info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

AB Üyesi Olmak Demek Bir Ülke İçin Egemenlikten de Vazgeçmek Demek

Namık Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından "Avrupa Birliği-Türkiye İlişkilerinin Geleceği" konferanslar dizisi kapsamında, Piramit Salonu nda Almanya Ankara Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz ın "Almanya Bakış Açısı İle Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri"ni değerlendireceği bir konferans gerçekleştirildi.

Konferansta konuşan Almanya Ankara Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, AB süreci çok  uzun bir süreç olduğunu ve bu süreçte zaman zaman Türkiye'den de bu çeşitli görüşlerin Avrupa Birliği'ne ulaştığını söyledi.

AB üyesi olmak demek bir ülke için egemenlikten de vazgeçmek demek olduğunu da kaydeden Cuntz, "Avrupa Birliği üyeliği bazı egemenlikleri, bazı unsurları paylaşmak demektir. Avrupa Birliği üyesi ülkeler bu yanlış böyle yapamazsınız diye tenkitte de bulunabilir. Eğer AB üyesi iseniz bunu bir şekilde kabullenmiş olmanız gerekiyor. Türkiye için belirli dönemlerde hazırlanan ilerleme raporları var. İlerleme raporları ile ilgili bu süreç değerlendiriliyor. Burada duyulan hususlar yetkinlilerin hoşuna gitmese de bu raporda hukuk alanında ve  basın özgürlüğüyle ilgili  uyarılar bu raporda yer alıyor" şeklinde konuştu.

AB'de uyumu sağlamanın son derece zor olduğunu ve bunun sebebinin üye olan 26 ülke bulunması olduğunu ifade eden Cuntz, AB ilişkileri ve müzakerelerin göründüğü kadar basit olmadığını söyledi. Cuntz, Türkiye'nin AB'ye üyelini şu an üye olan ve aralarında Kıbrıs'ın da bulunduğu 27 ülkenin masaya yatırılacağına dikkat çekti.

TÜRKİYE AB İÇİN VAZGEÇİLMEZDİR
Türkiye'nin konumu itibariyle vazgeçilmez bir ülke olduğunu belirten Cuntz, "Ülke olarak geleceğe güvenle ve kendinden emin bakıyor. Ancak dış güvenlik politikası, hukuk, basın özgürlüğü gibi birçok konuda mutabakata varılması ve AB'ye uygun hale getirilmesi gerekiyor. Türkiye bu çerçevede yer almalıdır. Bu hem Türkiye'nin, hem AB'nin, hem de Almanya'nın yararına olacaktır" dedi.

Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Nizamettin Şenköylü ise bu konferansın Türkiye-Almanya arasındaki dostluk ilişkilerinin pekiştirmesinde önemli olduğunu söyledi.

Programda Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Nizamettin Şenköylü tarafından Ankara Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz'a plaket verildi.

NKÜ'de ki toplantıya katılan Ankara Almanya Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz Tekirdağ'a gelerek Vali Zübeyir Kemelek'i makamında ziyaret etti. Ziyaret sonrası Tekirdağ'ın Karacakılavuz dokumalarından kendisine hediyeler verildi.

Kaynak : Tekirdağ Yeni Haber