info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Egemenliğin Yegane Kaynağı Millettir

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 90’ıncı yıl dönümü ile Çerkezköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 91’inci yıl dönümü Cumhuriyet Meydanı’nda büyük bir coşkuyla kutlandı.

BAYRAMA YOĞUN İLGİ
 
Tebrikat Töreni’nin ardından kutlamalar saat 10.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ozan ve Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’in tören aracıyla halkı selamlaması ile başladı. Tören alanındaki küçük çocuklar, ellerindeki ay yıldızlı bayraklar ve giydikleri asker ve polis kıyafetleri ile kutlamalara ayrı bir renk kattı.
 
KÖKLÜ BİR DÖNÜŞÜM BAŞLATTI
 
Saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasının günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, kalkınma ve modernleşmenin simgesi olan Cumhuriyetin ilanının 90.yıldönümünü milletçe büyük bir coşku, mutluluk ve heyecan içinde kutladıklarını belirtti. Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başlayan yüce meclisin açılışı, ulusal kurtuluş
savaşının kazanılması ve saltanatın kaldırılmasıyla süren gelişmelerin, Cumhuriyetin önündeki engellerin kaldırılması ve dolayısıyla habercisi olduğunu belirten Ertem “1920’li yıllardan sonra tüm dünyada kapalı rejimlerin güçlenmeye başladığı bir
dönemde, halka dayanan ve şeffaf yönetim anlayışını getiren Cumhuriyetin ilanı, köklü bir dönüşüm başlatmış, Atatürk önderliğinde Türkiye, uygarlık yolunda önemli ilerlemeler kaydetmiştir” dedi. Gücünü büyük bir dinamizme sahip Türk Milleti’nden alan Türkiye Cumhuriyeti’nin, laik ve demokratik anlayıştan taviz vermeden, özgürlük, temel insan hakları ve demokratik gelişimde
hızla ilerlediğini söyleyen Ertem “Milletimizin bütün unsurlarının birbirine kaynaştığı, barış, kardeşlik ve dayanışmanın sağlandığı sürece Türkiye Cumhuriyeti devleti sonsuza kadar yaşayacaktır. Cumhuriyetimiz, temelindeki harcı oluşturan milli irademiz ve miras aldığı tarihi hasletlerimiz sayesinde, bugün ilk günkü gibi vakur ve sağlamdır” dedi.
 
“EN ACI DÖNEMİ YAŞAMIŞTIR”
 
Çerkezköy’ün 91 yıl önce bugün düşman işgalinden kurtulduğunu ifade eden Ertem “Bundan 91 yıl önce, Türk vatanı büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı destansı kurtuluş savaşının sonunda istilacılarından temizlenmiş ve Mudanya Ateşkes Anlaşması’nın imzalanmasıyla da Çerkezköy düşman işgalinden kurtarılmıştır. Çerkezköy, Türk bayrağının dalgalanmadığı 27 aylık bu yanan işgal döneminde, Müslüman Türk halkının işkence, katliam ve tecavüzlerine maruz kaldığı en
acı dönemi yaşamıştır. İşgal döneminde Anadolu’da olduğu gibi Trakya’da da milli mücadeleyi örgütlenmek için Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuş ve cemiyetin Çerkezköy temsilciliğine aynı zamanda Çerkezköy’ün ilk Belediye Başkanı olan Molla Mehmet Uğraş Efendi getirilmiştir. Stratejik konumu ve demiryolu istasyonunun Çerkezköy’de bulunması, işgal süresinde Yunanlıların burada sıkı askeri güvenlik önlemleri almasına ve halka baskı ile zulüm uygulamasına neden olmuştur” diye konuştu.
 
