info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ da ağaçlandırma seferberliği

Çevre ve Orman Bakanlığı?nca başlatılan Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında Tekirdağ?da Fidan Dikim Töreni düzenlendi.

Törende konuşan Vali Doğan, küresel ısınmaya karşı oluşturulan Kyoto protokolünü anımsatarak, "Küresel ısınmayla mücadele açlısından elimizde çok önemli iki silah var. Birincisi orman varlığını artırmak diğeri de mera varlığını artırmaktır." dedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı nca başlatılan Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında dün saat 15.00 da Tekirdağ Valiliği tarafından Nusretfakı köyünde oluşturulan il ormanında Fidan Dikim Töreni gerçekleştirildi. Törene, Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, 8. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gümüştekin, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, İl Jandarma Komutanı Albay Ali İnlek, İl Genel Sekreteri Mustafa Yel, İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Ceyhan ile kamu kurumlarının temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, ABD Başkanı Obama nın Türkiye ziyaretinde sarf ettiği, Kyoto protokolünü imzalamamakla hata ettik sözünü alıntılayarak, ABD nin küresel ısınmaya karşı mücadele sinyalinin önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

Vali Doğan, küresel ısınmayla mücadele açısından iki önemli silahtan bahsederek, "Bunlardan birincisi orman varlığını artırmak, diğeri de mera varlığını artırmaktır. Tekirdağ orman varlığı bakımından da Türkiye ortalamasının altında olan bir il. Kaldı ki karbon salınımı açısından da Türkiye nin üstünde olan bir ilimiz. Bu ters orantıyı Tekirdağlılar biz yöneticiler mutlaka idrak etmeliyiz. Elimizde olan tüm gayretleri yerine getirmeliyiz. Geçen yıl bakanlığın milli ağaçlandırma seferberlik kanunu çerçevesinde bize verilen görevi yüzde 25 gibi fazla bir uygulama ile yerine getirdik. Ama Tekirdağ daha fazlasını hak ediyor" diye konuştu.

Vali Doğan, ağaçlandırma seferberliği dolayısıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Milli Eğitim Müdürlüğü nün ve Çevre ve Orman Müdürlüklerinin katkıları olduğunu anlatarak ağaçlandırma desteğine sanayicilerin de dahil olduğunu vurguladı. Vali Doğan, orman ve mera varlığını koruyarak geliştirmenin önemine vurgu yaparak tüm kesimlerin seferberliğe destek olmasını istedi.

Tekirdağ İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Ceyhan da yaptığı konuşmada, Çevre ve Orman Bakanlığı nın girişimleriyle başlatılan ağaçlandırma seferberliği ile 2008 ile 2012 yılları arasında Trakya büyüklüğünde bir alanın ağaçlandırılmasının hedeflendiğini aktardı.

2008 yılında bin 250 hektarda fidan dikimi yapıldığını anlatan Ceyhan, "Geçen yıl 526 bin adet fidan diktik bu yıl şu ana kadar 450 bin civarında fidan dikmiş bulunuyoruz. Yıl sonuna kadar geçen yılki hedefimizi aşmış olacağız. Topraklarımızı erozyonla kaybetmek istemiyoruz. Gerçekten ciddi bir seferberliğe ihtiyacımız var. Türkiye genelinde yüzde 25 ağaçlandırma oranı varken bu rakam Tekirdağ da yüzde 17 seviyelerinde. Bunu hızla artırmayı umuyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından ilköğretim okulu öğrencilerinden oluşan halk oyunları ekibi katılımcıları eğlendiren bir gösteri sunarken bazı öğrenciler de orman ve ağaç konulu şiirler okudu. Törenin sonunda, Vali Aydın Nezih Doğan ve diğer protokol üyeleri kendi adlarının yazılı bulunduğu fidanları dikerek su döktü.