info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4626
Dolar Satış
:
32.5211
Euro Alış
:
34.5266
Euro Satış
:
34.5888
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yumurta Fiyatlarıda Durmuyor

Turist sayısının artması, maliyetlerin yükselmesi, geçmişte zarar eden üreticinin hayvanlarını yenilememesi ve yaşlı hayvanlarla yola devam etmesi, bazı üreticilerin piyasadan çekilmesi ile yumurta fiyatlarında yükseliş yaşandı.

Ocak 2018’de bir adet yumurtanın fiyatı 25.5 kuruşken, ağustos başında 40 kuruşa çıktı.

Ocak ayında ‘L’ olarak isimlendirilen büyük boy yumurta fiyatı üreticide 25.5 kuruşken, ağustos ayının başında 1 adet aynı boy yumurtanın fiyatı 40 kuruşa kadar çıktı. Son açıklanan enflasyon verilerine göre de hazirandan temmuza yumurta, yüzde 8 zamlandı. 2017’nin ağustos ayında ise bir adet büyük boy yumurtanın üretici fiyatı 24.5 kuruş seviyelerindeydi. Yani 1 yılda bir adet yumurtanın fiyatı 15.5 kuruş, Ocak 2018’den Ağustos 2018’e kadar da yaklaşık 14.5 kuruşluk fiyat artışı yaşandı.

Üreticiden yaklaşık 40 kuruşa çıkan yumurtanın market raflarındaki fiyatı da 60 kuruşu aştı.

Uzmanlar Yumurta fiyatlarındaki yükselişin en önemli sebepleri arasında plansızlığın olduğunu belirtiyor. Geçen yılki fiyatların yumurta üreticileri için zarar anlamına geldiğini, şimdiki fiyatlar ise enflasyona bakıldığında çok fazla olmadığı belirtiliyor.

Yumurta üreticileri geçmiş 6 ayda çok zarar etti. Bu zararlar yüzünden bazı üreticilerimiz işi bıraktı. Bazı üreticiler ise yaz aylarında yumurtanın çok fazla para etmeyeceğini düşündü. Bu yüzden hayvan varlığını yenilemedi. Planlı olarak üretim kısıtlamasına gitti. Zarar edelerin üretimi durdurması ise bizler için plansızdı. İhracatta artış yaşandı. Asıl etki ise turizmden kaynaklandı. Turizmcilerin yani otelcilerin yumurtaya olan talebi artan turist sayısının etkisiyle geçen yılın aynı aylarına göre yüzde 60 arttı. Talep çok olup, ihracatta artınca fiyatları otomatik olarak yükseldi.

Maliyet artışlarına göre fiyat belirlenemiyor, eğer artan maliyetleri fiyatlara yansıtmaya kalkılırsa fiyat daha da yükselir. Döviz kurlarındaki artış maliyetlerimizdeki yükselişin ana sebepleri arasında. Yumurta üretiminin yüzde 50’si dışa bağımlı. Özellikle yem hammaddelerinin büyük bir kısmı yurtdışından geliyor. İşçilik maliyetlerimiz sürekli artıyor” denildi.

Bandırma’da 100 bin hayvan ile yumurta üretimi yapan bir üretici de, üreticilerin son 2 yılda mali açıdan sorunlar yaşadığını, bu yüzden hayvanları yenileyemediğini söyledi. Üretici, “100 bin hayvanlık kümesi genç hayvanlarla yenilemek istersen 1.7 milyon TL ödemen gerekiyor. Bu yüzden elindeki yaşlı hayvanı daha uzun süre kullanıyor. 100 bin hayvanlık kümeste genç hayvanlar olursa verim yüzde 97’ye kadar çıkabiliyor. Yaşlı hayvanla üretimde alınan verim en fazla yüzde 75-80 oluyor. Eğer hayvanları yenilersen yaklaşık 1 ay yumurta alamıyorsun. Bu bir aylık süreçte yüksek proteinli yem yedirmek lazım.

Bir yumurtanın maliyeti 30-35 kuruşa geliyor. Ancak biz gerekli kârı koyup satış yapamıyoruz. Aşı, bakım, elektrik, su ve işçilik gibi giderlerimiz de sürekli yükseliyor. Biz artık şimdiki kârımızı değil, geçmişteki zararımızı hesap etmeye çalışıyoruz.”