info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Chp’li Emre Köprülü Meclis Gündeminde

CHP Tekirdağ milletvekili Emre Köprülü, Avrupa Birliğinin süt kotasını kaldırması konusunda süt üreticilerinin tepkisini meclis gündemine taşıdı.

Bu konuda soru önergesi veren Emre Köprülü;
 
“Avrupa Birliğinin önümüzdeki dönem süt kotasını kaldırmaya hazırlandığı haberi süt üreticilerimizin tepkisine sebep olmuştur. Bu haber özellikle Tarım ve hayvancılıkta, süt üretiminde lider bölge konumunda olan Trakya Bölgemizde endişelere sebep olmuş, süt üreticilerimiz; kalkan kotaların süt üreticilerini bitireceğini ifade etmişlerdir.  
 
Türkiye’de ki süt üreticilerinin; kotanın kalkması neticesinde düşmesi beklenen fiyatlarla mevcut şartlarda rekabet etmesinin mümkün olmadığına dikkat çekilirken, kotanın kalkması ile Türkiye’nin süt ürünleri ihracatında Pazar sıkıntısı yaşayacağına vurgu yapılmaktadır. 
Konunun uzmanları; AB’de kalkan süt kotalarının Türkiye’deki süt üreticilerini bitireceği anlamına geldiğini belirterek, bu duruma hazırlıksız girildiği taktirde var olan kuraklık sebebiyle zaten sıkıntılı bir süreç geçiren Türk çiftçisinin ciddi zarar göreceği ifade edilmektedir. 
 
1.Trakya ekonomisindeki ağırlığı göz önüne alındığında mevcut hayvancılığı ve buna bağlı süt üretiminin bitirilmesi anlamına gelen AB’nin süt kotasını kaldırmaya hazırlandığı süreçte, Bakanlık olarak Türk çiftçisini korumak adına aldığınız önlemler var mıdır?
 
2.Yaşanan kuraklık ve artan ithalat sebebiyle bitme noktasına gelen Türk çiftçisi destekleme beklerken AB’nin süt kotasını kaldırması ile çiftçi ve üreticinin daha da bitirileceğini görüyor musunuz?
 
3.Türkiye’de yıllık süt üretimi miktarı nedir? Süt ve süt ürünleri ihraç ettiğimiz ülkeler hangileridir? Türkiye’nin süt ürünleri ihracatında ki Pazar payı rakamları kaçtır?” dedi.