info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Perseid Meteor Yağmuru Başlıyor

12-13 Ağustos tarihinde Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından kopan parçalar Dünya atmosferine girecek.

Hiçbir araç gerekmeksizin gözlemlenebilecek olay meraklılarına muhteşem bir görsel şölen sunacak.

Dünya'nın Güneş'in etrafında dönmesi pek çok doğa olayını beraberinde getiriyor. Meteor yağmurları da onlardan biri… Yılın Temmuz ve Ağustos aylarında, Dünya'nın yörüngesindeki konuma bağlı olarak bu yağmurların daha net görüldüğü biliniyor. Bunun en yakın örneği henüz 2 hafta önce yaşandı. 27 Temmuz'da Kaliforniya'dan net bir şekilde görülen bu meteor yağmuru 5 dakika sürmüştü. Gökbilimciler yeni meteor yağmuru için 12-13 Ağustos tarihini işaret ediyor. Bu tarihler arasında Perseid meteor yağmuru görülecek. İlk kez MS 36. yılda gözlemlenen bu meteor yağmurunun açıklaması şu şekilde yapılıyor:

Perseid göktaşı yağmuruna sebep olan şey kuyruklu yıldızdır. Bu kuyruklu yıldız her 133 yılda bir Güneş etrafında bir tur atar. Bu sırada Güneş'e yakınlaşmasıyla geride bazı parçalarını bırakarak yörüngesi üzerinde bir enkaz yığını oluşturur. Dünya'nın yörüngesinin bu kuyruklu yıldızın yörüngesiyle kesişmesi sonucunda bu enkaz yığınının içerisinden geçeriz. Dünya'nın kütle çekim etkisiyle burada bulunan irili ufaklı taşlar atmosfere müthiş bir hızla girerek yanarlar. Biz bu anlık yanarak kayma olayını “yıldız kayması” olarak adlandırsak da aslında onlar kuyruklu yıldızdan geriye kalan taş parçalarıdır.

Görselden de anladığımız üzere Ağustos ayında kuyruklu yıldızın yörüngesi ile Dünya'nın yörüngesi kesişiyor. Görselden de anladığımız üzere Ağustos ayında kuyruklu yıldızın yörüngesi ile Dünya'nın yörüngesi kesişiyor. İşte bu Perseid meteor yağmuru 12-13 Ağustos tarihinde Kaliforniya'nın kuzeyinde, teleskop gibi herhangi bir araç gerece ihtiyaç olmadan görülebilecek. Bu görsel şölende bir saatte yaklaşık 100 meteor belirecek. Lakin tam manası ile görebilmek için şehrin ışıklarından uzak karanlık bir yerde gözlemlemek gerekiyor.