info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türk Kadını, Türk Tohumuna Can Veriyor

Tohum ıslah çalışmalarıyla onlarca Yerli ve Milli buğday tohumlarını üreticiyle buluşturan Trakya Tarım Firması, yeni ıslah ettiği tohumlarla ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Tohumculukta dışa bağımlılığın azaltılması için yerli üretime önem veren firma, 120 dekarlık ıslak bahçesinde yeni ürünlerini toprakla buluşturdu. Köylü kadınların elinde toprakla buluşan yerli tohumlar, yine Türk köylü kadınlarının elinde çiftçilerle buluşacak. Bu zamana kadar onlarca yerli tohum markası oluşturarak, Türkiye’nin tohumda dışa bağımlılığını azaltan ender firmalardan birisi olan Tekirdağ’ın yerli ve milli markası Trakya Tarım, tohumculukta AR-GE çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Süleymanpaşa İlçesi Karacakılavuz Mahallesi’nde oluşturulan 120 dönümlük ıslah bahçesinde çalışmalarını sürdüren firma, ıslah çalışmalarını tamamladığı yaklaşık 2 bin çeşit tohumu toprakla buluşturuyor.

Firma bünyesinde ıslah edilen tohumlar yine bu alanda melezleme yapıldıktan sonra diğer standart tohumların verimleri ile karşılaştırılacak. Eğer bu tohumlar verim ve tane bakımından diğer tohumlardan fazla verim alınırsa, bakanlığa başvuru yapılarak sertifikalandırılacak. BU şekilde de yerli tohum markaları oluşturulacak. Tohum ekme çalışmalarını köylü kadınlarla yaptıklarını ifade eden Trakya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Gülseren Aygun, “Burada melezleme bahçemizde çalışmalar yürütüyoruz. Melezleme yaptığımız yerli tohumları en iyilerini kendi çeşitlerimizi oluşturmakta kullanıyoruz.

Burada bu işi en iyi bilen köylü kadınlarımızla birlikte çalışıyoruz. Kadınlarımız bu işi daha ince ve detaylı yapıyor. Kadının elinin değdiği her şey daha güzel oluyor. Amacımız ülkemiz için yerli ve milli üretim yapmak. Kadınlarımızla birlikte burada onu yapıyoruz. Hem kadınlara maddi destek veriyoruz hem de yerli ve milli üretim yapıyoruz” dedi. Yerli ve milli tohum üretimi hakkında bilgi veren Yüksek Ziraat Mühendisi Arge Müdürü Samet Doğan, “Trakya Tarım firmasının deneme ve arge çalışmalarının yapıldığı arge arazisindeyiz. 120 dekar arazide yüzde yüz yerlik ve milli ıslahını yaptığımız tohumların standart çeşitlerle yarıştırarak verim ve kalitesini ölçüyoruz. Eğer standar çeşitlerinden bu tohumların verimi yüksek çıkarsa bakanlığa başvuru yapıp tescil işlemlerini sağlıyoruz. Aynı zamanda ıslah ettiğimiz yerli çeşitlerin burada elit üretimlerini yapmaktayız. Şuanda ıslah çalışmaları karışıklık olmaması için tek tek elle kadınlarımız tarafından yapılıyor. Türk kadını Türk tohumuna can veriyor” diye konuştu.

10 yıldır tohum ekim çalışmasında tarlada çalışan Şaver Ağıt isimli köylü kadını, “10 yıldan beri ben buradayım. Bu arada yerli tohumların ekimlerini yapıyoruz. Buğdayları toprakla buluşturarak ev ekonomize katkı sağlıyoruz. Burada yerli ve milli bir üretime destek verdiğimizin farkındayız. O yüzden işimizi dikkatli yapıyoruz” dedi.

Kaynak : Murat Ürtekin