info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4626
Dolar Satış
:
32.5211
Euro Alış
:
34.5266
Euro Satış
:
34.5888
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dolar Düşüş Trendinde

Dolar/TL, PPK`da enflasyon görünümünün "baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız" değerlendirileceği vurgusunun sıkı duruşun enflasyonda ilk çeyrekte beklenen düşüş döneminde de korunacağı algısıyla geriledi.

PPK açıklaması öncesi 3.80 civarında işlem gören dolar/TL PPK sonrası 3.7805’e kadar geriledi. Kur saat 1638’de 3.7847/3.7850 seviyesinde işlem gördü. Sepet bazında TL aynı saatte 4.2060/4.2100, euro/TL ise 4.6289/4.6336 seviyesindeydi. BIST-100 endeksi ise aynı saatte yüzde 0.9’a yakın kazançtaydı. Merkez Bankası (TCMB) Ocak ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında enflasyon görünümünün “baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız” değerlendirileceği vurgusu yaparken, bu durum, enflasyonda gelecek aylarda devam etmesi beklenen baz etkisi kaynaklı düşüşe rağmen sıkı duruşun korunacağı algısı yarattı.

TCMB metninde 2017 Aralık’ta “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir” şeklindeki ifade Ocak 2018’te, “Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir” olarak değiştirildi. Bir bankacı, “TCMB metnindeki en önemli değişiklik enflasyon görünümünde ‘baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme’ sağlana kadar sıkı duruş korunacaktır cümlesi.

TL’yi de benzer para birimlerine kıyasla dolar karşısında günün en çok değer kazanan para birimi yapan bu değişik oldu” dedi ve ekledi: “Bu değişiklikten TCMB’nin ilk çeyrekte enflasyonda yüzde 11.92’den yüzde 10-10.5’lere doğru beklenen düşüşe para politikasında gevşeme ile cevap vermeyi planlamadığı anlaşılıyor. TL pozitif.” TL bugün dolar karşısında yüzde 1’e yakın değer kazanarak gelişmekte olan para birimleri arasında en çok değer kazananların başında geliyor. Reuters’ın 15 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankette de TCMB’nin TL’deki sert değer kaybı ile enflasyondaki yükselişin sürmesini önlemek adına Aralık ayında gerçekleştirdiği 50 baz puanlık geç likidite penceresi (GLP) ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti artışı ardından Ocak ayında kısa vadeli faizleri sabit tutması bekleniyordu.

Bankanın kısa vadeli faizleri sabit tutmasına paralel Ocak ayında ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini de değiştirmeyeceği öngörülüyordu. TCMB’nin uyguladığı likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ve bu yılın başlarında yüzde 8.30’lu seviyelerde olan ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti son olarak yüzde 12.75 civarında seyrediyor. Bu 2017 yılbaşına göre 450 baz puanlık bir sıkılaştırma anlamına geliyor. Tahvil-bono piyasasında ise 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 12.05, valörde son işlemde yüzde 12.12 oldu.

Bugün spot kapanış yüzde 12.07 seviyesinden gerçekleşirken valörde saat 1639 itibarıyla son işlem de yüzde 12.05 oldu. Gösterge iki yıllık tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 13.53, valörde son işlemde yüzde 13.53 oldu. Bugün spot kapanış yüzde 13.54 seviyesinden gerçekleşirken valörde saat 1633 itibarıyla son işlem de yüzde 13.53 oldu. Öte yandan piyasalarda olası Afrin operasyonu nedeniyle jeopolitik riskler ve ABD ile ilişkiler de yakından izlenmeye devam ediliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında dün yapılan Milli Güvenl Kurulu’nda (MGK) Suriye’nin batısından Türkiye’ye yöneltilen tehditlerin bertaraf edilmesi için gereken adımların derhal ve kararlılıkla atılacağı belirtildi.

ABD öncülüğünde Suriye’de PYD-YPG’den oluşan bir sınır gücü kurma konusunda atıfta bulunulan bildiride, “Terör örgütlerinin ülkemize yönelik açık tehdidi söz konusu iken NATO çatısı altında ve ikili ilişkilerimizde müttefikimiz olan bir devletin, güvenliğimizi dikkate almadan teröristleri ortak ilan edip silahlandırması üzüntüyle karşılanmıştır” denildi. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ABD’nin Suriye-Türkiye sınırında güvenlik gücü kurma niyetinde olmadıklarını ve Ankara’yı kızdıran meselenin “yanlış resmedildiğini” belirtti. ABD önderliğindeki İslam Devleti ile mücadele koalisyonu, Suriye’de işbirliği yaptığı milislerle birlikte 30,000 kişiden oluşan sınır güvenlik gücü kurmak için çalışma yürüttüğünü açıklamasının ardından Türkiye sert tepki gösterdi ve Suriye’nin Afrin bölgesine derhal müdahale uyarısında bulundu.

Tillerson Kanada’dan Washington’a dönerken uçakta yaptığı açıklamada “Bütün bu durum yanlış resmedildi, yanlış tanımlandı, bazıları da yanlış konuştu. Biz sınır güvenlik gücü oluşturmuyoruz. Bazılarının yaptığı açıklamaların bu izlenimi bırakması talihsiz. Bizim yaptığımız bu değil” dedi. Tillerson ayrıca ABD’nin Türkiye’ye bir açıklama borcu olduğunu ve Türkiye’nin neden böyle tepki verdiklerini anladıklarını belirtti. Bankacılar jeopolitik risklere ilişkin her türlü gelişmenin yakından izlendiğini belirtirken bankacılara göre Tillerson’un açıklamaları jeopolitik riskleri ciddi manada azaltacak bir duruma şuan için işaret etmiyor. REUTERS

Kaynak : REUTERS