info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4049
Dolar Satış
:
32.4632
Euro Alış
:
34.4266
Euro Satış
:
34.4887
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Hong Kong’un Canavar Binalarına Turistlerden Yoğun İlgi

Çin ve Hong Kong deyince akla ilk gelen meselelerden biri elbette nüfus yoğunluğu oluyor. Kalabalık insan kitleleri Hong Kong sokaklarını tam anlamıyla istila etmiş durumda, dolayısıyla iğne atsan yere düşmez tabiri bu bölge için son derece uygun.

Söz konusu durumun kent mimarisine etkisi ise tartışılmaz. Kafanızı çevirdiğiniz her yerde göğe doğru umarsızca yükselen binalarla karşılaşmanız işten bile değil. Bunlardan biri olan Quarry Bay ‘Monster Building’, gerek boyutları gerekse mimari özellikleriyle diğerlerinden ayrılmakla kalmıyor, görenleri dehşete düşürüyor!

Beton Yığınları Arasından Doğan Canavar

Beton yığını unvanını gerçek anlamda hak eden Hong Kong’un doğu bölgesinde bulunan Quarry Koyu, sınırları dahilinde her gün yeni bir sanayi ve yerleşim yeri açılan, buna bağlı olarak nüfus yoğunluğunun had safhalara ulaştığı bir semt olma özelliği taşıyor. Zaten Monster Building gibi bir yapı da ancak böyle bir bölgeye yakışırdı… Peki monster, yani “canavar” sıfatını hak edecek ne yapmış bu binalar kümesi?

Aslında bu isim bölgenin yerli halkı tarafından konmuş ve muhtemelen yapının devasa boyutlarına ve üç taraftan insanın üzerine üzerine geliyormuş gibi yükselen haline gönderme yapılıyor. 5 ayrı binanın bir araya gelmesiyle oluşan Quarry Bay ‘Monster Building’, 1960’lı yıllarda yaşanan nüfus patlaması esnasında, kentin düşük gelirli sakinleri için devlet destekli konut projesi kapsamında inşa edilmiş.

Oceanic Mansion, Fook Cheong, Montane Mansion, Yick Cheong ve Yick Fat binalarının birleşmesiyle ortaya çıkan bu kompleks yapının içinde yer alan yüzlerce daire üst üste istiflenmek suretiyle ortaya rengârenk bir motif çıkarıyor. Bu açıdan bakıldığında canavardan ziyade dev bir kilimi andırdığı söylenebilir.

Sıkıştırılmış Yaşamlar

Aslında Hong Kong yine 1960’lı yıllarda inşa edilen, Quarry Bay ‘Monster Building’ benzeri yapılara alışkın bir bölge. Bu türden binaların çoğunda olduğu gibi üst katlar yaşam alanı olarak tasarlanmışken zemin katlar birbirinden farklı pek çok alanda satış yapan mağazalardan meydana geliyor. Her ne kadar genel manada bu türden benzerlikler olsa da Quarry Bay ‘Monster Building’ büyüklüğü ve yoğunluğu bakımından diğerlerine fark atmış gibi görünüyor.

Quarry Bay ‘Monster Building’  ayrıca dikkat çekici simetrisi ve sahip olduğu mimari estetik bakımından da öne çıkıyor. Söz konusu özellikleri bakımından gerek kent kâşiflerinin gerekse instagramer’ların ilgisini fena halde çekmeyi başarıyor. Onların ilgisini çeker de film yapımcılarının çekmez mi? Quarry Bay ‘Monster Building’ şimdiden Ghost in the Shell ve Transformers gibi dünyaca ünlü filmlere set olmuş bile…