info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4049
Dolar Satış
:
32.4632
Euro Alış
:
34.4266
Euro Satış
:
34.4887
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

T.C.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Tekirdağ İş Kur Müdürlüğü`ne

Şahsım,0034506 sicil numarasıyla Başbakanlık (şimdi Cumhurbaşkanlığı oldu) Özürlüler İdaresi Başkanlığına,AA883461 sicil numarasıyla Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığına kayıtlı bir engelli olup,Tekirdağ İŞKUR Müdürlüğü tarafından Ergene ilçe sınırları içerisinde bulunan Promar Tekstil Tarım Ürünleri A.Ş. de 15 yıldır çalışmaktayım.

Firmada, 2010 yılında emekli olduktan sonra, emekli - çalışan olarak devam etmekteyim. Fakat firma, emeklilikten sonra, engelli indirimini maaşıma yaklaşık 3-4 yıl eklemedi. Şikayetim üzerine bu süreden sonra ekledi ama bu zaman zarfındaki maduriyetim giderilmedi.

- Ayrıca firma, evli, eşi çalışmayan ve iki çocuklu olmama rağmen, brüt maaş içerisinde bulunan haklarımı maaşıma yansıtmadı. Yaklaşık 3 yıldır da sadece asgari ücretime standart vergi indirimi ücretini hiç arttırmadan sabitleyerek maaşıma eklerken, AGİ, öğrenci eğitim ücretleri, brüt maaştaki emekli olduğum için kesilmemesi gereken işsizlik sigortası gibi hakedişlerimi, bazı aylar 31 gün çekmesine rağmen, gün tutarı hakedişleri ödemedi.

- Firma bununla da yetinmeyerek, 7061 sayılı Kanunla 193 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici 87 nci madde uyarınca, İLGİLİ BAKANLIKÇA (ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ KESİLEMEZ HÜKMÜNÜ DE HİÇE SAYARAK MAAŞIMDAN 8.AYDAN SONRA VERGİ KESİNTİSİ YAPMAYA BAŞLADI. ZATEN ENGELLİ OLDUĞUM İÇİN VE 15 YILDIR HİÇ ZAM YAPMADAN ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞTIRMASINA RAĞMEN, VERGİ DİLİMİNİ GEÇMEM MÜMKÜN OLAMAYACAĞI GİBİ, YASAYI HİÇE SAYDI. BUNUN NEDENİNİ SORDUĞUMDA " BEN YAPMIYORUM, OY VERDİĞİNİZ PARTİ YAPIYOR, GİDİN ONLARDAN İSTEYİN" DEDİ.

- Firma, bizlerden ailevi durumu belirtir belge alıp, evli, eşi çalışmayan iki üniversite okutan biri olmama rağmen, bir şart koşarak, bazı işçilere eğitim yardımı yaparken, pozitif ayrımcılık yaparak, şahsımı ve birçok kişiyi mağdur etmiştir.

- İki defa avans diye para yatırıp, daha sonra bunlar sizin priminiz derken, herkese farklı para yatırarak da ayrımcılık yapmaktadır.

- Bazı bölümlere zam ve prim uygulaması yaparken, engelli statüsünde biri olarak, ayrıcalıklı mağduriyet yarattmıştır.

- Ayrıca firma,iş güvenlik uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmasına rağmen, iş sağlık ve güvenliğini hiçe saymaktadır.

- Bazı akşamlar, 08.30-18.30 çalışan bir firma olmamıza rağmen, ücret ödemeden, servislerin işyerinden çıkışını engelleyip, çalışmayı yarım saat uzatıp, çıkışı 19.00 zorunlu kılıp, işçiyi kendi isteği dışında cebren alıkoymaktadır.

- Sabahlama ve fazla mesai yasak olmasına rağmen, işçileri sabahlamaya bırakıp, yasa sınırlamasının dışında fazla mesai yaptırıp, bu mesaileri prim olarak göstermekte ve dolayısıyla gerek maliye gerekse SGK PRİMİ KAÇIRMAKTADIR.

- 2016 yılı Kasım ve Aralık aylarının bordrosuna benim yerime imza atılarak evrakta sahtecilik yapılmıştır.

- 2019 yılı Ocak ayı 31 günlük hakediş 30 gün gösterilmiş olup, evli, eşi çalışmayan okuyan iki çocuklu işçinin 2116 lira yasal olarak gösterilmesine rağmen, hesabıma ocak ayı itibariyle emekli ve engelli indirimleri dahil 2323.42 lira yatmıştır.

HESAPLAR İŞYERİ MÜDÜRÜ TARAFINDAN AYARLANIP, BANKAYA O ŞEKİLDE GÖNDERİLMEKTEDİR.

HESAPLAMALARI, MUHASEBE DEĞİL, HER MAAŞ ZAMANI İŞLETME MÜDÜRÜ YAPMAKTADIR.

- Maliyeye hesaplama için gittiğimde, engelli, eşi çalışmayan iki çocuklu bir birey olarak, SGK ve damga pulu gibi küçük mebla harici brüt maaşın ödenmesi gerektiği söylenirken, işyeri maaşımı haksız kesmektedir. 

- İşyerinde yemekler nedeniyle çeşitli rahatsızlıklar olmakta, (mide ağrısı, başağrısı, halsizlik v.b.) bazı çalışanlar yemeklerini evden getirmekte, başta tuvaletler olmak üzere her yerde kapalı alanda sigara içilmektedir.

- ENGELLİ UYUM YASALARI HİÇE SAYILDIĞI İÇİN, ÇALIŞMA ALANI VE SİGARA İÇİMİ NEDENİYLE NEFES ALAMAZ DURUMA GELDİM. ÇALIŞMA KOŞULLARI NEDENİYLE İKİ KOLUMDA DA KAS YIRTILMASI OLUŞTU. ÇALIŞMA KOŞULLARI NEDENİYLE, PROTEZLİ AYAĞIMDA SÜREKLİ ÖDEM VE KANAMA OLUŞUYOR. BAŞTA SAKATAT KIYMASINDAN KÖFTE OLMAK ÜZERE, KÖTÜ YEMEKLER NEDENİYLE (GUT) HASTALIĞINA YAKALANDIM. DOSYAMDA HEPSİ MEVCUTTUR.

- Ayrıca tuvaletler alfranga olup, engelli işçinin tuvalet ihtiyacını yapması mümkün değildir. işyerinde müzik sistemi tamamen gürültü niteliğinde olup, bu nedenle çalışanlar kendi yanlarında getirdikleri müzik kolonlarını açmakta ve bu da işçinin motivasyonunu, kulak sağlığını etkilemekte olup, işyeri müdürü bu duruma müdahale etmemektedir.

İŞYERİ HEKİMİ BUNLARI BİLMEKTE, YANLIŞ OLDUĞUNU SÖYLEMEKTE FAKAT MAAŞINI İŞYERİ ÖDEDİĞİ İÇİN BİR MÜDAHALEDE BULUNMAMAKTADIR.

- Engelli uyum yasaları hiçe sayılmaktadır. iş sağlık ve güvenliği yoktur. Gereğinin yapılmasını bilgilerinize arz ve talep ederim.

08.02.2019

Murat ÜRTEKİN

İstiklal mah.Cumhuriyet cad.kat: daire:1

59700 Muratlı/tekirdağ