info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tanıklarından Kıbrıs Barış Harekatı

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği tarafından düzenlenen “Kıbrıs Barış harekatı” konulu konferansa konuşmacı olarak Kıbrıs Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan katıldı.

NE KADAR TEŞEKKÜR ETSEK AZ
 
Dün saat 10.00’da Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay “Altı aydır görevdeyim ve temsilcilikte bulunan arkadaşlarımız çok önemli çalışmalara imza attıklarını görüyorum. Bu vatanımızı şehitlerimize ve gazilerimize borçluyuz. Sizlerin sayesinde bu koşullarda hayatımızı sürdürüyoruz. Sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır” dedi.
 
DAHA İYİ BİLİNÇLENDİRMELİYİZ
 
Kubilay, şehit ve gazileri saygı ve minnetle andıklarını ifade ederek “Gençlerimizi ve çocuklarımızı daha iyi bilinçlendirmeliyiz. Burada öğrenecekleri bilgileri hayatı boyunca unutmayacaklar” dedi. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan da, programa katılanlara teşekkür etti.  Programda Kıbrıs gazileri Yaşar Negis, Hüseyin Topuzlu, Fevzi Çoşkun ve Mehmet Er savaşta yaşadıklarını anlattı. Daha sonra ise Kıbrıs Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan Kıbrıs gazilerine madalya ve onur belgesi verdi.
 
YAŞADIKLARINI ANLATIRKEN ZORLANDI
 
Kıbrıs Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan, 16 yaşında gönüllü asker olduğunu, 9 yıl 3 ay askerlik yaptığını ifade ederek “18 yıl Cumhurbaşkanlığı danışmanlığını yaptım. Ayrıca 40 yıldır dernek içinde yer alıyorum ve 19 yıldır da Derneğimizin Genel Başkanlığını yapmaktayım. Bizler vatan aşkı ile uğraş içindeyiz” dedi. Kıbrıs’ta yaşadıklarını anlatırken zorlanan Ersan “Biz okula gittiğimiz zaman İngiliz bayraklarını göklere çekerdik. İngiliz kraliçesi için marş okurduk. Bizlere istiklal marşımızı öğretmediler. Kimsenin evinde türk bayrağı yoktu, dışarıda eline türk bayrağı aldığın zaman İngiliz askerleri seni hapise gönderirdi. Bir arkadaşım akademi lisesinde okurken İngiliz bayrağını indirip türk bayrağını astıktan sonra İngilizler tarafından zindana atıldı. On yaşında iken rum çocukları ile futbol maçı yapardık. Top oynarken birbirimizin ayağına kasti vururduk. Çünkü birbirimizden hiç hoşlanmazdık. Bizlerin ile onların örf ve adetleri de farklıydı” dedi.
 
ÇOK ZOR GÜNLERDİ
 
Ersan, Türklerin 1958 yılında kapalı kapılar ardında kuran, bayrak ve silah aşkına yemin ettiklerine şahitlik ettiğini ifade ederek “1 Nisan 1955 yılında Türklerin yok edilmesi için, Rum gençleri tarafından Eoka Teftiş Örgütü kuruldu. ‘O yıllarda adada İngiliz sömürge devleti de bulunmaktaydı. Bu örgüt İngilizleri de öldürmeye başlayınca köylerde ve kasabalarda bulunan İngiliz halkını güvenli bir yerde toplayarak korumaları altına aldılar. Böyle olunca bizler Rumlarla karşı karşıya kaldık ve Türk-Rum çatışmaları başlamış oldu. Yaklaşık 200 köyümüzü yakıp yıktılar. Gâvurlar, çocuk, kadın, yaşlı demeden vahşice ve barbarca öldürdüler. Bu olaylardan sonra 1 Ağustos 1958’de Rumlarla mücadele etmek için Türk Mukavemet Teşkilatını kurduk. Türk askeri adaya gelerek teşkilat üyelerine silah ve harp eğitimi verdi. Kamyon içinde kömür ve otların içinde silahlar gelerek kasaba ve köylere dağıtıldı. Bizler bunları yaşadık, çok zor günlerdi” dedi.
 
