info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Irak`ta 7,3 Büyüklüğünde Deprem: Can Kaybı 200`ü Geçti

Irak, İran, Türkiye, Suriye, Kuveyt ve Suudi Arabistan`da hissedilen sarsıntının ardından can kaybı 200`ü geçti. Deprem en fazla İran`ın sınır kenti Kirmanşah eyaletini yıktı, can kaybının artmasından ciddi şekilde endişe ediliyor.

Irak'ın Süleymaniye kentinde 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Irak'taki deprem Güneydoğu'daki illerde de hissedildi. Kerkük, Erbil ve Bağdat'ta da çok şiddetli hissedilen deprem Türkiye'den de hissedildi.

KUZEY IRAK'TA 4, İRAN'DA 164 KİŞİ ÖLDÜ

AFP'nin İran devlet medyasına dayandırdığı habere göre İran'da en az 164 kişi hayatını kaybetti, 1600 kişi yaralandı. Öte yandan Kuzey Irak'ta ise 4 kişi hayatını kaybetti 200'ün üstünde yaralı var. 

İran'daki en büyük yıkımın Irak sınırında bulunan Kirmanşah şehrinde gerçekleşti.

İRAN VE IRAK SALLANMAYA DEVAM EDİYOR!

21.18'deki 7.3'lük depremin ardından saat 00.33'te 4.8'lik bir deprem meydana geldi. 00.33'te İran-Irak sınırında meydana gelen depremin ardından Irak'ta saat 01:31'de, yerin 32.2 KM altında 4.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 02:37'de Irak'ta yerin 5.0 KM derinliğinde 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremin ardından ardından 03:20'de İran'da 4.8'lik bir artçı deprem daha meydana geldi.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM TÜRKİYE'DE CAN VE MAL KAYBI YAŞANMADI

DERBENDİHAN BARAJI TEHLİKEDE

Depremin ardından Süleymaniye'deki Derbendihan Barajı'na yakın yerleşim alanlarının ivedi şekilde boşatılması istendi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Ziraat ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsettar Mecid ise barajda hasar meydana geldiğini, zararın boyutlarının tespiti için çalışma başlatıldığını bildirdi.

Mecid, zararın tespiti ve olası bir felaketin önüne geçilmesi için özellikle baraj zemininde incelemelerin yapılacağını belirterek, evleri baraja yakın olanlara can güvenlikleri için bölgeden uzaklaşmaları çağrısında bulundu.

BAŞBAKANLIK: TÜRKİYE'NİN IRAK'A YARDIMLARI YOLA ÇIKTI

Başbakanlıktan, Irak'taki deprem sonrası Türk Kızılayı'nın bölgedeki depoları vasıtasıyla yardıma başladığı, AFAD ve UMKE arama kurtarma ekipleri ile insani yardım malzemelerinin Habur Sınır Kapısı'na yönlendirildiği bildirildi.

Başbakanlıktan, Irak-İran sınırında meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem sonrası Türk Kızılayı'nın bölgedeki depoları vasıtasıyla yardıma başladığı, ihtiyaç halinde kullanılmak üzere sınıra yakın illerde bulunan AFAD ve UMKE arama kurtarma ekipleri ile insani yardım malzemelerinin Habur Sınır Kapısı'na yönlendirildiği bildirildi. Ayrıca ihtiyaç halinde bölgeye uçakla sevk edilmek üzere ilave arama ve kurtarma ekiplerinin hazır bekletildiği kaydedildi.

SAĞLIK BAKANI DEMİRCAN: GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİMİ SUNUYORUM

Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Komşumuz Irak'ta meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlere rahmet niyaz ediyor, geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum" dedi.