“ÇERKEZKÖY’ÜN ACILARI SONA ERMİŞTİR”
 
Mudanya Ateşkes Antlaşmasına göre Yunanlılar’ın Doğu Trakya’daki askerlerini boşaltma işlemlerini 15 gün içinde gerçekleştirmeleri gerektiğini anımsatan Ertem “Ancak bu on beş günlük boşaltma günlerinde bile Yunan askerleri ile silahlı Rum ve Ermeni çeteleri Türk halkına zulüm, işkence ve tecavüzden geri kalmamış ve malları yağmalamışlardır. En nihayet 30 Ekim 1922 günü Çerkezköy İstasyonu’na gelen Yarbaz Mümtaz Aktay komutasındaki jandarma birlikleri Çerkezköy’ü teslim almış ve Çerkezköy’ün yaşadığı acılar sona ermiştir” ifadesini kullandı. Cumhuriyetin kuruluşu ile Çerkezköy’ün kurtuluşunun aynı güne gelmesinin farklı coşku ve kıvancın aynı anda yaşanmasını sağladığını kaydeden Ertem “Yüce Türk milletinin ve tüm Çerkezköylü hemşerilerimizin Cumhuriyet bayramını ve Çerkezköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 91.yıldönümünü, yani kuruluş ve kurtuluş yıl dönümlerini kutluyorum” dedi.
 
“ÜLKENİN KADERİNE EL KOYMASI DEMEKTİR”
 
Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay Türkiye Cumhuriyeti’nin 90.kuruluş yıl dönümünü idrak etmenin mutluluğunu yaşadıklarını
ifade ederek “29 Ekim 1923’te yani 90 yıl önce bugün, TBMM, Türk devletinin bir Cumhuriyet olduğuna karar vermiş ve Mustafa Kemal Paşa oy birliği ile Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Böylece yeni Türk Devleti Türkiye Cumhuriyeti adını aldı. Cumhuriyet, milletimizi yalnız üniter bir devlete kavuşturmakla kalmamış, onu egemenliğin yegane kaynağı haline getirmiştir. Cumhuriyet her anlamda milletin kendi kaderine ve ülkenin kaderine el koyması demektir” dedi.
 
“SİZLERE EMANET ETMİŞTİR”
 
Öğrenciler ve gençlere de seslenen Kubilay “Eşsiz kahraman Atatürk ‘Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ parolası ile millete olan güveni ortaya koyarak, milletle birlikte milli kurtuluş savaşını kazanmış ve Cumhuriyet kurarak egemenliğini millete ve Cumhuriyeti Türk gençliğine yani sizlere emanet etmiştir. Bu nedenle ülkemizi de sizler yüceltecek ve yine sizler yükselteceksiniz” dedi.
 
ÖDÜL TÖRENİ DÜZENLENDİ
 
Konuşmaların ardından Cumhuriyet’in 90. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere de ödülleri verildi. Resim yarışmasında 1. Olan Tepe İlkokulu öğrencisi Efsun Yakut, ikinci olan Cumhuriyet İlkokulu öğrencisi Berrak Gündoğdu, üçüncü olan Gaziosmanpaşa İlkokulu öğrencisi Uçkan Şahin ödüllerini Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay’ın elinden aldı. Şiir yarışmasında birinci olan Raif Dinçkök Ortaokulu öğrencisi Nuray Öztürk, ikinci olan Mevlana Ortaokulu öğrencisi Esra Adanır ve üçüncü olan Kızılpınar Atatürk İlkokulu öğrencisi Dilara Özkaçmaz ödüllerini 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ozan’ın elinden alırken, kompozisyon yarışmasında 1. olan Özel Gülerçin Anadolu Lisesi öğrencisi Ayşenur Zayan 2. olan Türk Tekstil Vakfı öğrencisi İlhan Çeken ve 3. olan Özel Gülerçin Anadolu Lisesi öğrencisi Rana Zeynep Erez’ de ödülleri Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem tarafından verildi. İşitme Engelliler Dünya Karate şampiyonasında Takım Kata’da dünya birincisi olan Ferdi +84 komitede dünya ikincisi olan Oğuzhan Genç’e Çerkezköy Belediyesi tarafından verilen 25 tam altını da Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay takdim etti.
 
