info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Facebook`un İHA`sı Kaza Yaptı

Facebook’un üzerinde 2 yıldır çalıştığı, güneş enerjisiyle çalışan insansız hava aracı Aquila test uçuşunda kaza yaptı.

Aquila ünlü sosyal medya şirketi tarafından, ilerleyen zamanlarda güvenilir internet bağlantısı olmayan alanlarda, bağlantıyı radyo sinyalleriyle güçlendirmek için tasarlandı.

Kanat genişliği Boeing 737’yi dahi geçen devasa drone, haziran ayında Arizona çölü üzerinde bir uçuş gerçekleştirdi. İnsansız ve otonom olarak tasarlanan drone, düşüşü öncesinde 90 dakika havada kaldı.

ABD Ulusal Nakliye Güvenliği Kurulu'ndan cuma günü yayınlanan rapora göre uçak büyük ölçüde zarar gördü.

Başarısızlığın kaynağının iniş öncesinde uçağı rotasından çıkaran güçlü bir rüzgar olduğu ve uçağın otopilot kontrollerinin etkisiz kaldığı düşünülüyor.

Kaza sonrasında hava aracının sağ kanadı büyük ölçüde zarar gördü fakat yaralanan veya zarar gören olmadı.

Facebook’un ürettiği insansız hava aracının test uçuşunda 30 dakika havada kalması planlanıyordu. Fakat Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in blogundan öğrendiğimiz bilgilere göre, uçuşun iyi gitmesi üzerine mühendisler havadaki süreyi 3 katına çıkararak 96 dakikayı gördüler. Uçuş güneşin doğduğu erken saatlerde gerçekleşti.

Ekstra uçuş süresi içerisinde havanın ısınmasıyla oluşan termal değişiklikler ve beklenmeyen rüzgar, simülasyonlarda karşılaşılmayan problemleri ortaya çıkardı. Facebook’un Ulusal Nakliye Güvenliği Kurulu’nu kaza sonrasında hemen bilgilendirdiği fakat raporlar hazırlanana kadar kamuoyuyla bilgileri paylaşmasının yasak olduğu açıklandı.

Facebook, otopilotun inişlerde daha başarılı olmasını sağlayacak fren desteğiyle geliştirilmiş bir versiyon üzerinde çalışmayı başladığını açıkladı. Yeni Aquila modelinin 60 ila 90 gün içerisinde uçurulması planlanıyor.

Güneş enerjisiyle çalışan insansız hava aracı Aquila’nın, Facebook’un internet bağlantısı olmayan alanlara sinyal sunma hedefleri doğrultusunda test edilmeye devam edeceği belirtiliyor.