HAKAN ÇAVUŞOĞLU: GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Hakan Çavuşoğlu, Irak'taki depreme ilişkin, "TİKA Bağdat Koordinatörlüğümüz vasıtasıyla gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İnsani yardım icin acil ne gerekiyorsa yerine getirmek üzere hazırlıklarımız tamamlanıyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Bağdat Koordinatörlüğü vasıtasıyla Irak'taki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, "İnsani yardım icin acil ne gerekiyorsa yerine getirmek üzere hazırlıklarımız tamamlanıyor" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Irak'ta yaşanan depreme ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

Deprem dolayısıyla Iraklılara geçmiş olsun dilekleri ileten Çavuşoğlu, "Koordinatörümüz orada görevi başında. TİKA Bağdat Koordinatörlüğümüz vasıtasıyla gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İnsani yardım icin acil ne gerekiyorsa yerine getirmek üzere hazırlıklarımız tamamlanıyor. İhtiyaçların yerinde tespiti ve işbirliği için çalışmalarımız sürüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Süleymaniye İl Sağlık Müdürü Mirhan Muhammed, yerel basına yaptığı açıklamada, depremde Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesinde ilk belirlemelere göre en az 4 kişi öldü, 50 kişinin yaralandığını ifade etti.

VATANDAŞLAR EVLERİNİ TERK ETTİ

Deprem, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde birçok şehirde olduğu gibi Hakkari il genelinde de hissedildi. Hakkari'nin Çukurca, Yüksekova ve Şemdinli ilçesindeki vatandaşlar ise depremin şiddeti ile birlikte evlerini terk ederek dışarı çıktılar.

BAĞDAT BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Irak’ta bugün yaşanan depremden etkilenen ve yardıma ihtiyacı olabilecek vatandaşlarımızın Büyükelçiliğimize +964 790 190 94 06 numaralı telefondan, Erbil Başkonsolosluğumuza da +964 750 921 56 77 numaralı telefondan ulaşması mümkündür.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, Irak'ın Halepçe kentinin 32 kilometre güneybatısında 7,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Çevre bölgelerde de hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlar sokaklara çıktı.

ÜLKE GENELİNDE SELA OKUNDU

Öte yandan, Bağdat, Kerkük ve kuzey illerinde şiddetli şekilde hissedilen depremin ardından ülke genelindeki camilerde sela okundu.

Türk Kızılatı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, bölgeye sevkiyatların devam ettiğini açıkladı

Bölgede etkilenen ihtiyaç sahipleri için destek vermek isterseniz#BAĞIŞ2868sms kısa mesaj ile 10₺ katkıda bulunabilirsiniz. Gün düşeni kaldırma, insanlığı gösterme günüdür.

CELAL ŞENGÖR İRAN DEPREMİ'Nİ DEĞERLENDİRDİ

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Celal Şengör, "Bu Anadolu. Van'dan bahsettin. Van Gölü'nü de yerleştirelim. Türkiye'nin Güneyi'nden geçen bir hat var. Bu hat boyunca Arabistan Türkiye'ye doğru geliyor. 1,6 santimetre hızla yaklaşıyor. Lice depremini hatırlayalım. Burada bidirme depremleri oluyor. Anadolu Arabistan'ın üzerine bindiriyor. Arabistan biraz daha sıkıştırdı Türkiye'yi. Burası yumuşak bir yer. Türkiye Batı'ya atılıyor. Erzincan'ın doğusu. Bunun bir de İstanbul'da olduğunu düşün. İstanbul'da en büyük 7,6 bekliyoruz. Burası 7,3 oldu. Burada olan bu kadar büyük deprem hissedilir" dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN'DAN DEPREM AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Tüm birimlerimiz yardım için harekete geçti" dedi.

Afad Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Türkiye'de herhangi bir hasar oluşmadığını açıkladı.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr.Kerem Kınık, Bir grup arkadaşımız Erbil'den, bir grup arkadaşımız da Türkiye'den bölgeye doğru hareket etti. Yaşanan depremle alakalı ülkemizden gelen olumsuz bir bilgi henüz yok ancak bu konuda AFAD'ı dinlememiz gerekiyor.

Dr. Kerem Kınık: Bir grup arkadaşımız Erbil'den, bir grup arkadaşımız da Türkiye'den bölgeye doğru hareket etti. Yaşanan depremle alakalı ülkemizden gelen olumsuz bir bilgi henüz yok ancak bu konuda AFAD'ı dinlememiz gerekiyor.

İRAN DEVLET TELEVİZYONU: İRAN'DA EN AZ 6 KİŞİ ÖLDÜ

İran Devlet Televizyonu, İran'da en az 6 kişinin öldüğünü ve yaralıların olduğunu açıkladı.

