info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türkiye - AB Katılım Sürecinde Son Durum

15 Temmuz Darbe Girşimi ve Müzakereler

29 Kasım 2015 tarihli AB - Türkiye Zirvesinde taraflar ortak fayda temelinde tüm alanlarda ilişkileri yeniden canlandırma ve derinleştirme kararı almıştır.

AB, 15 Temmuz 2016’da Türkiye demokrasisini doğrudan hedef alan darbe girişimini derhal güçlü bir şekilde kınamış, Türk demokratik kurumlarıyla dayanışma içinde olduğunu açıklamıştır. 2005 yılında başlayan katılım müzakereleri sürecinde şimdiye kadar 16 başlık müzakerelere açılmış, bir başlık geçici olarak kapanmıştır.

AB, darbe girişiminden bu yana uygulanan tedbirlerin kapsamı ve kolektif yapısı dolayısıyla resmi makamları Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri ve AB aday ülke statüsü ile uyum içerisinde hukukun üstünlüğü ve temel haklar konusunda en yüksek standartları gözetmeye davet etmiştir. Ø Üye ülkelerin yaklaşımlarından bağımsız olarak 15 No’lu Enerji, 26 No’lu Eğitim ve Kültür, 31 No’lu Dış İlişkiler, Güvenlik ve Savunma konulu başlıklara ilişkin hazırlık belgeleri AB Konseyi’ne sunulmuştur.

23 No’lu Yargı ve Temel Haklar ve 24 No’lu Adalet, Özgürlük ve Güvenlik konulu başlıkların hazırlık belgeleri tamamlanmak üzeredir. Türkiye müzakere sürecini hızlandırmak için: Müzakere başlıkları açılış kriterlerini yerine getirme yönünde ilerleme sağlamalı; Müzakere Çerçeve Belgesi kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmeli; AB’ye karşı taahhütlerine bağlı kalmalıdır

Kaynak : Murat Ürtekin