info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4626
Dolar Satış
:
32.5211
Euro Alış
:
34.5266
Euro Satış
:
34.5888
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

AB Haftalık Toplantısında Türkiye`ye Müjdeli Haber

3 Milyar Euro`luk İkinci Yardım Dilimi Onaylandı

28 Haziran’da gerçekleşen AB Liderler Zirvesi’nde AB devlet başkanları ve başbakanları Türkiye'deki Sığınmacılara Yönelik Yardım’ın 3 milyar Euro’luk ikinci diliminin aktarılmasını onayladı. AB liderlerinin ulaştığı siyasi uzlaşı sonrasında Türkiye’ye aktarılacak olan 3 milyar Euro’luk katkının ne şekilde düzenleneceğine dair ayrıntılar belirlendi.

Maddi kaynağın 2 milyar Euro’luk bölümü doğrudan AB bütçesinden aktarılacak; kalan 1 milyar Euro’luk bölüm ise AB üye ülkelerince sağlanacak. AB’nin Genişleme Politikası ile ilgili gündem maddelerini ele alan 26 Haziran tarihli AB Genel İşler Konseyi’nde Türkiye’nin AB üyeliğine aday ülke olduğu ve Türkiye ile AB arasındaki ilişkilere verilen önem yeniden teyit edildi. 28 – 29 Haziran’da Brüksel’de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi’nde göç, Brexit, güvenlik ve savunma, Bankacılık Birliği konuları ele alındı. Avusturya, 1 Temmuz itibariyle AB Dönem Başkanlığı görevini üstlendi.

Avusturya’nın görev dönemi 31 Aralık 2018 tarihinde sona erecek; 1 Ocak 2019’da AB Dönem Başkanlığını Romanya üstlenecek. Brexit sürecine ilişkin gelişmeler AB Liderler Zirvesi’nin ikinci günü olan 29 Haziran’da 27 AB ülkesinin devlet başkanı ve başbakanlarının katılımıyla ele alındı. AB liderleri AB ve Birleşik Krallık arasındaki ilişkilerin gelecekte yürüyeceği çerçevenin belirlenmesine ilişkin siyasi deklarasyonun hazırlanması çağrısında bulundu.

Liderler ayrıca AB ülkeleri, AB kurumları ve tüm paydaşların Brexit süreci ile ilgili tüm olası sonuçları göz önünde bulundurarak, gerekli hazırlıkların hızlandırılması uyarısını yaptı.

Kaynak : Murat Ürtekin