info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Almanya`daki Yeşil Kasa Müzesi Soyuldu

Almanya`nın Saksonya eyaletindeki Dresden kentinde, Avrupa`nın en büyük hazine koleksiyonlarından birisini barındıran Yeşil Kasa (Grünes Gewölbe/Green Vault) Müzesi soyuldu.

Çalınan mücevherlerin fotoğrafları yayınlandı. Her biri 37 parçadan oluşan üç elmas sette, yakut, zümrüt ve safir işli parçalar vardı.

Hırsızlar, yerel saatle 04.58'de müzeye girdi. Kullandıkları yöntem ise, müze yakınındaki bir elektrik dağıtım şebekesinde yangın çıkarmak ve müzenin alarm sistemini devre dışı bırakmak oldu.

Güvenlik kamerası görüntüleri, zemin kattaki bir pencerenin parmaklıklarını büken hırsızların küçük bir aralık oluşturup müzeye sızdığını gösteriyor.

Yayınlanan görüntüler karanlık ve iki kişi seçiliyor ancak polis daha fazla hırsızın soygunda rol aldığını tahmin ediyor.

Barok döneminden kalma mücevher ve eserlere ev sahipliği yapan müzedeki en değerli tarihi parçalar zemin kattaydı.

Soyguncular, her biri 37 parçadan oluşan üç elmas set çaldı. Sette yakut, zümrüt ve safir işli parçalar da bulunuyordu.

Alman polisi, çalınan mücevherlerin fotoğraflarını basınla paylaştı. Dresden Müzeler Müdürü Marion Ackermann, müzedeki 10 elmas setten 3'ünün çalındığını belirtti ve mücevherler için "Paha biçilemez, onların değerini hesaplamak imkansız" dedi.

Çalınan parçaların 'çok iyi tanındığını' belirten Ackermann, piyasada yasal olarak satılamayacağı bilgisini verdi. Müze müdürü ayrıca, koleksiyonun manevi değerinin, maddi değerinden çok daha fazla olduğunu da ekledi.

Bild gazetesi, çalınan eserlerin toplam değerinin 1 milyar euroyu bulduğunu bildiriyor. Müze yetkilileri ve polis ise, çalınan parçaların toplam değerini hesaplamaya çalışıyor.

Dresden Müzeler Müdürü Ackermann, Avrupa'nın en eski ve büyük hazinelerinden birine ev sahipliği yapan müzede gece bekçisi bulunduğunu söyledi.

Alman polisi ve gizli servisi, ülkenin her yerinde hırsızları arıyor. Soygunun ardından müze ziyarete kapatıldı.

Müzedeki koleksiyon, 18. yüzyılda Saksonya'yı yöneten Elektör 'Güçlü August' tarafından oluşturulmuştu.

Eski Saray içinde bulunan müzeye Yeşil Kasa denmesinin nedeni, bazı bölümlerinin bakır taşı yeşiline boyanmış olması.

Saksonya Eyaleti Başbakanı Michael Kretschmer soyguna tepki göstererek, "Sadece devletin sanat koleksyionu değil, tüm Saksonya halkı soyuldu" dedi ve koleksiyonun Saksonya tarihinin ayrılmaz parçalarından biri olduğunu söyledi.

Müzedeki 10 salonda mücevher ve altın, gümüş, değerli taşlar ve diğer değerli materyallerden yapılmış 3 bin civarında eser sergileniyordu.

Müzenin en değerli parçalarından biri olan 41 kıratlık bir yeşil elmas, şu an New York'ta bir sergide sergileniyor.

İkinci Dünya Savaşı'nda zarar gören bina daha sonra restore edilmişti. 2006 yılında tekrar açılan bina turistlerin uğrak noktası olmuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 2006'da Dresden kentindeki müzeyi ziyaret etmiş ve sergilenen eserlere ilgi göstermişti.