info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dolar Güne 4,93 Seviyelerinde Başladı

ABD`nin yaptırım tehdidiyle baskı altındaki dolar/TL, dün ABD`li rahip Andrew Brunson`ın ev hapsine itirazının reddedilmesi ardından yükselirken, bu sabah da 4.93 civarında hareket ediyor.

Yurt içinde Türkiye-ABD ilişkileri piyasalarda yakından izlenirken, piyasaların gözü bir yandan da dün başlayan ve sonucu bu akşam TSİ 2100’de açıklanacak olan Fed toplantısında olacak. Fed’in faiz oranlarını sabit tutması ve bu yıl iki kez daha artırıma gitmesi bekleniyor. 1 AĞU 09:27 Dolar ne kadar oldu? Dolar/TL 4.9284/4.9319 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL ise 5.7579/5.7612'den işlem görüyor.

Dolar/TL’de 4.93’ün üzerine atak devam edebilir ancak olağanüstü bir şey olmadıkça 4.95 üzerine yerleşecek gibi değil. Aşağıda ise 4.90 ve 4.88 seviyeleri izlenebilir” dedi.Haber televizyonları, mahkemenin ABD’li rahip Andrew Brunson’ın avukatlarının ev hapsi ve yurtdışına çıkış yasağına yönelik itirazını reddettiğini duyurdu. ABD yönetiminin en üst düzey isimleri, Brunson’ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanacağı açıklamıştı. Türkiye’ye yaptırım uygulanacağı açıklamasına sert tepki gösteren Ankara ise Washington yönetiminin “tehditkar bir dil” kullandığını belirterek bunun kabul edilemez olduğunu vurguluyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün yaptığı açıklamada, “ABD ile son günlerde aramızda bir gerilim var; ABD’nin tehdit dolu açıklamalarına şahit oluyoruz, Türkiye hiçbir tehdide prim vermez” diyerek, “Türkiye bu ortaklığın devamı için üzerine düşeni yaptı; bundan sonraki süreçte de rasyonel ve ilkeli duruşumuzu devam ettireceğiz. Türkiye kolay kolay gözden çıkarılacak bir ülke değil, Türkiye de alternatifsiz değil” dedi. Dolar/TL ABD yaptırımlarına ilişkin devam eden endişelerle tarihi zirvesinin hemen altında işlem görmeye devam ederken, Brunson kararı dün Merkez Bankası’nın (TCMB)enflasyon raporundaki söylemlerinin yarattığı sınırlı iyimserliği de ortadan kaldırmıştı.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya bugün gerekmesi durumunda “tereddüt etmeden” sıkılaştırma yapabileceklerini söyledi. Ayrıca banka uzun süredir ilk kez ‘piyasanın tahminlerine yakın ve gerçekleşmesi mümkün’ bir enflasyon tahmin paylaştı. Banka daha önce tahminlerinin gerçekçi olmaması ile eleştiriliyordu. Bu iki gelişme gün içinde TL’yi pozitif etkilese de etki sınırlı kaldı. Karar öncesi 4.90’lı seviyelerde işlem gören dolar/TL karar sonrası 4.9230’a kadar yükselerek tarihi rekora yeniden yaklaştı. Sepet bazında TL 5.3459/5.3497, euro/TL 5.7637/5.7663 seviyesinde.

Tahvil/bono getirileri ise baskı altında kalmayı sürdürüyor. Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri dün tarihi rekor olan yüzde 18.86’ya kadar yükselerek yeni tarihi rekorunu test ederken, iki yıllık tahvilde ise bileşik getiri yüzde 20.78’e kadar yükseldi.