info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

74 Gün Sonra Camilerde İlk Cuma Namazı Kılındı

Corona virüs salgını tedbirleri kapsamında 16 Mart`ta cemaatle namaza kapatılan camiler bugün cuma namazıyla birlikte açıldı. Cuma namazı camilerin yanı sıra meydan ve stadyumlar başta olmak üzere açık alanlarda da kılındı. Cuma namazını Fatih Camisi`nde kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, cuma hutbesinde, sosyal mesafeye dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

Corona virüs nedeniyle bir süredir ibadete kapalı olan camiler, 74 gün sonra Cuma namazı ile birlikte yeniden ibadete açıldı. Vatandaşlar cami maske takarak, sosyal mesafe kuralları çerçevesinde namaz kıldı.

İçişleri Bakanlığı, 'Cami ve Mescitlerde Cemaatle İbadet Edilmesi' hakkında 81 il valiliğine gönderdiği genelgeyle Cuma namazının kılınacağı camileri belirledi. Yayınlanan genelgede abdesthane, şadırvan ve tuvaletlerin kapalı tutulacağı, cemaatle veya bireysel namaz kılacak herkesin tıbbi/bez maske takmasının zorunlu olduğu vurgulandı. 

FATİH CAMİ

Corona virüs tedbirleri kapsamında toplu ibadetin kısıtlanmasının ardından ilk cuma namazı, belirlenen camilerde kılındı. Vatandaşlar, belirlenen camiler arasında yer alan Fatih Camisi'ne gelerek namaz saatini bekledi.

İlk cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Fatih Camisi'nde kıldırdı. Erbaş, Cuma hutbesinde, sosyal mesafeye dikkat edilmesi uyarısında bulundu. İstanbul'un fethinin 567'nci yıldönümünde yeniden kılınmaya başlanan cuma namazında, hutbenin konusu da fetih ruhuydu. Hutbede fetih ile ilgili, "Aziz İstanbul'un kapıları 29 Mayıs 1453 günü muazzam bir fetihle İslam'a ve şanlı medeniyetimize açılmıştı. Ecdadımızı rahmetle ve minnetle anıyoruz. Salgın hastalık sebebiyle bir süredir kapalı olan camilerimizin kapıları da yine bugün aziz milletimize ve değerli cemaatimize açılıyor. Fethin coşkusu ile camilerimize kavuşmanın sevincini bir arada yaşıyoruz. Bu büyük nimetin kıymetini bilelim. Sorumluluğumuzu unutmayalım. Tedbirlere hassasiyetle uyalım." ifadeleri yer aldı.

SULTANAHMET

İstanbul'da vatandaşların akın ettiği camilerin başında Sultanahmet Camisi vardı.

ÇAMLICA CAMİ

Çamlıca Camii'nde maske ve sosyal mesafe kurallarına göre kılınan namazda vatandaşlar evlerinden getirdikleri seccadeleri kullandı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 16 Mart tarihinden itibaren ibadete kapalı olan camiler bugün Cuma namazıyla birlikte ibadete yeniden açıldı. Büyük Çamlıca Camii'ne vatandaşlar namaza saatler kala geldi. Maske takan vatandaşlar, evlerinden seccadelerini getirdi. Seccadesi olmayanlara ise tek kullanımlık seccade dağıtıldı.

SOSYAL MESAFEYE UYGUN SAF TUTULDU

Namaz saati sırasında yağmurlu olacağı ihtimali üzerine vatandaşlar caminin içinde, sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde saf tutarak namazlarını kıldı. Görevli ekipler, caminin avlusuna da sosyal mesafe kuralına uygun şekilde şerit çekti. Günler sonra camiye gelen vatandaşlar, çok mutlu olduklarını ve camileri özlediklerini söyleyerek tedbirlere uyduklarını belirtti. Cuma namazında Çamlıca Camii içi ve avlusu vatandaşlarla doldu. Vatandaşlar kurallara uygun bir şekilde Cuma namazını kılarken, Cuma namazının kılınması drone ile havadan görüntülendi.

ANKARA

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Hacı Bayram Veli Camisi'nde Cuma namazını kıldı.

İZMİR

İzmir’de vatandaşlar, sosyal mesafe kurallarına uyulacak şekilde hazır hale getirilen Konak Yalı Cami ve Tarihi Saat Kulesi’nin de bulunduğu Konak Meydanı’nda cuma namazını kıldı.

ZONGULDAK

Zonguldak'ta ilk cuma namazı, belirlenen alanlarda kılındı. Vatandaşlar, liman alanında yağmura rağmen mesafe ve maske kuralına uyarak cuma namazı kıldı.

MERSİN

Mersin'de belirlenen camilerde kılındı. Vatandaşlar, belirlenen kurallara uyarak namazlarını kıldı. Bazı vatandaşların sıcak havalardan korunmak için önlem aldığı objektiflere yansıdı.

TRABZON

İlk cuma namazı, Trabzon'un Akçaabat ilçesinde belirlenen cami ve açık alanlarda kılındı.

KONYA

Konya Mevlana Meydanı’ndaki Selimiye Camisi’nde de Cuma namazı kılındı.

KAYSERİ

Kayseri'de paraşüt iniş alanındaki çim alanda kılındı. Vatandaşlar, belirlenen kurallara uyarak namazlarını kıldı.

MARDİN

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bulunan 800 yıllık tarihi Ulu Cami'de ilk cuma namazı kılındı.

VAN

Van'da merkezde belirlenen 162 camide dezenfekte ve temizlik çalışmaları yapılarak cuma namazı öncesi ibadete hazır hale getirdi. Kovid-19 tedbirleri kapsamında uzun süredir cemaatsiz kalan camilerin avluları, okul bahçeleri ve parklarda maske takan vatandaşlar, ateşleri ölçüldükten sonra sosyal mesafe kuralları gözeterek cuma namazı kıldı. Vatandaşlar Tuşba ilçesinde, Van Gölü kıyısında bulunan 15 Temmuz Şehitler Parkı'nda da cuma namazı kıldı.

ERZURUM

2,5 aydır cuma namazlarının cemaatle kılınmadığı Erzurum'da, tarihi Ulu Cami, Narmanlı Camisi ve Erzurum Kalesi'nin bulunduğu alanda cuma namazı kılındı. Güvenlik güçleri ve ekiplerce tedbirlerin yoğun şekilde uygulandığı alanlarda, belediye ekiplerince seccadesi bulunmayan vatandaşlara tek kullanımlık seccade ile maske dağıttı, dezenfekten solüsyonu sıktı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde İslam aleminin 5. Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen Ulu Cami'de çok sayıda vatandaş cuma namazı kıldı, dua etti.

NEVŞEHİR

Vatandaşlar, belirlenen kurallara uyarak namazlarını kıldı. Bazı vatandaşlar, restorasyon çalışmasının yürütüldüğü tarihi Kurşunlu Camisinin önündeki yolu tercih etti.

KURBANLAR KESİLDİ

Türkiye genelinde olduğu gibi Sivas'ta da camilerin yeniden açılması nedeniyle Sivas Belediyesi ve İl Müftülüğü tarafından merkez ve ilçelerdeki tüm camilerde 1003 şükür kurbanı kesildi.