ÇOK SAYIDA ÇADIR VE BATTANİYE GÖNDERİLDİ

Irak'ın Halepçe kenti yakınlarında meydana gelen depremin ardından Türk Kızılayı'nın Elazığ'daki depolarından çadır, battaniye ve mobil mutfak bölgeye gönderildi.

Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi, Irak’taki depremin ardından harekete geçti. Muş’un Hasköy ilçesindeki depolardan Irak’a gönderilmek üzere ilk etapta 2000 adet çadır TIR’lara yüklenmeye başlandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi Müdürü Baran Akar, Irak’taki depremin ardından harekete geçtiklerini söyledi. Akar, “Depremin hemen ardından depolarımızı açtık ve çadırları TIR’lara yüklemeye başladık. İlk etapta iki bin çadır göndereceğiz” dedi.

Öte yandan, Adana'dan bölgeye 10 TIR yardım malzemesi gönderildi. Depremzedelerin barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla Akdeniz Bölge Afet Yönetim Merkezinden 560 çadır, 2 bin yatak, bin battaniye ve bin 100 ısıtıcı, bölgeye ulaştırılmak üzere TIR'lara yüklendi. TIR'lar, deprem bölgesine doğru yola çıktı.

ARAMA KURTARMA EKİBİ GÖNDERİLDİ

Diyarbakır İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün 30 personelinden oluşan 5 araçlık arama kurtarma ekibi, Habur Sınır Kapısı'na hareket etti.

DEPREM BATMAN'DA DA HİSSEDİLDİ

Irak’ın Halepçe kentinde meydana gelen 7.3’lik deprem Batman’da da hissedildi.

Akşam saat 21.20 sıralarında Irak’ta meydana gelen 7.3’lik deprem Batman’da vatandaşları sokağa döktü. Evlerinde depreme yakalanan vatandaşlar çocuklarıyla beraber evlerinden çıkarak parklara akın etti. Soğuk havada sokaklarda bekleyen vatandaşlar battaniyelerle ısınmaya çalıştı. Deprem anında evde oturan Murat Düz, oturduğu sırada sallandığını ama alt katta olduğu için fazla hissetmediğini her ihtimale karşı sokağa çıktıklarını söyledi.

DÜNYANIN EN ŞİDDETLİ VE YIKICI DEPREMLERİ

Şili'de 22 Mayıs 1960'ta meydana gelen deprem, dünya tarihinde bugüne kadarki kaydedilen en şiddetli deprem olarak biliniyor. 9,5 büyüklüğündeki deprem, yaklaşık bin kilometrelik bir alanda hissedildi. Depremde bin 655 kişi hayatını kaybederken binlerce insan yaralandı, milyonlarca kişi evsiz kaldı. Deprem Şili'de ise 550 milyon dolarlık hasara neden oldu. Öte yandan, ülkenin güneyinde bulunan Puyehue Yanardağı da depremden etkilenirken sarsıntı sonrası yanardağ haftalarca aktif kaldı.

EN ŞİDDETLİ DEPREM 3 DAKİKA SÜRDÜ

Alaska'da 28 Mart 1964'te meydana gelen 9,2 büyüklüğündeki deprem, en şiddetli ikinci deprem olarak kayıtlara geçti. 3 dakika süren deprem, tsunamiyi tetikledi.

2004 YILINDA EN UZUN SÜREN DEPREM MEYDANA GELDİ

Sumatra'da 26 Aralık 2004'te meydana gelen deprem ise bugüne kadarki en uzun süren deprem olarak biliniyor. 9,1 büyüklüğündeki deprem, yaklaşık 10 dakika sürdü. Sarsıntı sonucunda oluşan metrelerce yüksekliğindeki dev dalgalar, Endonezya'nın yanı sıra Asya'nın kuzeyi ve Afrika’nın doğusunda 14 ülkeyi etkiledi. Öte yandan yaklaşık 230 bin kişinin hayatını kaybettiği deprem, en çok ölüme yol açan doğal afetlerden biri olarak kabul ediliyor.

TÜRKİYE'DEKİ DEPREMLER

Dünyanın aktif deprem kuşaklarından Alp-Himalaya kuşağı üzerinde yer alan Türkiye'de de yıkıcı depremler yaşandı. Bunlardan en büyüğü, 26 Aralık 1939'da Erzincan'da meydana geldi. 7,8 büyüklüğündeki depremde 33 bin kişi yaşamını yitirdi.

