info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dolar Güne Nasıl Başladı

Cuma günü düzenlenen EKK`nın ardından toplantıda alınan kararların piyasa etkisi beklenirken dolar/TL haftaya 3.37-3.38 bandından işlem görmeye başladı.

Euro ise 3.56-3.57 seviyelerinde işlem görüyor. Piyasaların gözü bu hafta perşembe günü açıklanacak PPK kararlarında.

Dolar yeni hafta yeniden rekor kırdı. Yellen’ın senatoya yaptığı sunum sonrası değer kazanımlarını artıran Dolar endeksi, gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskıyı artırırken, Aralık ayında faiz artırımına artık kesin gözüyle bakılıyor. Yüzde 90’ların üzerine çıkan ihtimaller artık Aralık ayındaki faiz adımının ötesinde. 2017 revizyonlarında da daha şahin bir FED görebilme ihtimalini fiyatlamaya başladık gibi görünüyor.

Önemli açıklamalardan bir tanesi de spekülasyonları ortadan kaldırarak görev süresinin sonuna kadar görevinin başında olacağı mesajıydı. Trump’ın seçiminden sonra bir çok FED’e dair senaryonun konuşulduğu şu ortamda, bir belirsizliği daha ortadan kaldırmış oldu. Ancak FED’in yakın dönem içerisinde uygun koşulllar altında faiz artırımına gidileceği artık biliniyor. Hatta Trump sonrası artan enflasyon beklentileri ile yükselen uzun vadeli tahvil faizleri, getiri eğrisini yukarı çekmeye devam edecek gibi görünüyor. İleride bu faizlerde görülecek önemli artışların etkisi ABD’de reel faizlerin artmasına ve sermaye geçişlerinde ilk durak olmasında rol alacağa benziyor.

Dolar’ın sadece EM FX para birimlerine karşı değil. G10 para birimlerine karşı da değer kazandığını gördük. Bunun temelinde mutlak suretle faiz artırımlarının etkisi yer alırken, geride kalan haftada Draghi’nin söylemleri de etkili oldu. Euro üzerinde baskının artmasına neden olan açıklamalarda ECB Başkanı, varlık alımlarının devam etmesi gerektiğine ve verilerin akıbeti iyileşene kadar ekonomiyi desteklemeleri gerektiğine yönelik vurgusunu artırdı. İçeride ise, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları takip edildi. Dolar’ın 3.40’a kadar gitmesi sonrası toplantının ana maddesini oluşturan bu gelişme, kurun bir miktar rahatlamasına neden oldu. Fakat ortada henüz bir müdahale olduğunu söyleyemeyiz. Toplantının ardından “Ekonomimizin direncini artıracak reformlar hızlandırılacak. Reel sektörün desteklenmesine yönelik adımlar devam edecek. Merkez Bankası fiyat istikrarı için tedbirler alacak” denildi.