info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Betamax Efsanesi 40 Yıl Sürdü

Japon şirketi Sony’nin 1975 yılında üretimine başladığı ev tipi video kaset formatı olan Betamax, artık resmen tarihe karıştı.

Bir dönem oldukça popüler olan, ancak daha sonra “VHS” denilen sisteme karşı koyamayan Sony’nin Betamax’ı, CD, DVD, Blue Ray gibi yeni kayıt formatlarına rağmen Japonya’da satılmaya devam ediyordu. Ancak Sony, dün yaptığı resmi açıklama ile Japonya’da da artık Betamax’ın satışının yapılmayacağını duyurdu.
Şirket tarafından yapılan açıklamada “Sony, Betamax video kasetlerinin dağıtımını mart 2016 tarihinden itibaren durdurmaya karar verdi” denilirken, ayrıca 2001 yılında piyasaya sürdüğü video kamera kaseti “MicroMV”yi de aynı tarihten itibaren satmayacağını açıkladı. 
 
Büyük devrimdi
 
1975 yılında evlerde kullanım için üretilen ve televizyonda beğenilen programların manyetik bir banda kaydedilmesine olanak tanıyan Betamax ürünleri, 1980’lerin ortalarında VHS denilen sistemin baskısıyla tarih olmuştu. Sony, o döneme kadar 50 milyon kaset satışı yapmıştı. Toshiba ve diğer bazı elektronik üreticileri de, o dönemde Betamax sistemde ürünlerini piyasaya sunmuştu. Sony’nin Betamax’ını yenen VHS ise, yine bir Japon firması olan JVC Kenwood tarafından üretilmişti. VHS ise, DVD’lere yenik düşmüştü. Sony, Betamax video üretimini 2002’de durdururken, kaset üretimini sürdürmüştü. Şirketin kaset üretimini mart ayına kadar sürdürmesi ise, halen talep olmasından kaynaklanıyor.