info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Avrupa Birliği Beyaz Kitap Raporunu Açıkladı

Birleşik Krallık Hükümeti 29 Mart 2019 tarihinde sona erecek olan Brexit süreci sonrasında AB ile nasıl bir ilişki içerisinde olacağına dair görüşünü içeren “Beyaz Kitap” olarak adlandırılan raporunu yayımladı.

Tarım ürünleri de dahil olmak üzere sadece malları kapsayan bir “serbest ticaret bölgesi” oluşturulması, mali hizmetler için daha gevşek yapıda bir yasal düzenleme uygulanması, güvenlik alanında ortaklık ve Birleşik Krallık’ın birçok AB ajansına daimi üye olması gibi öne çıkan unsurlar, Brexit sonrası dönem için oluşturulacak ortaklık anlaşmasında yer alması öngörülen alanlar.

• AB Komisyonu ve Gürcistan sivil koruma ve afet risk yönetimindeki bağları güçlendiren idari bir düzenleme imzalayacak.

• Yatırımların korunması konusu ile ilgili olarak Japonya ile müzakereleri sürdüren AB Komisyonu Başmüzakerecisi Maria Martin-Prat ile Japonya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Teiji Hayashi koruma standartları ve uyuşmazlıkların çözümü ile ilgili konuları görüşmek üzere bir araya geldi.

• AB Komisyonu 20 Ağustos’ta sonuçlandırılacak Avrupa İstikrar Mekanizması destekprogramını takiben üzerinde uzlaşıya varılmış reformların uygulanmasını desteklemek üzere Yunanistan için geliştirilen izleme çerçevesini etkinleştirme kararı aldı. İzleme programı kaydedilen ilerlemeye dayandırılarak, Yunanistan'ın normalleşme sürecini kolaylaştırmayı hedefliyor.

• Devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı NATO Zirvesi 11-12 Temmuz tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirildi. Zirvede güvenlik ortamının ve uluslararası düzenin tartışıldığı bir dönemde NATO’ya üye ülkelerin dayanışma, ortak amaç ve adil külfet paylaşımı çerçevesinde birlikte hareket etmeye devam edeceği kaydedildi.

• 10 Temmuz’da NATO ve Avrupa Birliği (AB) arasında II. AB-NATO Ortak Bildirisi imzalandı.

• Londra’da gerçekleştirilen Batı Balkanlar Zirvesi'nde AB’nin bölge ülkeleriyle işbirliğini güçlendirmeye devam edeceği teyit edildi.

• Avrupa Birliği uzun süredir aşırı hava koşullarına karşı mücadele içerisindeki milyonlarca kişiye destek olmak için Somali ve Cibuti'ye insani yardım amacıyla 89,5 milyon Euro’luk kaynak aktaracak.

• AB Komisyonu, Avrupa ekonomisine ilişkin yaz dönemi ara değerlendirmelerini açıkladı.

Son beş yıldır devam eden ekonomik büyümenin 2018 yılının ilk yarısında yavaşlamaya başladığı ve AB geneli ile Euro Alanı için öngörülenden %0,2 daha aşağıda olmasının beklendiği belirtildi.

Kaynak : Murat Ürtekin