info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü Sigara İçenlere Seslendi

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü, Gelin Sizde Bırakın

Tekirdağ halk sağlığı müdürlüğü,“9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” münasebetiyle bir basın açıklaması yaptı.yapılan açıklamada; “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” tüm dünyada anlamlı ve önemli bir gün olarak değerlendirilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün mücadelesi kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. Bilindiği üzere, küresel tütün salgınını önlemek üzere Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) önderliğinde hazırlanan ve bugün itibarıyla 172 ülkenin taraf olduğu Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesini (TKÇS) ülkemiz 2004 yılında imzalamıştır. Sözleşmenin imzalanmasından sonra tütün kontrolü kapsamında önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler sayesinde Ülkemiz Tütünle Mücadele ve Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi projeleriyle dünyada örnek ülke haline gelmiştir. Sigara başlama nedenleri arasında merak, özenti, arkadaş baskısı, arkadaşlar arasına katılma gibi nedenler yer almaktadır.

Tütün ve tütün mamullerinden imal edilen her ürün, hem insan sağlığı hem de toplumun tamamını tehdit etmektedir. Sigaraya "Bir kereden bir şey olmaz” diye başlanıyor. "Benim iradem güçlüdür” diyerek alışıyoruz, "ben kontrol edebilirim” diye devam ediyoruz ve maalesef bağımlısı oluyoruz. Sigara önemli bir halk sağlığı sorunu olarak çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik olumsuz sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılıktır. Kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açmaktadır.

Sigara kullanımı sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar vermekte, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görülmektedir. Türkiye’de erkeklerde tütün kullanımı (%41,5) kadınlara (%13,1) göre daha yüksektir. Tütün ürünü kullananların %23,8’i her gün tütün kullanmaktadır (erkeklerin %37,3ü, kadınların %10,7si) Her gün sigara içen her 10 yetişkinden 4 tanesi (%42,1) günün ilk sigarasını uyandıktan sonra ilk 30 dakika içinde içmektedir. Her gün sigara içenlerin her gün sigara içmeye başladıkları yaş ortalaması 17,1 yıldır.

En fazla kullanılan tütün ürünü mamul sigaradır (%25,7). 2008 ile 2012 yılları arasında Türkiye’de tütün kullanım oranı %31,2’ den %27,1’e düşmüştür. 15 yaşından önce sigara içmeye başlayanların yüzdesi 2008 yılında %19,6 iken, 2012 yılında %16,1 değerine düşmüştür. Bütün kamusal kapalı alanlarda sigara dumanından pasif etkilenim oranında anlamlı düzeyde azalma olmuştur. En belirgin azalma restoranlarda gözlenmiştir (2008 yılında %55,9 olan bu oran, 2012 yılında %12,9’a gerilemiştir). Yasa kapsamında olmamakla birlikte, evlerde Sigara Dumanından Pasif Etkilenim düzeyinde de ciddi düzeyde azalma meydana gelmiştir. Sigara paketleri üzerindeki sağlık uyarılarını görme nedeniyle sigarayı bırakmayı düşünme 2008 ile 2012 yıllar arasında anlamlı olarak artmıştır. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü tamda bu adımları atmanın zamanı olabilir.

Gelin, akciğer, yemek borusu, gırtlak, pankreas, mesane, böbrek, mide, kan kanseri ve kalp damar hastalıklarından ölüme giden 100 bin kişinin arasına katılmaya dur diyelim ve 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününü fırsat kılarak, sigarasız ve sağlıklı bir hayat için sigarayı hayatımızdan çıkaralım. Sigara bağımlılığından kurtulmak için kişinin kararlığı oldukça önemli bir faktördür. Çünkü sigara bağımlılığı ile baş edemeyen kişilerin çoğu stres ile baş edemedikleri için bırakamadıklarını söylemektedirler. Bırakıp yeniden başlayanların dörtte üçü bu nedenle yeniden başladıklarını belirtmişlerdir.

Sigarayı bırakmak için haftanın 7 günü 24 saat ücretsiz hizmet veren Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayabilir ya da Tekirdağ KETEM, Tekirdağ Devlet Hastanesi, Çorlu Devlet Hastanesi, Çorlu KETEM, Malkara Devlet Hastanesi ve Namık Kemal Üniversitesi Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurup danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında kapalı alanlarda tütün ürünü kullanımının yasaklanmış olup Bakanlığımızın bu doğrultuda 2015/6 Sayılı Bakanlık Genelgesinde “Kamu kurum ve kuruluşlarımızın topluma örnek teşkil edecek şekilde kendilerine ait açık alanların yalnızca belirlenmiş yerlerinde tütün mamulü tüketimine müsaade etmeleri, bu alanların toplam açık alana oranının % 30'dan fazla olmaması ve giriş kapsından en az l0 metre mesafede olmasına riayet ederek, Dumansız Kampüs uygulamalarının yaygınlaştırılması” bildirilmektedir.

Bu kapsamda davetlilerin ve basının katılımıyla 9 Şubat 2017 tarihinde saat 14.00 de Halk Sağlığı Müdürlüğü binamızın giriş bölümünde ‘Dumansız Alan’ uygulaması başlatılması etkinliği yapılacaktır. 9 Şubat 2017 tarihini “DUMANSIZ VE SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ” olarak kabul etme temennisi ile Sigarasız Sağlıklı Günler diliyoruz.” Dedi.

Kaynak : Murat Ürtekin