info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kurban Bayramı`nın Başlamasına Saatler Kaldı

Kurban fiyatlarından satışların durumuna, ücresiz yollardan fiyatı değişmeyen köprü ve tünellere... İşte bayramı beklerken yaşanan gelişmeler.

Kamu çalışanları Bakanlar Kurulu kararıyla 10 gün ilan edilen bayram tatiline geçtiğimiz cuma günü mesai bitiminden itibaren başlamıştı.

Bir çok çalışan için de bayram tatili bugün öğleden sonra başlayacak. İşte bayramı beklerken yaşanan gelişmeler.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada bayramda köprü ve otoyolların ücretsiz olacağı vatandaşa bildirilmişti. Buna göre, Kurban Bayramı dolayısıyla 30 Ağustos Çarşamba saat 00.00’dan başlayarak, 5 Eylül Salı günü saat 07.00’ye kadar Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki otoyollar ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçişlerde ücret alınmayacak.

İşletmesi özel sektörün elinde olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Osmangazi Köprüsü ve Avrasya Tüneli’nden geçişlerde ise herhangi bir değişiklik yok. Otomobiller Osmangazi Köprüsü'nden 65 lira 65 kuruşa geçiş yapıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden otomobillerin geçiş ücreti ise 12 lira 20 kuruş.

İki kıtayı birbirine bağlayan en kısa' ve en pahalı yol olan Avrasya Tüneli de bu süreçte ücretli olacak. Avrasya Tüneli'nin geçiş ücreti açıldıktan bir kaç ay sonra 15 TL'den 16 TL 60 kuruşa yükselmişti.

Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılmasına en çok turizmciler sevindi. 10 günlük tatili değerlendiren milyonlarca kişi sahillere akın etti. Bu durum turizm sektöründe doping etkisi yarattı. Bir çok yerde otellerin doluluk oranları yüzde 100’ü buldu.

Turizmciler bayram tatili boyunca 1 milyar TL’nin üzerinde gelir beklediklerini açıkladı. İhracatçılar ise uzun tatilin ekonomiye olumsuz yansıyacağı görüşünde.

Kurban satışlarında üreticilerin mağdur olamaması için çabalayan emniyet güçleri satıcıları sahte para kullanan kişilere karşı uyardı. Bir çok ilde kurban satıcıları ile görüşen polisler, satıcıları broşürler ile bilgilendirip sahte para konusunda bilinçlendirdi.

Yurt dışından gelen Türkler’in fazla olması ve yaklaşan kurban bayramı nedeniyle oto kiralama şirketlerinde yoğunluk oldu. Otomobil kiralama işletme müdürü Hüseyin Çamur, “Gurbetçilerin gelmesi ve yaklaşan kurban bayramı nedeniyle oto kiralama talebine cevap vermekte güçlük çekiyoruz. Araç kiralama talebinde bulunan vatandaşları rezervasyon sistemi ile kabul edip yaptığımız şartname ile araç teslimini gerçekleştiriyoruz” dedi. “

” Çamur, araç kiralayacak kişileri merdiven altı ve kiralık otomobil kaskosu olmayan kurumlara karşı uyaran Çamur, “Maalesef her sektörde olduğu gibi oto kiralama sektöründe de merdiven altı tabir edilen 1 dükkan, 2 araba ile kiralama kaskosu yapmadan araç kiralayan kişi ve kurumlar var. Vatandaşlarımız ceplerini ve güvenliklerini düşünüyor ise bu kişi ve kurumlara itibar etmemesi gerekir” diye konuştu. Otomobil kiralama hizmetinin günlük 100- 600 TL´ye kadar araç sınıfına göre değiştiğini ifade eden Hüseyin Çamur, ” Firmamızda 100´e yakın otomobilden sadece 5-6 tane kaldı. Yetişenin alabildiği kiralık otomobillerde özellikle dizel araçlar çok fazla ilgi görüyor” diye konuştu. BKM UYARDI BKM yaklaşan bayram tatili öncesinde hızlı, kolay ve güvenli ödeme yapılması için gerekli adımları hatırlattı. Kurum, kartlı ödeme işlemlerinin yoğunlaştığı bayram tatili öncesinde POS kullanımı, ATM ve internette gerçekleştirilen işlemleri daha güvenli kılmak için dikkat edilmesi gerekenleri 3 adımda sıraladı:

Kartınızı ödeme yapmak için verdiğinizde POS cihazı dışında başka bir cihazdan geçirilmediğinden, ödeme yaptıktan sonra kartı geri aldığınızdan ve kart numaranızın not edilmediğinden emin olun.