SATRANÇIN ŞAHLARI DA BELLİ OLDU
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Cumhuriyet Bayramı Okullar arası Satranç turnuvasında ilkokullar bayanlar kategorisinde Tepe İlkokulu öğrencisi Efsun Yakut birinci, Zeynep Karaman ikinci, Deniz Ulusoy ise üçüncü oldu. İlkokullar erkekler kategorisinde Tepe İlkokulu öğrencisi Baran Gözcü birinci olurken, Atatürk İlkokulu öğrencileri Yusuf Eban Danyeli ikinci, Hüseyin Efe Gökçe ise üçüncü olu. Ortaokullar kategorisinde bayanlarda Nurullah Narin Ortaokulu’ndan Burcu Önder, ikinci Tepe Ortaokulu öğrencisi Tuçe Akbaba, üçüncü Aleyna Kardelen Tuncal oldu. Erkeklerde ise Tepe Ortaokulu öğrencisi Taha Mert Dönmez birinci, Nurullah Narin Ortaokulu öğrencisi Ataberk Kılıç ikinci ve Mevlana Ortaokulu öğrencisi Gökhan Doğan üçüncü oldu. Derece giren öğrencilere ödüllerini Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva verdi.
 
BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
 
Ödül törenin ardından Gaziosmanpaşa İlkokulu öğrencisi Yavuz Arda Tıntırlı “Cumhuriyet Kuruldu”, 75.Yıl Ortaokulu öğrencisi Rabia Nur Bali “Atatürk ve Cumhuriyet”,  Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Lisesi öğrencisi Ayşenur Zayan da “Cumhuriyet” isimli şiirlerini okudular. Programda daha sonra sahneye çıkan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Lisesi öğrencileri tarafından oluşturulan koro mini bir konser verdi. Özellikle hareketli müziklerde tören alanında bulunan vatandaşlar şarkılara eşlik ederken, tören Çerkezköy Halit Narin Endüstri Meslek Lisesi ekibi tarafından hazırlanan folklor gösterisi ile devam etti.
 
EN ÇOK ALKIŞI MEHMETÇİK ALDI
 
Geçit Töreni’nde ilçede faaliyet gösteren okulların müdürleri, öğretmenleri ve öğrencileri, vatandaşların alkışları eşliğinde protokolü ve halkı selamlayarak yürüdü. Törende en büyük alkışı ise tören alanından geçen Cumhuriyet’in koruyucusu Mehmetçik ve zırhlı birlikler aldı. Kutlamalar geçit töreninin ardından sona erdi. Öte yandan kutlamalar esnasında yorgun düşen bir bayan öğretmen ise sıcağa dayanamayarak bayıldı. Olay yerine gelen ambulansla Çerkezköy Devlet Hastanesi’ne kaldırılan öğretmenin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
 
KATILIM YOĞUN OLDU
 
Cumhuriyet’in 90. yıl kutlamalarına Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ozan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz’ın yanı sıra Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokul Müdürü Yrd. Dç.Dr. Ercan Buluş, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, CHP İlçe Başkanı Saim Özkan, MHP İlçe Başkanı Koray Önsel, Çerkezköy Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclis üyeleri, Çerkezköy İlçe Müftüsü Yusuf Tuna, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, Çerkezköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Hüseyin Erdoğan ve Hüseyin Yaşar, Çerkezköy PTT Müdürü Ali Arslan, Çerkezköy Nüfus Müdürü Gülhan Yelek, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Serkan Karagöz, Çerkezköy Gümrük Müdürü Hüseyin Dinsever, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Yönetimi, AK Parti, CHP ve MHP Çerkezköy Belediye Başkan Aday Adayları, askeri erkan, siyasi parti temsilcileri, kamu ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile yüzlerce vatandaş katıldı.