info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tarihi Postane Meclis Gündeminde

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Muratlı’da geçtiğimiz aylarda yanan ve yıkılmaya yüz tutan tarihi postaneyi Meclis gündemine taşıdı.

Yüceer, Kültür Bakanı Ömer Çelik’e, “Muratlı’daki tarihi postanenin restorasyon çalışması için yıkılmasını mı bekliyorsunuz” diye sordu.
 
CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Muratlı’da 8 ay önce sebebi belirlenemeyen bir nedenden dolayı yanarak kül olan tarihi postanenin akıbetini sordu. TBMM Başkanlığına, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Yüceer, Tekirdağ’ın, tarihi ve doğal zenginlikleri bakımından ülkemizin en önemli illerinden biri olduğunu kaydetti.
 
ORTAK DEĞERİMİZ
 
Muratlı’da bulunan tarihi postanenin de Tekirdağ’ın sahip olduğu güzide kültür varlıklarından biri olduğunu kaydeden Yüceer, “Tarihi eserler, geçmiş nesiller tarafından günümüze bırakılan kültürel bir mirastır ve insanlığın ortak değeridir. Tarihin tarih olmasına engel olmak, herkesin ortak sorumluluğudur. Bu değerin göz göre göre kaybolması, bu duyarsız yaklaşım, Muratlılı hemşerilerimi üzmektedir. Tarihi postanenin kaderine terk edilmesi asla kabul edilemez” dedi.
 
8 AYDIR HİÇBİR ŞEY YAPILMADI
 
Yüceer, tarihi postanenin, 1800’lü yılların sonunda Fransızlar tarafından inşa edildiğini, 2012 yılında Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. derece korunması gerekli “taşınmaz kültür varlıkları” arasına girdiğini belirtti. Yeri doldurulması imkansız olan tarihin tanığı birçok eser ve taşınmaz kültür mirasının yangın tehdidiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Yüceer, Muratlı’daki binanın da yaklaşık 8 ay önce sebebi belirlenemeyen bir nedenden dolayı yanarak kül olduğunu, ancak, bu süre içerisinde binanın restoresinin yapılmadığını söyledi.
 
TARİH BİLİNCİ YOK OLUYOR
 
Tarihi eserlere çanak çömlek, heykele ucube diye bakan bir iktidarın elinde tarih bilincinin, kent bilincinin yok olmaya yüz tuttuğunu kaydeden CHP’li Yüceer, yetkililer tarafından binanın onarımı için ilgili yerlere yazılar yazıldığını, fakat “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’ndan izin alınmadan tadilat veya inşaat yapılamaz” cevabı alındığını bildirdi. İlgili kurumların sorumluluk almadığını ve topu birbirine attığını kaydeden Yüceer, Muratlı halkının bir an önce tarihi binanın restore edilmesini beklediğini kaydetti.
 
BAKAN’A SORULAR
 
CHP’ liYüceer, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
 
-Muratlı ilçemizdeki tarihi postanenin restore edilmemesinin gerekçesi nedir?
 
-Tarihi postanede çıkan yangının nedeni belirlenmiş midir?
 
-Tarihi postanenin restorasyon çalışması için yıkılması mı beklenmektedir? Kaynak yetersizliği mi söz konusudur?
 
-Tekirdağ’da tarihi ve kültürel değer taşıyan binaların sayısı ve durumuna ilişkin bir tespit yapılmış mıdır?
 
-Özelde Tekirdağ, genelde Türkiye’de kaç tarihi binanın restoresi beklemektedir?