info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Fed Faiz Kararını Açıkladı

Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Fed faizleri 25 baz puan düşürerek yüzde 2.00-2.25 bandına çekti.

Böylece Fed, 11 yıl sonra ilk kez faiz indirmiş oldu. Fed Başkanı Powell'ın yeni faiz indirimlerine ilişkin sinyal vermemesi dikkat çekti. Powell faiz indirimini küresel ekonomik büyümeyi desteklemek, ticaret savaşlarının etkisini azaltmak ve enflasyonu artırmak için yaptıklarını söyledi.

Amerikan Merkez Bankası 11 yıl aradan sonra faizleri ilk kez indirdi. Ülkede faizler yüzde 2.00-2.25 bandına çekildi. Fed gerektiğinde faizleri artırabileceği mesajını da verdi.

Fed faiz indirimine gerekçe olarak ülkede enflasyonun artmamasını ve küresel ekonomik durgunluğu işaret etti.

ABD Merkez Bankası(Fed), faiz oranlarını beklendiği gibi 10 yıl aranın ardından ilk kez faiz indirimine gitti ve faiz oranlarını 25 baz puan aşağı çekti.

FOMC toplantısı ardından yapılan açıklamaya göre, minimum faiz oranı yüzde 2,25’den yüzde 2,00’ye, maksimum faiz oranı yüzde 2,50’den yüzde 2,25’e çekildi.

Fed iskonto faiz oranını da aynı seviyede indirdi ve yüzde 3,00’ten yüzde 2,75’e getirdi. Bankaların Fed’de tuttuğu ekstra rezerv için uygulanan faiz oranı yüzed 2,35’den yüzde 2,10’a geldi. Fed’in faiz kararı 2’ye karşı 8 oyla alındı.

Faiz indirimi ile Fed’in faiz üst bandı 2.25 seviyesine indirildi.

Fed’in faizleri açıkladığı ‘Federal Açık Piyasa Komitesi’ raporunun detaylarına bakıldığında Fed önümüzdeki dönemde de faiz indirimleri yapabileceğinin işaretlerini veriyor.

TRUMP’I MEMNUN ETMEYECEK

ABD Başkanı Donald Trump, Fed’den en az 50 puanlık bir faiz indirimi bekliyordu. Trump’ın bankanın bu kararına karşı sert bir açıklama yapması bekleniyor.

POWELL’DAN EK FAİZ İNDİRİMİ MESAJI YOK

Fed Başkanı Jerome Powell faiz kararının ardından açıklamalarda bulunuyor. İşte Powell’ın açıklamalarının satırbaşları:

Küresel anlamda ekonomide zayıflamalar var. Amerikan halkının çıkarları için adımlar atıyoruz. Bilanço daraltılması sonlandırıldı. Bugünkü faiz indiriminin sonuçları olacaktır.

Küresel belirsizlik şirketlerin harcama yapmasında daha dikkatli olmasına neden oluyor.

Kısa vadede ABD’de enflasyonun düşüşü devam ediyor. Zaman içinde enflasyonun yüzde 2’ye gelmesini bekliyoruz.

Soru-cevap:

25 baz puan yeterli olacak mı enflasyonu artırmak için?

Sadece 25 puana bakmamak lazım. Ekonomi iyi gidiyor. Biz de kendimizi buna göre ayarlıyoruz bunda payımız var. Ekonominin gidişatına göre rol alıyoruz.

Nerede sorun gördünüz de faizleri indirmek istediniz?

ABD iyi ama küresel ekonomi iyi gitmiyor. Çin ve Avrupa Birliği’nde sorunlar var. Bunlar ABD ekonomisine de tehdit.

Bu faiz indirimi ‘sigorta indirimi’ mi?

Küresel ekonomi düşük bunun için de faiz indirdik. Küresel ekonomideki düşük büyümenin bize de etkisi oluyor. Ayrıca enflasyonu yüzde 2’ye çıkarmamız gerekiyor. Küresel ticaret savaşları bizim için de yeni. Bununla başa çıkmaya çalışıyoruz.

Düşük küresel büyümeyi izliyoruz. Bunu çok dikkatli izleyeceğiz. Bu büyüyor mu büyümüyor mu bakacağız.

Fed faiz indirimi için çok uzun mu bekledi?

İş dünyasından böyle bir şey duymadım. Dünyada üretim ve yatırım miktarları düşüşte. Geçen yılın ortasında dünya ekonomisinin büyümesi yavaşlamaya başladı. Faiz indirimi sigorta mahiyetinde risk yönetimi için yapıldı.

İnsanlar işsizliğin çok düşük olduğunu söylüyorlar. Benim bu insanlar için yapabileceğim şey bu sistemin işlemesine yardımcı olmak. Bilanço genişlemesi devam edemez. Her sektör şu an dengeli şekilde. Ekonominin motorunu tüketici ekonomisi belirliyor.

Başkan Trump’ın istediğini mi verdiniz bugün?

Neden faiz indirdiğimizi detaylı olarak anlattık. Politik meseleler hiçbir zaman aramızda konuşulmuyor. Para politikasını amaçlarımız doğrultusunda kullanıyoruz hep de böyle yapacağız.

Faiz indirmemekle ilgili endişeleri anlıyorum.

Ekonomi iyi giderse tekrar faiz artışı da yapabiliriz, tekrar faizi artırmayacağımızı varsaymıyorum. Uzun vadeli bir faiz indiriminin başlangıcında değiliz.