info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dolar 4.37 Liradan Döndü

ABD Başkanı Trump`ın `İran`la nükleer anlaşmadan çekiliyoruz` açıklaması dolara global piyasalarda değer kazandırırken, bu durumdan TL de etkilendi. Dolar gece içeride 4.35 TL seviyesine kadar çıkarken, sabah 4.37 TL`yi gördü. Merkez Bankası`ndan gelen hamlenin ardından ise 4.34 TL`li seviyelere geriledi.

Dün akşam 4.30 lira seviyelerinden kapanış yapan dolar, ABD'nin İran'la yapılan nükleer anlaşmadan çekilme kararının ardından yükselişe geçti. Dün gece uluslararası piyasalarda 4.35 TL'ye kadar yükseldi. Sabaha daha sakin başlarken, arkasından ikinci bir dalga ile yeniden yükselişe geçti ve 4.37 lirayı gördü.

Dolar kuru saat 07.15 itibariyle 4.3380 TL seviyesinde bulunurken, euro ise aynı saat itibariyle 5.1440 TL seviyesinde. Dolar saat 08.20 itibariyle de 4.3280 TL'den el değiştirdi. Saat 09.15 itibariyle ise yeniden 4.35 liranın üzerine çıkarken, 09.30 itibariyle de 4.37 liraya ulaştı. Euro ise 5.17 lirayı aştı.

Merkez Bankası'nın hamlesinin ardından ise yeniden 4.34-4.35 TL aralığına geriledi.  

AKARYAKIT ZAMMI İDDİALARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Dolardaki yükselişte Trump'ın İran kararının yanı sıra ABD'deki faiz oranlarındaki artışın doları destekleyeceği beklentileri ile dolar endeksindeki hareketlilik de etkili oluyor.

Dolardaki değer kazancı ile birlikte gelişmekte olan ülke piyasalarından fon çıkışları yaşanmasıyla tüm gelişmekte olan ülkeler satış baskısı altında kalırken; TL ve ruble dolar karşısında en çok değer kaybı yaşayan iki para birimi konumunda.

EYVAH 80 DOLARA KOŞUYOR! DÜNYANIN KİMYASINI DEĞİŞTİRECEK

"ABD KARARI OLUMSUZ ETKİLEDİ"

GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, ABD'nin anlaşmadan çekilmesinin piyasaları olumsuz etkilediğini, dolar/TL'nin 4.30 eşiğini kırmasının önemli olduğunu söyleyerek, "TCMB'nin zorunlu karşılık adımı 4.29 civarında gelmişti dolayısıyla bu seviyelerin hassasiyet noktası olduğunu söyleyebiliriz. Gözler TCMB'de olabilir ama faiz dışı hamleler piyasayı çok yatıştıracak 
görünmüyor. İran ile yaptırımlar dönemine girilmesiyle bölgesel risklerin artması da tedirginlik unsuru olacaktır. Bütün bu gelişmeler kurda 4.30 seviyelerini normalleştiriyor" dedi.

Dolar/TL'de 4.30 bandının destek haline gelmesiyle ana hareketin yukarı olmaya devam edeceğini, kurdaki yukarı hareket ivmelendikçe piyasanın da TCMB üzerindeki faiz artırma baskısının artabileceğini söyleyen Erkan, "ABD'de bugün ÜFE, yarın ise TÜFE verisi açıklanacak. TÜFE beklenti üzerinde gelirse kur hareketini yukarı hızlandırabilir. Genel algı takip edilecek" 
dedi.

TL son dönemde S&P'nin kredi notu düşüşü ve enflasyon endişeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor. Bankacılar TL'deki değer kaybına neden olarak dolardaki küresel değer kazancı, S&P'nin not indirimi, 10 yıllık ABD faizinin yüzde 3'e yükselmesi, petrol fiyatlarındaki yükseliş, yaklaşan seçimler öncesi genişlemeci politikalar, son öncü verilerin ekonomideki beklenen bir ivme kaybının başlangıcına işaret etmesini, yüksek enflasyon ve yüksek cari açığı gösteriyorlar.