info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

AB - Türkiye 2016 Son Raporu

AB - Türkiye - AB Komisyonu, AB ile Türkiye arasında 1996 yılından beri uygulamada olan Gümrük Birliği Anlaşması’nın günümüz koşullarına uyarlanması için güncelleme müzakerelerini başlatmak üzere yetki talebini AB Konseyi’ne iletti.

Ticari ilişkilerin iki tarafın yararına olacak şekilde güncellenmesi, 29 Kasım 2015 tarihli AB - Türkiye Zirvesinde alınan kararlar ve 18 Mart 2016 tarihli AB - Türkiye Bildirisi kapsamında öngörülmekteydi. Konuya ilişkin basın açıklamasında öneri ile AB Komisyonu’nun bu çerçevede yükümlülüklerini yerine getirdiğine dikkat çekiliyor.

Gümrük Birliği Anlaşması’nın modernizasyonu ile tarafların önemli ekonomik kazanımları olacağı değerlendiriliyor. Ekonomik ortamın evrimi ve AB – Türkiye ticaretinde sağlanan önemli büyüme ile mevcut çerçevenin ticari entegrasyon alanında günümüzde yaşanan zorluklara çözüm oluşturmadığı vurgulanıyor.

Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve tarım ürünleri, hizmetler ve kamu alımlarını içerecek şekilde genişletilmesi ile AB şirketleri için de yeni fırsatlar yaratılacağı belirtiliyor. Demokrasi ve temel haklara saygı konularının anlaşmanın temel unsurları arasında olacağı not ediliyor. Türkiye AB’nin 5. büyük ticaret ortağı konumunda; AB ise Türkiye açısından birinci öneme sahip ticaret ortağı konumunda bulunuyor. 1996’dan bu yana aradaki mal ticareti dört kat artarak, yılda 140 milyar €’luk seviyeye ulaştı.

İnternet bağlantısı için AB Komisyonu Türkiye Sığınmacı Fonu kapsamında Türkiye’de bulunan Suriyeli sığınmacı çocuklar için eğitim altyapısının geliştirilmesine yönelik 270 milyon €’luk destek sağlayacağı projeleri belirleyerek sözleşme imzaladı. Söz konusu projeler ile 100 okulun inşa edilmesi ve gerekli donanımı edinmesi hedefleniyor. Projelerden özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde bulunan 70 binin üzerinde Suriyeli sığınmacı çocuğun faydalanması bekleniyor. Ek olarak bu kapsamda eğitim – öğretim altyapısının yönetimine ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na destek sağlanacağı bildiriliyor. İmzalanan yeni sözleşmeler ile Mart 2016’dan bu yana toplam 3 milyar €’luk Türkiye Sığınmacı Fonu’nun 2,2 milyar €’luk bölümünün tahsis edileceği projeler belirlenmiş oldu

Kaynak : Murat Ürtekin