“RUMLAR 130 KÖYÜ YAKTILAR”
 
Makarios’un 13 Aralık 1959’da bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanlığı'na seçildiğini ve yardımcılığına ise Türk toplumundan Fazıl Küçük getirildiğini anımsatan Ersan “Makarios 1959 yılında amcamın oğlunu şehit etti. Onu gördüğüm zaman tüylerim çok farklı oluyordu. 15 Aralık’ta Atatürk’ün bulunduğu anıta ise kurşun yağdırdılar. Makarios döneminde Rumlar 130 köyü yaktılar ve 30 bin türkü göçebe hayata zorladılar. 23 Aralık 1963’te hastanede 25 türk yataklarından kayboldu. Boğazları kesilmiş, vücutları bir kamyona koyulup kıyma makinesinde kıyıldıktan sonra çukurlara gömülmüşlerdir. Bizler o dönemdeki 25 arkadaşımızı halen arıyoruz” dedi. Ersan, 19 Mart 1971 tarihinde yedi Rum askeri tarafından yakalandığını ve işkenceye maruz kaldığını da duygulanarak anlattı.
 
NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE
 
Yıllarca Rum saldırılarına karşı yokluklar içinde direnen Kıbrıslı Türklerin var oluş mücadelesini verirken Türkiye’ye güvendiğini, Türkiye’nin gerçekleştirdiği Barış Harekâtı’yla da bağımsızlığına kavuştuğunu ifade eden Ersan “Cenevre'de sürdürülen görüşmeler sırasında anlaşmanın mümkün olmadığı kanaati kesinleşince harekâtın yeniden başlatılacağı anlamına gelen "Ayşe Tatile Çıksın" parolasını Türk Dışişleri Bakanı Turan Güneş, Başbakan Bülent Ecevit'e bildirdi. Türk birlikleri 14 Ağustos'ta başkent Lefkoşa'ya, 15 Ağustos'ta Lefke ve Magosa'ya girdi. Temmuz 1974’de türk askerlerinin Kıbrıs’a çıktığı çıkartmayı kelimeler ile anlatamam. Kıbrıs halkı çok direndi, Kıbrıs halkının tümü gazidir. Kadınları gece tünel kazarken, erkekler ise gündüzleri tünel başında nöbet tutardı” dedi. Rumların, Türk Askerinden çok korktuğunu dile getiren Ertan Ersan “Türk jetleri Rumların üzerinden geçtiği zaman Rum lideri, askerleri ve halkı çok korkuyordu. Jetlerin motor sesi dahi onlara korku vermeye yetiyordu dedi. 20 Temmuz’dan sonra Kıbrıs’ta özgürlüğe kavuştuklarını kaydeden Ersan “ biz bir yerden bir yere gidemezdik. O sabahtan sonra özgürlüğümüzün tadını çıkarıyoruz. Dünyada hiçbir millet türk askerini halt edemez. Bazı zamanlar keşke bende şehit olsaydım diyorum. O mertep çok önemlidir. Biz anavatan Türkiye ile et tırnak gibiyiz. Allah bizi Türk Silahlı kuvvetlerinden mahrum etmesin. Ne Mutlu Türküm diyene” şeklinde konuştu.
 
PLAKET TAKDİM EDİLDİ
 
Konuşmaların ardından Kıbrıs Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan’a, Kıbrıs Şehit Aileleri Derneği Yöneticileri Meral Ertan ve Taşkan Önsal'a protokol üyeleri tarafından plaket takdim edildi. Programa Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Tugay Komutanı Mehmet Ozan, Çerkezköy Merkez Komutanı Piyade Binbaşı Şener Çelik,Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, MHP Çerkezköy Belediye Başkan Adayı Koray Önsel,Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve üyeler, Sakatlar Derneği üyeleri ile öğrenciler katıldı.