info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, Trakya`nın Ciğerleri Kesilecek

CHP Tekirdağ milletvekili İlhami Özcan Aygün,Çorlu`da kesilmek istenen meşe ve fıstık ağaçları için soru önergesi verdi.

ÇORLU’DA ORMAN TALANI PROJESİ

KUM OCAĞI İÇİN ORMANLIK ALANDAKİ 180 BİN MEŞE VE FISTIK ÇAMI AĞACI KESİLMEK İSTENİYOR

CHP TEKİRDAĞ MİLLETVEKİLİ AYGUN: “BU ORMAN YIKIMINA GEÇİT VERMEYECEĞİZ” AYGUN, TARIM VE ORMAN BAKANI PAKDEMİR’YE SORDU: “BU DOĞA FACİASINA İZİN VERECEK MİSİNİZ?” “TORUNLARIMIZA AĞAÇ BIRAKACAK MISINIZ?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda belirtilen sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanmasını arz ederim. 25.07.2018 İlhami Özcan AYGUN CHP Tekirdağ Milletvekili Tekirdağ ili Çorlu ilçesinde Ersay Madencilik Yapı Turizm Hayvancılık San. Ltd. Şirketi, İR: 63269 ruhsat numarası ile Kuvars Kum Ocağı için kapasite artışı projesine dönük Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu; İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nca 18 Temmuz 2018’de yeterli görülerek, 10 gün boyunca halkın görüşüne sunulmuştur. Ersay Madencilik Kuvars Kum Ocağı’nda kapasite artışını öngören ÇED Raporu’nda, 124.1 hektarlık alanda yılda 1 milyon 201 bin 216 ton kuvars kumu çıkarılması planlanmaktadır. Çorlu’ya 9 kilometre uzaklıkta olan bu alanda yapılacak çalışmaların tamamı; Trakya’nın ciğerleri nitelikli ormanlık alanda bulunmaktadır. Zira ÇED Raporu’na göre; 102.31 hektarlık orman alanında 180 bin ağaç kesilecektir.

Bu bağlamda;

1-Kesilmesi planlanan 180 bin ağaç, adeta orman kıyımıdır, Tekirdağ’ın nefes alma borularının kesilmesidir, erozyona ve toprak kaybına davetiyedir. Orman talanı öngören bu rapor nasıl nihai olarak kabul edilmiştir?

2- Ersay Madencilik Yapı Turizm Hayvancılık San. Ltd. Şirketi kesilecek 180 bin ağacın 5 katı niteliğinde 900 bin ağacın dikilmesini taahhüt etmiştir. Kesilecek ağaçlar, meşe ve fıstık çamı ağaç türleridir. Kesilen ağaçların yerine dikilecek ağaçların aynı seviyeye gelmesi için en az 30-50 yıla ihtiyaç vardır. Zira bir fıstıkçamının kozalak verimi 20-25 yaşında başlamakta, 60-100 yaşında en üst verime ulaşmaktadır. Bu bakımdan, kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikileceği vaadi, yaşanan kıyımı size göre telafi edebilecek midir?

3-Sahadaki kum üretim çalışmaları nedeniyle bitki örtüsü tabakası da yıkıma uğrayacaktır. Faaliyetler sırasında ortaya çıkacak sıvı ve katı atıklar, ormana büyük zarar verecektir. Zira iş makineleri ve kamyonların sürekli girip çıkacağı alanda orman habitatı bozulacaktır. İnsan ve araç trafiğine yakın bu bölgede; sıcak, kuru ve rüzgârlı havalarda toz bulutu oluşacak, ortaya çıkan toz çevreye yayılarak ormanlık alanda bulunan hayvanların bölgeden kaçmasına neden olacaktır. Orman yaşamını yok edecek bu projeye izin verecek misiniz?

4-Maden ocağı sahasında oluşacak toz bulutu, çok yakında bulunan tarım arazilerine rüzgâr ile taşınacaktır. Ülkemizin tarımda yaşadığı sıkıntı dikkate alınırsa; tarım arazilerindeki verim düşüşüne neden olacak bu duruma göz yumacak mısınız? 5-Proje alanında önemli bir yaban hayatı da bulunmaktadır. Omurgalı hayvanların yaşadığı bölgede yaşanacak gürültü, titreşim, toz bulutu ve egzoz yaban hayatı olumsuz etkileyecektir. Proje alanındaki yılan, kertenkele, kaplumbağa ve kemirgenlerin bez torbalara taşınarak komşu alanlara taşınması, size göre gerçekleşme ihtimali mümkün bir iddia mıdır?

5-Türkiye’de erozyon nedeniyle yılda 500 milyon ton verimli toprak kaybedilmektedir. Tekirdağ, erozyon açısından riskli bölgede bulunmaktadır. Tekirdağ’da erozyon 558 bin 996 hektar yayılma göstermektedir. Bu da erozyonu engelleyen orman habitatının korunmasının Tekirdağ için önemini tüm çıplaklığı ile ortaya koymaktadır. Proje alanı rüzgâr erozyonu ve su erozyonu açısından riskli bölgededir. Bu nedenle 180 bin ağacın kesilmesini öngören bu maden ocağı projesindeki kapasite artış talebini, gelecek kuşaklarımızı dikkate alarak reddedecek misiniz.

Kaynak : Murat Ürtekin