info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yeni Zelanda`da Deniz Yatağını Değiştiren Deprem

Yeni Zelanda`da hafta sonu meydana gelen ve iki kişinin ölümüne neden olan 7.8 büyüklüğündeki deprem kıyı bölgelerinde zemin değişikliğine neden oldu.

 Kaikoura kasabası sahillerindeki deniz yatağı iki metreden fazla yükseldi. Sahil şeridi kabuk değiştirerek yeni görünüme kavuştu.

Yeni Zelanda haber sitesi Stuff'a göre, 7.8 büyüklüğündeki depremin Kaikoura'daki deniz yatağını yükseltmesiyle sahil şeridi de kabuk değiştirerek yeni bir görünüme büründü.

Yeni Zelanda Ulusal Su ve Atmosfer Araştırmaları Enstitüsü'nden (NIWA) jeolog Dr. Joshu Mountjoy, yaptığı açıklamada, yükselmenin Yeni Zelanda modern bilim tarihinde karşılaşılan ilk olay olduğunu söyledi.

Daha önceki depremlerde böyle bir duruma şahit olmadığını söyleyen Mountjoy, değişimin fay hattından açığa çıkan sismik enerjinin etkisiyle meydana geldiğini belirtti.

Mountjoy, 1931 yılındaki Napier depreminin de Hawkes Bay sahil şeridinde şekil değişikliğine yol açtığını, ancak herhangi bir kabuk değişikliği yaşanmadığını kaydetti.

Fay hatlarının yatay ve dikey olarak yeryüzünde değişikliklere yol açtığını belirten Mountjoy, son yaşanan depremin bölgeyi dikey olarak etkilediği için deniz yatağının yükselerek kabul değişikliğine yol açtığını ifade etti.

Mountjoy, Wairarapa fay hattı boyunca denizde yer yer yükselen sırtların farklı sismik hareketlerin yol açtığı değişimler olduğunu söyledi.

Hafta sonu yaşanan 7.8 büyüklüğündeki depremin "çok kompleks bir fay hattı kırılması" olduğunun altını çizen Mountjoy, "Bu kırılma, sadece sıradan bir fay hattının etkisiyle değil, birçok fay hattının farklı kırılmalarıyla meydana gelen yeryüzü değişikliğidir" şeklinde konuştu.

Yeni Zelanda’da pazar günü sabah erken saatlerde meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremde 2 kişi hayatını kaybetmiş, 20’den fazla kişi yaralanmıştı.

Yaklaşık 2 bin nüfusa sahip Kaikoura'yı ziyaret eden bin 200 turist, yolların hasar görmesi nedeniyle mahsur kalmış Avustralya, ABD ve Kanada'ya ait savaş gemileriyle tahliye edilmişti.