info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Bugün Dolar ve Euro Ne Kadar

Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Murat Çetinkaya`nın dün yaptığı açıklamaların ardından dolar/TL güne 3.69, euro/TL ise 3.93 seviyelerinden başladı.

Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki olumlu seyir ve Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Murat Çetinkaya’nın dünkü açıklamalarının para politikasında sıkı duruşun uzun süre devam edeceği algısı oluşturmasıyla dün dolar/TL 3.68’in altını test ederken, yurtdışı piyasalardaki gelişmeler de yakından izleniyor.

Çetinkaya dün Londra’da yaptığı bir sunumda TCMB’nin yakın dönemde döviz piyasasında gözlenen oynaklığın fiyatlama davranışı üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla kapsamlı ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yaptığını söyleyerek, “Mevcut para politikası duruşu net ve istikrarlı bir sıkılaştırmaya işaret etmekte olup, enflasyon dinamiklerinde belirgin bir iyileşme gözlenene kadar devam edecek. TCMB fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda bütün araçlarını kullanmaya devam edecek” dedi.

Ancak bankacılar TCMB’nin bu açıklamasının yeni olmadığını, Enflasyon Raporu toplantısında da bu mesajı verdiğini hatırlatarak, sıkılaştırmanın aralıksız devamı halinde kurda kalıcı daha fazla aşağı hareket olabileceğini belirtiyor. Bu noktada Ocak başından bu yana global bazda değer kaybeden doların nasıl bir seyir izleyeceği de önemli.

 Dolar, ABD Başkanı Trump’ın eski başkan Ronald Reagan zamanından bu yana en hırslı vergi reform planını açıklayacağına dair duyurusunun ardından yen karşısında bir buçuk haftanın zirvesine çıktı. Dolar, Trump’ın ticaret konusundaki koruyucu yaklaşımları ve göreve gelmesinden bu yana daha zayıf doları desteklediğine dair sinyallerle euro ve yen karşısında bu ay geriledi. Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketini takip eden dolar endeksi 100.610 seviyelerinde seyrederek üç günün zirvesini gördü.

Endeks haftalık bazda ise yüzde 0.8 yukarıda. DNG Danışmanlık’tan Fatih Keresteci, küresel mali piyasalardaki olumlu havanın bugün de sürmesinin beklendiğini, ABD’de Trump’ın 2-3 hafta içinde vergi indirimlerine ilişkin önemli bir veri açıklayacağı haberlerinin belirleyici olduğunu söyleyerek, “Türk mali piyasalarının da bu iyimserlikten etkileneceğini tahmin ediyoruz.

Dün 3.68’li rakamlara gerileyen dolar/TL düşüşünü sürdürebilir. Teknik manada 3.63-3.64 seviyelerine doğru bir düşüş olası görünüyor. Ancak, referandum öncesinde daha aşağısı kolay olmayacak” dedi. Merkez Bankası’nın (TCMB) uyguladığı likidite politikaları sonucunda ortalama fonlama maliyeti Ocak ayı başına göre 2 puanlık artışla yüzde 10.35 civarına yükseldi. Ortalama fonlama maliyeti dün yüzde 10.38 oldu.