Trump'ın halkın ne kadarının oyunu aldığında değil, hangi eyaletleri kazandığında olacak.

ABD'NİN YENİ FİRST LADY'Sİ MELANIA TRUMP

Lüks ve ihtişam denince akla gelen ilk isimlerden olan yeni first lady Melania Trump, eski adıyla Melania Knauss, 1998 yılında ilişkiye başladığı Donald Trump’la 2005 yılında evlenerek Trump’ın üçüncü eşi oldu. Evliliğin ilk yılında Barron adını verdikleri erkek çocuklarını dünyaya getirdi.

"NUMARAMI İSTEDİ, VERMEDİM"

Melanie ve Donald Trump 1998 yılında moda haftası partisinde tanıştı. O sıralarda Donald Trump, kızı Tiffany Trump’ın annesi, televizyon yıldızı Ve eski bir güzellik kraliçesi olan Marla Maples ile evliydi. Melania Trump, tanışmalarını anlattığı bir röportajında, “Numaramı istedi ama bir ilişkisi vardı, dolayısıyla tabii ki numaramı vermedim” şeklinde konuştu. Ancak Trump kısa süre sonra şimdiki eşinin numarasını öğrenmenin yolunu buldu ve ikili ilişkiye başladı.

CLINTON'LAR DÜĞÜNDE

Florida’nın Palmiye Plajı’nda (Miami Palm Beach) evlenen Melania ve Donald Trump çiftinin 350 davetlinin katıldığı düğününde, davetliler arasında Hillary ve Bill Clinton da vardı. Düğüne ayrıca Heidi Klum, Barbara Walters ve Simon Cowell gibi ünlü isimler de katıldı.

100 BİN DOLARLIK GELİNLİK

Melania Trump düğünde, üzerinde 1500 tane kristal taş olan 100 bin dolarlık Dior imzalı bir gelinlik giydi. Gelinliğin yapımının 550 saat sürdüğü biliniyor. Dört metre uzunluğundaki gelinliğin yaklaşık beş metre duvağı vardı. Yeni fisrt lady, düğünün ardından verilen havuz kenarı partisinde ise Vera Wang tasarımı ipek bir gelinlik giydi.

12 KARAT PIRLANTA YÜZÜK

Melania Trump’ın 12 karatlık pırlanta evlilik yüzüğünün 1,5 milyon sterlin olduğu biliniyor.

BALKAN GÖÇMENİ FIRST LADY

New York yüksek sosyetesinden uzakta, eski Yugoslavya topraklarında (Slovenya) büyüyen first lady, İngilizcenin yanı sıra Slovence, Fransızca, Sırpça ve Almanca biliyor. Trump, 1825-1829 yılları arasında Beyaz Saray’da olan John Quincy’nin İngiliz eşi Louisa Adams’tan sonra başka bir ülkede doğan ikinci first lady oldu.

GÖÇMEN KARŞITI VAATLERE DESTEK

Kendisi de bir göçmen olan Melania Trump, Donald Trump’ın seçim dönemi boyunca tekrarladığı göçmen karşıtı vaatlerini destekledi. Verdiği bir röportajda, “Yasaların izindeyim. Burada yasadışı bir şekilde kalmayı hiçbir zaman düşünmedim” dedi. Donald Trump’ın ABD-Meksika sınırını suç artışı nedeniyle kapatacağını söylemesi üzerine, “Meksikalıları aşağıladığını düşünmüyorum. O illegal göçmenlikten söz etti” şeklinde konuştu.

Melania Trump, ilk çıplak poz veren first lady olma özelliği taşıyor. Aylık bir Fransız erkek dergisine verdiği pozları New York Post yayınlayınca büyük olay oldu. Fotoğraflarda Melania Trump, İskandinav model Emma Eriksson’la çıplak bir şekilde yatağa uzanmış şekilde görülüyor. Fotoğrafçı Jarl Ale de Basseville, fotoğraflar hakkında, “Bu sadece güzellik ve porno değil” yorumunu yaptı. Donald Trump ise bu fotoğraflar hakkında, “Avrupa’da böyle fotoğraflar modaya uygun ve oldukça yaygın” şeklinde konuştu.

EN AZ POPÜLER BAŞKAN EŞİ

Başkan Bill Clinton’ın eşi olarak en zayıf first lady gözüyle bakılan Hillary Clinton’dan beri Melania Trump en az popüler başkan eşi oldu. Seçim döneminde yapılan anket sonuçları, Hillary Clinton’ın eşi olarak Bill Clinton’ın Melanie Trump’a göre daha popüler bulunduğu yönündeydi. Anketler, ABD tarihinde bugüne kadarki en popüler başkan eşleri olarak Barbara Bush ve Michelle Obama’yı gösterdi.

"BAŞKAN GİBİ DAVRAN"

Melania Trump, seçim döneminde verdiği bir röportajda, eşine politik tavsiyeler verme konusunda hiçbir zaman çekingen davranmadığını söyledi. Donald Trump da Arizona’da yaptığı bir konuşmada, en büyük kızı Ivanka ve eşi Melania’nin kendisine “Başkan gibi davran” dediklerini anlatmıştı.

"BABASI GİBİ PATRON"

Melania ve Donald Trump’ın 10 yaşında Barron adlı bir oğulları var. ‘Küçük Donald’ denilen Barron, babası gibi takım elbise giyip kravat takıyor ve babasıyla golf oynuyor. Küçük çocuğun babası gibi patronluk yaptığı da biliniyor. Melania Trump, 2011 yılında verdiği bir röportajda oğlu için, “Bakıcıları kovdu, temizlikçileri kovdu” şeklinde konuşmuştu. Trump, oğlu Barron’un kovduğu kişileri hemen geri çağırdığını da sözlerine ekledi. 

'KÜÇÜK DONALD'

Melania Trump, oğlu hakkında şu yorumları yaptı:

“Güçlü iradesi olan, çok özel, akıllı bir çocuk. Bağımsız biri, seçimlerini yapıyor ve ne istediğini kesinlikle biliyor. Bazen onu ‘Küçük Donald’ diye çağırıyorum. Görünüm olarak ikimizin karışımı gibi ama kişiliği tamamen babası.”

"İNANILMAZ BİR ANNE"

Donald Trump, yaptığı bir konuşmada eşi Melania Trump’ı “İnanılmaz bir anne” olarak tanımladı. “Oğlu Barron’u çok seviyor ve inanılmaz bir first lady olacak” dedi.

TRUMP'IN BAHSETTİĞİ OYLAMA MAKİNESİ 

ABD'nin Pensilvanya eyaletinde bir seçmen oyunu Trump'a vermek istiyor ancak oylama makinesi, Trump seçeneğine izin vermezken, hemen yanında Clinton seçeneği yanıyor.