ATM’lerde işlem yaparken tanımadığınız kişilerden yardım almayın, işlem yaptığınız ATM’de özel olarak yerleştirilmiş bir cihazdan şüphe duyarsanız derhal bankanıza haber verin. Kartınızın, çekmek istediğiniz paranızın ATM’de sıkışması durumunda kendi telefonunuzdan derhal bankanızı arayın, kartınızı kapattırmadan ATM başından ayrılmayın. Bu tip durumlarda size yardımcı olmak isteyen kişilere karşı dikkatli olun.

Alışveriş yaparken bilinen ve güvenilir siteleri tercih edin. İşlemlerinizi güncel anti-virüs yazılımları ile korunan, güvendiğiniz cihazlar üzerinden gerçekleştirin. Girmek istediğiniz sitenin adresini tarayıcınıza kendiniz yazarak bu tarz bağlantıların içlerine gizlenmiş zararlı yazılımları önleyebilirsiniz. Ayrıca BKM; SMS, e-posta, sosyal medya üzerinden yönlendirilen veya arama motorları üzerinden giriş yapılan web sitelerinin adreslerinin bankanıza ait olduğundan emin olması gerektiğini vurgulayarak, “Sertifikalarını mutlaka kontrol edin. Bankalara aitmiş görüntüsü verilen sitelere, banka logosu ve adı kullanılsa bile kart ve kişisel bilgilerinizi isteyen e-postalara itibar etmeyin, kart ve kişisel bilgilerinizi girmeyin. Son olarak, sosyal paylaşım sitelerini kullanıp sizden güvenlik açısından kritik bilgileri (kart bilgisi, şifre, telefonunuza gelen Onay Kodu, ürettiğiniz tek kullanımlık şifre vb) almayı deneyen dolandırıcılara dikkat edin. İnternet ortamında bir kişinin kendisini tanıttığı kişi olduğundan emin olmak son derece zor olduğundan güvenliğiniz açısından önemli bilgileri bu kişilerle kesinlikle paylaşmayın” ifadelerini kullandı.

Telefonla arayıp kendini polis, savcı, bankacı veya sigortacı olarak tanıtan veya ‘Tebrikler ödül kazandınız!' diyerek sizden kişisel veya bankacılık bilgilerinizi isteyen kişilere karşı da dikkatli olunması gerektiğini de altını çizen BKM, cep telefonuna SMS ile gönderilen işlem doğrulama şifreleri ve kart şifrenizi en yakınlarınız ve banka personeli dahil olmak üzere hiç kimse ile paylaşılmaması gerektiğini de bildirdi.

Kurbanlık pazarları son bir haftadır hareketli. Satışlardan memnun olan da var olmayan da. Bazı vatandaşlar fiyatların düşme ihtimalini göz önüne alarak kurbanlıklarını henüz almazken, satıcılar fiyatların düşmeyeceğini söyleyerek vatandaşları geç kalmamaları konusunda uyardı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, daha önce kurbanlık fiyatları hakkında yaptığı açıklamada “Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre, bu yıl kurban döneminde hayvan fiyatlarının illere ve canlı ağırlığa göre farklılık göstermekle birlikte, hayvan başına büyükbaşta 4 bin lira ile 19 bin lira, küçükbaşta ise 600 lira ile 2 bin lira arasında değişebileceği, canlı ağırlık fiyatının da kilogram başına büyükbaş hayvanlarda 16 ile 23 lira, küçükbaş hayvanlarda 15 ile 24 lira arasında olacağı tahmin edilmektedir” ifadelerini kullanmıştı.