info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tarımda Acı Tablo

Buğday ve pamuğu bile ithal eder olduk

Bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin dışa bağımlılığı arttı Türkiye tarımda dışa bağımlı hale geldi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten ülke olmakla gurur duyan Türkiye'de tarım ve hayvancılığın içine düştüğü durumu tablolarla gözler önüne serdi.

“Ürettiğimiz yerde, ithal eden ülke olduk” diyen Gürer'in verdiği bilgiye göre, Türkiye bu yılın ilk dört ayında 1.4 milyon ton buğday, 2 milyon ton hububat ithal etti. Bunun karşılığında 450 milyon dolar ödendi. İlk 4 ayda 370 bin ton pamuk ithaline ise 556 milyon dolar harcandı.

Gürer “Tohumdan ilaca, gübreden teknolojiye dışa bağımlı durumdayız. Üretici, ürettiğini maliyetine satamıyor. Köylümüz, çiftçimiz artık ekip biçmekten vazgeçiyor çünkü köylü ve çiftçi dert biçiyor. Köyler hızla boşalıyor. On yılda 1 milyona yakın çiftçimiz tarımı bıraktı, kentlere göç etti'' dedi. 11 yıl önce 3 kilo buğday ile, bir litre mazot alındığını hatırlatan Gürer, “Şimdi ise 6 kilo buğdaya bir litre mazot alınabiliyor.

Ülkemizde her alanda dışa bağımlılığımız arttı'' diye konuştu. Gürer, ülkenin tarım topraklarının elden gittiğini ve ranta açıldığını da savundu.