info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Fenerbahçe Tarihi Virajda

THY Euroleage Dörtlü Final`de mücadele edecek Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı, kupayı kazanarak Türk basketbol tarihinin kulüpler bazında en büyük başarısını elde etmek istiyor.

Geçen sene tarihinde ilk kez Dörtlü Final`e yükselerek Türk basketbolunun 14 yıllık hasretini dindiren sarı-lacivertliler, bu sezon da aynı başarıyı tekrarladı. Madrid`de düzenlenen Dörtlü Final sonucunda organizasyonu 4. sırada tamamlayan sarı-lacivertliler, Almanya`nın başkenti Berlin`de ise ilk maçta İspanyol rakibi Laboral Kutxa ile finale çıkma mücadelesi verecek. 

Fenerbahçe, üst üste 2. kez Dörtlü Final`de yer alacak. Geçen sezon Madrid`de ilk kez bu heyecanı yaşayan sarı-lacivertliler, ilk maçta Real Madrid`e 96-87 yenilerek final şansını kaybetti. CSKA Moskova`yla üçüncülük maçı oynayan Fenerbahçe, sahadan 86-80 yenik ayrıldı ve ilk tecrübesinde organizasyonu 4. sırada bitirdi. 

Fenerbahçe, Euroleague`de bu sezon ilk tur ve Top 16 gruplarını lider tamamladı. Bu sezon CSKA Moskova`yla Avrupa Ligi`nin en başarılı iki takımından biri olan sarı-lacivertliler, 27 maçta 22 galibiyet elde etti. Fenerbahçe, ilk turda Khimki (Rusya), Kızılyıldız Telekom (Sırbistan), Real Madrid (İspanya), Bayern Münih (Almanya), Strasbourg`un (Fransa) olduğu gruptan rahat bir şekilde Top 16`ya lider yükseldi. 

Top 16`da Lokomotiv Kuban (Rusya), Panathinaikos (Yunanistan), Kızılyıldız Telekom, Anadolu Efes, Darüşşafaka Doğuş, Unicaja Malaga (İspanya) ve Cedevita`yla (Hırvatistan) mücadele eden sarı-lacivertli takım, bu grupta da zorlanmadı. Fenerbahçe, sadece 3 yenilgi alarak grubun tamamlanmasına 3 hafta kala çeyrek finale lider olarak çıkmayı başardı. Fenerbahçe, Dörtlü Final`e son şampiyon Real Madrid`i eleyerek geldi. İlk tur ve Top 16 gruplarını rahat bir şekilde lider tamamlayan Fenerbahçe, play-off çeyrek final serisinde son şampiyon İspanyol ekibi Real Madrid`le eşleşti. 

Sarı-lacivertliler, geçen yıl Dörtlü Final`de kaybettiği rakibine karşı çeyrek final serisinde galibiyet şansı tanımadı. Özellikle yaptığı savunmayla dikkati çeken Fenerbahçe, son şampiyonu 3-0`la geçip adını Dörtlü Final`e yazdırdı. Fenerbahçe, Euroleague`de bu sezon sahasında kaybetmeyen tek takım oldu. Ülker Sports Arena`da bileği bükülmeyen Fenerbahçe, bu salonda yaptığı 14 maçı da kazandı. 

Avrupa Ligi`nde son 21 iç saha karşılaşmasını da kaybetmeyen Fenerbahçe, Ülker Sports Arena`da son olarak 16 Ocak 2015`te Olympiakos`a yenilmişti. Fenerbahçe, bu yıl en büyük problemi sakatlıklardan dolayı yaşadı. Başantrenör Zeljko Obradovic, sezon içinde uzun süreli sakatlıklar yaşayan Jan Vesely, Ricky Hickman, Pero Antic, Barış Hersek ve Kostas Sloukas`tan önemli maçlarda yararlanamadı. Özellikle Vesely`nin yokluğunda uzun rotasyonunda sıkıntı yaşayan Fenerbahçe, buna rağmen üstün bir performansla Dörtlü Final`e yükseldi. Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA) ekiplerinden Los Angeles Clippers`tan kadroya dahil edilen Ekpe Udoh, Fenerbahçe`deki ilk sezonunda etkili bir performans ortaya koydu. 

Hemen hemen bütün oyuncuların önemli katkılar verdiği sarı-lacivertli takımda, önemli istatistiklerde Ekpe Udoh ön plana çıktı. Udoh, 12,4 sayı, 15,7 verimlilik puanı, 2,1 blok ortalamasıyla takımının en etkili ismi olmayı başardı. Nijerya asıllı ABD`li pivot ayrıca, blok istatistiğiyle Avrupa Ligi`nin de zirvesinde yer aldı. Fenerbahçe`de Vesely ve Udoh ile Luigi Datome, Euroleague`de sezonun en iyi 5`lerine seçildi. Sakatlığı sebebiyle Top 16`nın son 3 maçıyla play-off çeyrek final serisinde Real Madrid`le oynanan maçlarda forma giyemeyen Vesely, buna rağmen organizasyonun en iyi ilk 5`ine girdi. Takımın en skorer iki ismi Udoh ile Datome ise en iyi ikinci 5`te kendilerine yer buldu. 

Takımın iki uzunu Vesely ve Udoh, Avrupa Ligi`nde bu sezon en iyi savunmacılar arasında da gösterildi. CSKA Moskovalı Kyle Hines`tan sonra Vesely en iyi savunmacı unvanını alırken, Udoh organizasyonun en iyi 4. savunmacısı oldu. Fenerbahçe`nin bu sezonki en büyük özelliği, hücumda topu paylaşması oldu. Sarı-lacivertlilerde 5 oyuncu, ortalamada çift haneli sayılara ulaştı. Ortalama 12,4 sayıyla oynayan ve takımın en skorer ismi olan Udoh`u, 12,2 sayıyla Luigi Datome, 12 sayıyla Jan Vesely, 11,7 sayıyla Bogdan Bogdanovic, 10,9 sayıyla Ali Muhammed takip etti. Sarı-lacivertlerin en fazla asist yapan ismi Ali Muhammed (3,6), ribauntta ön plana çıkan oyuncu ise Vesely (7) oldu. Fenerbahçe, Avrupa Ligi`nde takım olarak maç başına 78,3 sayı, 34,5 ribaunt, 16,1 asist, 5,1 top çalma ve 4 blok ortalamasıyla oynadı.