info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İran Yapımı Hz. Muhammed Filmi Mısır ve Suudi Arabistan’da Yasaklandı

O filme ne destek ne de onay verdik

İranlı ünlü yönetmen Mecid Mecidi imzasını taşıyan ve Hz. Muhammed’in çocukluğunu anlatan, “Hz. Muhammed: Allah’ın elçisi” filmine Mısır ve Suudi arabistan’dan gelen sert tepkilerin ardından, Diyanet İşleri Başkanlığı kısmen “ılımlı” eleştiriler içeren bir bildiri yayımladı.

Hz. Muhammed’in hayatını anlatan İran yapımı, “Hz Muhammed: Allah’ın Elçisi” filmi, 2015’te bazı ülkelerde gösterime girmesinin ardından geçen Cuma Türkiye’de de vizyona girmişti. 40 milyon dolarlık bütçesiyle İran tarihinin en yüksek bütçeli yapımı olan filmin vizyona girmesi ile birlikte Şii Müslüman nüfusa sahip İran’da olumlu tepkiler alan film, Sünni nüfusun ağırlıklı olduğu bazı ülkelerde tepkiyle karşılandı.

Film vizyona girmeden hemen önce Mısır’daki El Ezher Üniversitesi İslami Araştırma Akademisi, İran’a filmi vizyona sokmama çağrısı yaparken, din adamlarının, filmde Hz. Muhammed’in yüzünün görünmemesinin yeterli olmayacağını, peygambere ait herhangi bir görüntü ya da sesin de filmde kullanılamayacağını belirttiği ifade edildi.

Suudi Arabistan Büyük Müftüsü Şeyh Abdül Aziz El-Aşeyh de filmin Hz. Muhammed ile “dalga geçtiğini ve onu aşağıladığını” söylerken, Hindistan’da İslami grup Raza Akademisi, filmde Müslüman olmayan oyuncuların da rol alması nedeniyle yapımı eleştiren bir fetva yayımladı. ‘Hayali unsurlar’ Filmin geçen cuma Türkiye’de vizyona girmesinin ardından, Diyanet’e pek çok vatandaştan “filmin vizyondan çekilmesi için Diyanet’in çağrı yapmasını” isteyen telefon ve mailler geldiği öğrenildi.

Diyanet tepkilerin ardından yayımladığı bildiride, “Filmin kimi bölüm ve sahnelerinde tarihsel gerçeklikten ciddi biçimde uzaklaşıldığı, hayali unsurlara ve muteber İslâm tarihi kaynaklarında bulunmayan hususlara yer verildiği” belirtilirken, “Filmin bütün müslümanların ortak hissiyatına tercüman olamadığı” eleştirisi getirildi. Diyanet’in filme onay verdiği ve filmin bütçesine destek sağladığı yönündeki iddiaların ise asılsız olduğu kaydedildi.