info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Bilgisayarları Rehin Alan Fidye Yazılımı Jigsaw`a Dikkat

Bilgisayarları rehin alan fidye yazılımına dikkat

Bilgisayarınız bulaştıktan sonra ödeme yapmadığınız her saat için bir dosyanızı silmekle tehdit eden bir fidye virüsü ortaya çıktı. Jigsaw ismini taşıyan zararlı yazılım, bilgisayarınızı kapatıp durumdan kurtulmaya çalışanların da önemli dosyalarını siliyor. Bilgisayarlara bulaşan fidye virüslerinin mekaniği, artık gerilim filmlerini aratmayacak hale gelmeye başladı. 

Testere filmindeki ünlü karakter Jigsaw’ı örnek alarak (hatta fidyenin ismi de bu) oluşturulan yeni fidye virüsü, bilgisayara bulaştıktan sonra ödeme yapılmadığı taktirde her saat başı bir dosyayı silmekle tehdit ediyor. Üstelik 72 saat içinde ödeme yapılmazsa virüs, bilgisayardaki tüm dosyaları siliyor. ‘Eğer bilgisayarını kapatıp tekrar açarsan 1000 dosyayı sisteminden silerim’ mantığıyla hareket eden Jigsaw, silinen dosyaların geri getirilmesi için 150 dolar değerinde Bitcoin ödemesi yapılmasını talep ediyor. 

Bu virüse maruz kalanlar için teknoloji destek platformu BleedingComputer bir çözüm yolu bulmuş ve bunu forum üzerinden takipçileriyle paylaşmış. Buna göre bilgisayarına virüs bulaşan kişilerin önceGörev Yöneticisi’ni açıp çalışan firefox.exe ve drpbx.exe uygulamalarını kapatması gerekiyor. Ardından MSConfig’i başlatıp karşınıza çıkacak listeden %UserProfile%AppDataRoamingFrfxfirefox.exe silinmeli. 

Hepsi bu. Bunlar yapıldığı taktirde bilgisayardaki dosyaların virüs tarafından silinmesi engellenecek.