info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kirazın Faydaları Saymakla Bitmiyor

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Gülçin, yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden kirazın birçok hastalığa iyi geldiğini belirtti.

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Gülçin, yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden kirazın birçok hastalığa iyi geldiğini belirtti.
 
Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Gülçin, kirazın yaz boyunca herkesin severek yediği meyveler arasında olduğunu söyledi. Gülgiller ailesinden olan kirazın birçok vitamin ve mineral içerdiğini ifade eden Gülçin, "Zayıflamada son yıllarda kirazın kullanılmasını çok sık duymaktayız. Kirazın sapları idrar söktürücü olarak kullanılmaktadır. Fakat dozuna dikkat edilmeli, kronik rahatsızlıkları bulunan kişiler tüketmemelidir. Kirazı diyetlerimizde ara öğün olarak afiyetle yiyebiliriz" dedi.
 
Kirazın, içerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığını koruduğunu belirten Gülçin, "Cildimizi güzelleştirir, çocuklarda büyümeye yardımcıdır, C vitamini içerir, kan damarlarımızın sağlığını korur. Vücudumuzu enfeksiyon, bakteri ve toksinlerden arındırır. Yüksek pektin ve çözülebilir lif sayesinde, kolesterolü düşürücü etki gösterir. Kabızlığa iyi gelir. Kirazın bir diğer faydası ise, potasyum içerdiği için vücut elektrolit dengesini düzenlemesidir. Tansiyonumuzu düşürmek için sarı kabuklu meyveler ile kullanılabilir. Antisiyanin içeriği, kalp ve damar hastalıkları riskini de azaltır" bilgisini verdi.
 
Kirazın böbrek dostu bir meyve olduğunu aktaran Gülçin, "Yapısında bolca fosfor bulunduran bu meyve, sinirlerin kuvvetlenmesini, dolayısıyla sakinleşmenizi de sağlar. Yapılan çalışmalarda düzenli kiraz tüketiminin Alzheimer rahatsızlığını önlediği bulunmuştur. İdrar söktürücü özelliği ile böbrek dostu olan kiraz, taş ve kum oluşumunu da önler. İçerdiği antioksidanlar sayesinde cildimizi korur, kansere karşı koruyucudur. Her gün bir avuç kiraz yiyerek kansere yakalanma ihtimalimizi azaltabiliriz. Kirazda bulunan flavonoidler, eklem sağlığı açısından faydalıdır. Gut ve Romatoid Artrit gibi eklem rahatsızlığı olan bireylerde kiraz tüketimi, hastanın yakınmalarını azaltabilir. Kirazın hoşafı ve reçeli yapılabilmektedir. Kilo almamak için az şekerli reçel ve hoşafları tercih etmeliyiz" ifadelerini kullandı.