info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Son 36 Yılın En Büyük Depremi

İtalya’nın orta kesimdeki Perugia kenti yakınlarında dün sabah meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki deprem sonrası 40 bin kişi bölgeden tahliye edildi. Artçı depremler nedeniyle halkın büyük bir kısmı geceyi sokakta ya da araçlarında geçirdi. Dün gece de 4.2 büyüklüğünde bir artçı meydana geldi.

İtalya'da son 36 yılın en büyük depreminde can kaybı yok. Resmi açıklamaya göre 20 kişi yaralandı. Bazı yaralıların durumu ağır.

Depremin en etkili olduğu Norcia kasabasında birçok ev yerle bir oldu. Çok sayıda tarihi eser yıkıldı.

İtalyan yetkililer 25 bin kişinin deprem sonrası evsiz kaldığını açıkladı. 40 bin kişi ise bölgeden tahliye edilerek, daha güvenli noktalara gönderiliyor.

Deprem meydana geldiğinde İsrail'de resmi ziyartte bulunan İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, depremden zarar görenlerin evlerinin en hızlı şekilde yeniden inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

İtalya Sivil Savunma Kurumu Başkanı Fabrizio Curcio da, 6.5 büyüklüğündeki depremin Norcia, Castel Sant’Angelo sul Nera ve Preci kasabaları arasında yerin 10 kilometre derinliğinde olduğu söyledi.

Dün yerel saatle 07.40’ta yaşanan depremin merkez üssüne yakın kasabalardan Norcia’da, M.S. 480 yılında inşa edilen San Benedetto Katedrali, sadece ön cephesi kalacak şekilde yıkıldı.

Depremin, ülkenin kuzeyinden güneyindeki Puglia bölgesine kadar birçok kentten ve kuzeydeki komşusu Avusturya’dan da hissedildiği belirtildi.

26 Ekim’de de yine aynı bölgede ikişer saat arayla 5.4 ve 5.9 büyüklüklerindeki depremlerde ise can kaybı yaşanmamıştı.

Ancak o tarihten sonra hafif ya da ağır hasarlı evler boşaltılmış, bölge halkı, araçlarında, çadırlarda ya da spor salonları ve yetkililerin belirlediği mekanlarda kalmaya başlamıştı.

Yine İtalya’nın orta kesiminde 24 Ağustos’ta meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki depremde 300 kişi yaşamını yitirmişti.

24 Ağustos’taki depremde en fazla hasar gören Amatrice ve çevre kasabalarda ayakta kalan bazı binaların da bu sabah yıkıldığı belirtildi.

Amatrice’de, 13. yüzyıla tarihlenen tarihi kule Torre Civica’nın da yıkıldığı açıklandı.

26 Ekim’deki depremlerden en çok etkilenen ve bu sabahki depremin de yoğun olarak hissedildiği kasabalardan Ussita’nın belediye başkanı Marco Rinaldi, “Kasabanın yüzde 80’i kullanılamaz hale geldi. Ben, o tarihten beri arabamda uyuyordum. Her yerde duman görüyoruz. Cehennemi gördük” diye konuştu.

Castelsantangelo sul Nera Belediye Başkanı Mauro Falucci ise, “Neredeyse yer yarıldı. Bu tam bir felaket” dedi.

Arquata del Tronto Belediye Başkanı Aleandro Petrucci ise, “Her şey yıkıldı. Artık kasabalarımız yok. Şans eseri zaten yaşanan diğer depremlerden sonra kasabalarımız ‘kırmızı alan’ olarak ilan edilmişti ve evler boşaltılmıştı. Şimdi her şeye yeniden başlamak zorundayız” diye konuştu.

Bazı kasabaların belediye başkanları da, son iki ayda yaşanan depremlerin ardından evlerin zaten boşaltılmış olduğuna ve bu nedenle nispeten rahat olduklarını dile getirdi.