info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

PKK Elektrik Direklerini Bombalıyor

PKK, elektrik kesintileri üzerinden hükümet karşıtı algıyı desteklemek için sabotaja yöneldi. Bakan Yıldız, bunun son örneğinin Silopi’de yapılan saldırı olduğunu açıkladı.

Terör örgütü PKK’nın, elektrik kesintileri üzerinden oluşturulan hükümet karşıtı algıyı desteklemek için elektrik direkleri ve trafolara bombalı sabotajlar yaptığı ortaya çıktı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, teröristlerin geçtiğimiz günlerde Şırnak, Silopi’de yüksek gerilim hattındaki bir direği uzaktan kumandalı bombayla yıktığını açıkladı. Elektrik kesintileriyle ilgili tartışmalar konusunda bilgi veren Yıldız, Türkiye’nin 1.2 milyon kilometrelik elektrik hattında 14 milyon elektrik direği ve 180 binden fazla trafosuyla Avrupa’nın en büyük ikinci, dünyanın da en büyük 5. şebekesi olduğunu söyledi. Yaz-kış tüm hatların optik ve termal kameralı sistemleriyle donatılmış 4 özel helikopterle havadan kontrol edildiğini vurgulayan Yıldız, sisteme yönelik ‘sabotajların’ da olduğunu açıkladı.
 
Seçime kadar izinler iptal
 
Yıldız “Bunun bir örneğini önceki gün Silopi’de yaşadık. Bölücü terör örgütü mensubu teröristler tarafından Şırnak, Silopi’de yüksek gerilim hattındaki bir direğinin dört ayağına yerleştirilen patlayıcı maddenin uzaktan kumandayla patlatılması sonucu elektrik direğinde hasar meydana geldi” dedi. Bakan Yıldız, seçim günü yaklaşırken sabotajları da dikkate alarak hiçbir provokasyona izin vermemek için EPDK, TEDAS, TEIAS, EÜAŞ, TETAS ve 21 elektrik dağıtım şirketiyle bir araya geldiklerini ve kararlar aldıklarını belirterek, şöyle dedi: “Üretim, dağıtım ve iletim aşamalarında kesintisiz hizmet sağlanacak. 8 Haziran’a kadar tüm izinleri kaldırdık. Ayrıca kontrol ve anlık müdahale ekipleri görevlendirdik. Trafo merkezlerimizi özel güvenlik koruyor. Ancak seçim gününe özel kolluk kuvvetleri görevlendirilebilir.”
 
Bir yedek sistem daha kuruluyor
 
Yıldız, elektrik kesintilerinin önüne geçecek bir takım önlemler aldıklarını belirterek “Elektrik şebekemizi izlediğimiz ve yönettiğimiz SCADA sistemimizi yedekte tutacak bir SCADA sistemi daha kuruyoruz. Kesintiden sonra ‘Avrupa sistemi Türkiye’yi istemiyor’ diye iddialar ortaya atıldı. Oysa bizim şebekemiz  Avrupa Enterkonnekte Elektrik Şebekesi ile senkron çalışabilecek niteliklere sahip olduğunu daha önce kanıtlamıştı.