info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

AB Türkiye Vize Serbestleştirilmesi Diyaloğu Başladı

AB - Türkiye Vize Serbestisi Süreci 2

AB-Türkiye görüşmelerinde, Türk vatandaşlarının vize sorunu olmada seyahat edebilmelerinin önünü açan 72 maddelik diyalog görüşmeleri basınla paylaşıldı. 

Bu görüşmeler ışığında süreç ve maddeler şöyle; Nisan - Mayıs 2016 AB Komisyonu son değerlendirme raporu Nisan - Mayıs 2016 AB Komisyonu 539/2001 sayılı Konsey Tüzüğü üzerinde değişiklik önerisi hazırlıkları Kurum içi danışma süreçlerinin işletilmesi ve yasa değişikliği önerisinin ilgili kurumlara sunulması. 

Olumlu değerlendirme durumunda Yaklaşık 10 gün Avrupa Parlamentosu AB Konseyi 
I. LIBE Komitesi görüşü ilk taslak 
II. LIBE ve ilgili Komiteler > değişiklik önerileri 
III. LIBE > değişikliklerin kabulü 
IV. Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu son metnin oylaması İlk okumada onaylanması durumunda Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi. AB Resmi Gazetesi’nde yasa değişikliğinin yayımlanması.

Düzenlemeler çoğunlukla Resmi Gazetede yayımlanmasından 20 gün sonra yürürlüğe giriyor. Ancak bu süre geçmiş vize serbestleştirilmesi kararlarında örnekleri olduğu üzere kısaltılabilir. 
* Geçmiş örneklere dayalı tahmini sürelerdir. İngiltere ve İrlanda AB vize politikası kapsamı dışında; oy kullanmayacak. Oylama, bir sonraki Adalet ve İçişleri Konseyi toplantısına yetişmemesi durumunda Haziran ayı içerisinde başka bir AB Konseyi toplantısının gündemine alınabilir. 

AVRUPA BİRLİĞİ TEMSİLCİLİĞİ l BRÜKSEL 2 Kriterler Temelinde İlerleme İlerleme düzeyi Kriter Sayısı Tamamlandı 19 Tamamlanmak üzere 17 Kısmi olarak tamamlandı, ilerleme potansiyeli yüksek 21 Kısmi olarak tamamlandı, ilerleme gözlemlendi 3 Kısmi olarak tamamlandı 9 Yerine getirilmedi 3

AB Komisyonu değerlendirmesi 4 Mart 2016 tarihinde yayımlandı. Türkiye’nin değerlendirmesine göre 31 Mart itibarıyla tamamlanmamış 36 kriter bulunmakta. AB Komisyonu Vize Serbestleştirilmesi Yol Haritası II. İlerleme Raporu Başlıklar Özet değerlendirme Toplam kriter sayısı Tamamlanan ya da tamamlanmak üzere olan kriterler I. Seyahat Belgelerinin Güvenliği İyi düzeyde ilerleme sağlandı 7 5 II. Göç Yönetimi İyi düzeyde ilerleme sağlandı 28 13 III. Kamu Düzeni ve Güvenliği Yavaş ilerleme gözlemlendi 21 10 IV. Temel Haklar Gereklilikler büyük oranda yerine getirildi-9 6 V. Yasadışı Göçmenlerin Geri Kabulü Bazı ilerlemeler gözlemlendi
Kaynak : Murat Ürtekin