info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

2 Milyon İnsan Kasırga`dan Kaçıyor

Karayip Denizi`nde etkili olan Matthew kasırgası Haiti, Küba ve ABD`nin güney kıyılarında etkili oluyor.

Haiti'de sel felaketine yol açan kasırga 10 kişinin ölümüne neden oldu. Haiti'de pazar günü yapılması planlanan devlet başkanı seçimi de ertelendi. 4 eyalette olağanüstü hal ilan edildi. 2 milyon kişi kasırgaya yakalanmamak için yola çıktı.

Hızı saatte 215 kilometreyi bulan Matthew Kasırgası en büyük zararı Karayip ülkelerinden Haiti'ye verdi. Yoğun yağış ve seller binlerce kişinin evsiz kalmasına neden olurken, şu ana kadar 10 kişi yaşamını yitirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Haiti Özel Temsilcisi yardımcısı Mourad Wahba, Haiti'de en az 10 bin kişinin hastaneler ve barınaklarda kaldığını açıkladı.

Kolera tehlikesinin baş gösterdiği ülkede pazar günü yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimi de iptal edildi.

Haiti Seçim Konseyi tarafından yapılan açıklamada, özellikle adanın güneybatı kesimine büyük zarar veren kasırga nedeniyle 9 Ekim'de yapılması öngörülen seçiminin ertelendiği belirtildi.

Seçim Konseyi Başkanı Leopold Berlanger, gelecek hafta seçimin ne zaman yapılacağı ile ilgili bir tarih vermeyi planladıklarını ifade etti.

BAHAMALARI VURDU

Matthew Kasırgası Haiti dışında kuzey Karayipler'deki Bahama adalarını da etkisi altına aldı.

Gece saatlerinde Bahamaları vuran kasırga nedeniyle halka kıyılardan uzak durması ve yüksek bölgelere çekilmesi için çağrıda bulunuldu.

Cat Adası'nda tedbir amacıyla elektrikler kesildi. Kasırganın ağır maddi hasara yol açtığına dair bilgi alınmadığını belirten yetkililerce, altyapının hasar görmediği ve kasırganın büyük adalarda tahribat yaratmadığı açıklandı.

Matthew Kasırgası Dominik Cumhuriyeti'nde de 4 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

ABD'DE 4 EYALETTE OLAĞANÜSTÜ HAL

Yaklaşan kasırga nedeniyle ABD'nin Florida, Güney Carolina eyaletleriyle Georgia ve Kuzey Carolina'nın bazı kesimlerinde olağanüstü durum ilan edildi. Uyarı sonrası ABD'de 2 milyon insan güvenli bölgelere gitmek için yola çıktı

ABD Başkanı Barack Obama, ABD’nin güneydoğu kıyılarına doğru ilerleyen Matthew kasırgasına karşı hazırlıklı olduklarını söyledi.

Obama, ABD’nin güneydoğu eyaletlerini birkaç gün içinde vurması beklenen kasırgaya ilişkin Federal Acil Durum Yönetim Kurumunda brifing aldı.

Yaklaşık 20 dakika süren bilgilendirme sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Obama, güneydoğu eyaletleri Florida, Georgia, Güney Carolina ve Kuzey Carolina’da etkili olacağı tahmin edilen fırtınaya karşı halkın duyarlı olmasını istedi.

Haiti’de etkisini gösteren fırtınanın ABD’ye doğru ilerledikçe kuvvetlenebileceğini belirten Obama, Florida eyaletinde perşembe gecesinden itibaren fırtınanın kendisini hissettirmeye başlamasını beklediklerini söyledi.

Halkın yetkililerin uyarılarını ciddiye almasını isteyen Obama, “Herkesin yerel yetkililere kulak vermesini istiyorum. Eğer bölgenizin tahliye edilmesine dair bir uyarı varsa bunu ciddiye alın” dedi.