Türkiye'deki bir diğer yıkıcı büyük deprem, 17 Ağustos 1999'da yaşandı. Ülkenin kuzeybatısında etkili olan 7,6 şiddetindeki deprem, özellikle İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova şehirlerinde büyük yıkımlara neden oldu.

Depremde 17 binden fazla insan hayatını kaybederken, 500 bin kişi evsiz kaldı.

Deprem haberi duyulur duyulmaz Türkiye yardıma koştu, ilk kurtarma ekipleri Irak'ın Süleymaniye kentine ulaştı. Yardım TIR'ları da yolda.

Irak-İran sınırında gerçekleşen ve iki ülkeyle birlikte Türkiye, Suriye, Suudi arabistan ve Kuveyt'te de hissedilen 7.3 büyüklüğündeki depremde, can kaybı artıyor. İran ve Irak'ta hayatını kaybedenlerin sayısı 200'ü aşarken, deprem en fazla can kaybına İran'ın Kirmanşah kentinde yol açtı. Serpol Zehap'ta ise kentin tek hastanesi depremde yıkıldı.  Yaralı sayısı şu an en az 2 bin. Şiddetli sarsıntının merkez üssü Süleymaniye ile halepçe'nin kesiştiği nokta. Gün ağardıktan sonra çekilen ilk fotoğraflar gelmeye başladı. İran, depremin büyüklüğünü 7.6 olarak veriyor.

08.00 : İran'ın Irak sınırında yer alan eyaleti Kermanşah'tan kara haberler geliyor. Eyalete bağlı kentler Kasrı Şirin, Serpulzihab ve Selas Babacani'de 200'den fazla insan can verdi. Yaralı sayısının binleri bulacağı tahmin ediliyor.

İran devlet televizyonu, yıkılan binaların altında çok sayıda insan bulunduğunu bildiriyor. Gerçek tablonun günün ağarmasıyla ortaya çıkması bekleniyor. Yetkililer, can kaybının artmasından ciddi şekilde endişe duyuyor.

Kermanşah eyaletinde üç günlük yas ilan edildi.

07.30 : Sınırın Irak tarafında ise en az dört kişi yaşamını yitirdi. Deprem en çok Süleymaniye'nin köylerinde hasara yol açtı.

Yerel medya, Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesinde ilk belirlemelere göre 50 kişinin yaralandığını aktarıyor. İlçeden yardım talepleri geliyor.

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, Erbil'de bir alışveriş merkezinde depreme yakalananların can havliyle dışarıya kaçtığı görülüyor.

 

Türkiye yardıma koştu

07.20 : Kızılay ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) deprem haberi duyulur duyulmaz harekete geçti. İlk arama kurtarma ekibi, Irak'ın Süleymaniye kentine ulaştı.

Twitter hesabında bir videoya yer veren Kızılay, "Ekiplerimiz Irak'ta yaşanan depremin ardından ihtiyaç malzemelerini, depremzedelere ulaştırılmak üzere nakliye araçlarına yüklemeye devam ediyor" mesajını paylaştı.

Kızılay'ın Elazığ'daki depolarından 3 bin çadır, 10'ar bin battaniye, yatak ve mobil mutfak malzemesi TIR'larla yola çıktı.

Ekiplerimiz Irak'ta yaşanan depremin ardından ihtiyaç malzemelerini, depremzedelere ulaştırılmak üzere nakliye araçlarına yüklemeye devam ediyor.

Kızılay yetkilileri, çalışmaların aralıksız devam edeceği bilgisini verdi.

07.10 : Türkiye'de sarsıntının hissedildiği iller Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Van ve muş.

07.05 : Deprem Suudi Arabistan ve Kuveyt'te de hissedildi. Suudi Arabistan Jeolojik Araştırma Kurumu, Twitter hesabından ülkenin kuzeydoğu ile doğusundaki bazı bölgelerde depremin hissedildiğini duyurdu. Ülkede herhangi bir hasar yok.

Kuveyt'te ise sarsıntıyla birlikte insanlar paniğe kapılıp sokaklara fırladı. Bazı bölgelerde halk geceyi sokakta geçirdi.