info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

AB Bakanı Ömert Çelik (AP) ve (AB) Mali Yardım (IPA) Kesintisine Tepki Gösterdi

AB Bakanı Ömert Çelik (AP) ve (AB) Mali Yardım (IPA) Kesintisine Tepki Gösterdi

Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi’nin üzerinde uzlaşıya vardığı 2018 yılı AB bütçesinde Türkiye için öngörülen Katılım Öncesi Mali Yardım (IPA) tutarında 105 milyon Euro’luk kesinti yapılmasına ilişkin olarak AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin AB'ye yaklaşması için verilmesi öngörülen fonlarda kesinti yapılmasını vizyonsuzluk olarak nitelendirdi ve bu kesintinin Türkiye için mali olarak bir şey ifade etmeyeceğini belirtti.

* AB ve ABD arasındaki adalet ve içişleri bakanları toplantısında, ABD ve AB’nin güvenlik konusunda karşı karşıya olduğu ortak tehditler ele alındı, terörle mücadelede ortak çaba gösterilmesi, operasyonel işbirliği yürütülmesi ve etkili bilgi paylaşımının sürdürülmesi konuları görüşüldü.

* Avrupa Birliği ve Çin, devlet yardımlarının kontrolü ve rekabet politikası konusunda yeni bir diyalog başlatıyor.

* 2003 yılından bu yana yürürlükte olan Ortaklık Anlaşması’nın siyasi ve ekonomik hedeflere uygun bir şekilde modernleştirilmesi hedefli AB ve Şili müzakerelerinin ilk turu 16 Kasım'da Brüksel'de gerçekleştirildi.

* AB Komisyonu, Romanya ve Bulgaristan’ın adli reform ve yolsuzlukla mücadele konusundaki taahhütlerini yerine getirme çabalarını değerlendiren raporunu yayımladı.

* Avrupa Parlamentosu, devlet tarafından sübvanse edilerek rekabet üstünlüğü sağlanan ürünlerin AB’ye ithalini kontrol etmek amacıyla oluşturulan yeni kuralları onayladı. Yeni kurallar, AB’nin dış ticaret ortaklarının, sosyal standartlar ve çevrenin korunmasına yönelik kurallara uymasını gerektirecek

* İsveç’in Göthenburg şehrinde gerçekleştirilen AB Sosyal Zirvesi’nde işgücü piyasalarının karşı karşıya olduğu zorlukların aşılması için çözüm önerileri, gelecekte uygulanacak refah modelleri ve inovasyonun sağladığı fırsatlardan ne şekilde yararlanılacağı konuları tartışıldı.

* AB 2018 yılı bütçesi taahhüt tarafında 160,1 milyar Euro ve ödemeler tarafında ise 144,7 milyar Euro olarak Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi tarafından kabul edildi.

* AB Komisyonu göç yönetimiyle ilgili raporunu yayımladı. Raporda AB-Türkiye Bildirisi kapsamında, Mart 2016'dan bu yana Türkiye’ye sadece 1.969 geri dönüş gerçekleştiği belirtiliyor.

* Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol “Küresel Enerji Görünümü 2017” raporunu Brüksel’de sundu.

* Birleşmiş Milletler İklim Konferansı - COP23, Paris Sözleşmesi’nin uygulanması için küresel eylemlerin sürdürülmesi yönünde atılan adımlarla tamamlandı.

Kaynak : Murat Ürtekin