info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Rus Generale Ait Tabut Bulundu

Ardahan`ın Karagöl Mahallesi`nde iş makinasıyla temel kazısı yapılırken, üzerinde hac işareti olan bir tabut ortaya çıktı.

İnşaatta çalışanlar durumu yetkililere bildirdi. Olay yerine gelen polis kazı alanının etrafında güvenlik önlemleri aldı. Kazı yerine gelen Kars Müze Müdürlüğü ekipleri, sahada inceleme başlattı. Toprak altındaki tabutu çıkaran yetkililer, içerisinde bir Rus generaline ait olduğu söylenen iskelet, çürümeye yüz tutan bot ve palto olduğunu söyledi.

VATANDAŞIN ALTIN HEYECANI

İnşaat kazısı sırasında bulunan 'Rus general tabutu' Ardahan'da heyecan yarattı. Kısa sürede sosyal medya üzerinden yayılan haber üzerine tabutu görmek için yüzlerce kişi inşaat alanına akın etti. Bu sırada temel kazısında altın ve tarihi eserler bulunduğu söylentisi de yayıldı.

İnşaat alanına gelenler cep telefonlarıyla görüntü alırken, polis güvenlik şeridi çekilen alana girilmemesi için sık sık uyarıda bulundu. Çevik Kuvvet ekipleri de kazı alanına girmek isteyenleri güçlükle uzaklaştırdı.

Rus generale ait olduğu ileri sürülen tabuttaki iskeletin savcılık tarafından yapılacak incelenmenin ardından Kars Müzesine teslim edileceği belirtildi.

ARKEOLOG İNCELEME YAPTI

İnşaat temel kazısında bulunan tabutta ilk incelemeyi yapan Kars Müzesi'nde görevli arkeolog, bunun bir Rus generale ait olabileceğini söyledi. Arkeolog Solaklıoğlu şöyle dedi:

"Emniyete dün akşam saatlerinde inşaat kazısı sırasında bir tabut bulunduğu ihbarı geldi. Bizler de inşaat alanına gelerek gerekli incelemeleri yaptık. Yaptığımız incelemede Rusların 1878den sonra buraya yerleşmesini göz önüne alarak muhtemelen o dönemde yaşamış bir Rus generale ait bir tabut olduğunu tahmin ediyoruz. Tabut içerisinde değerli bir şeye rastlanılmadı. Rus askeri Hıristiyan dinine göre tabut içerisinde gömülü şekilde bulundu."

KARS MÜZESİNDE MUHAFAZA ALTINA ALINDI

Ardahan'da inşaat alanındaki kazıda bulunan, 1877-78 Rus işgali döneminde hayatını kaybettiği düşünülen ve üniformasıyla gömülen Rus subayın büyük bölümü çürümeyen cesedi, Kars'a getirilip bir müzede muhafaza altına alındı.

Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, yaptığı açıklamada, Ardahan Emniyet Müdürlüğüne gelen bir ihbarın değerlendirilmesiyle Ardahan'ın Karagöl Mahallesi'nde vatandaşlarca kazı çalışması yapılan bir inşaat alanında toprağın altında yer alan ve özel oda şeklinde düzenlenen mezar bulunduğunu anımsattı.

Soruşturmayı yürüten Ardahan Başsavcılığın talimatıyla kurumlarından uzman personel istediğini anlatan Alp, görevlendirdikleri uzman 2 arkeoloğu Ardahan'a gönderdiklerini ifade etti.

Alp, arkeologların çeşitli çalışmalar sonrası tabutu açtıklarını belirterek "Heyet tarafından tabut kapağı açılınca içerisinde üniformalı bir Rus askerine ait iskelet olduğu görüldü. Muhtemelen 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra Kars ve Ardahan'ın Ruslar tarafından işgalinde görev yapan bir asker." dedi.

ÜNİFORMASINDA 3 YILDIZ VE 20 RAKAMI VAR

Ceset üzerinde inceleme yapıldığını dile getiren Alp, "Tabuttaki kişi, Ardahan'da bir Rus garnizonunda görev yapan Rus yüzbaşı. Çünkü üniformasında 3 yıldız ve 20 rakamı var. Muhtemelen rakam bu subayın sicil numarası olabilir." diye konuştu.

Alp, iskelete yapılan inceleme hakkında Ardahan Cumhuriyet Savcısına gerekli bilgilerin verildiğini söyleyerek şunları kaydetti:

"Tabut, içindeki ceset ile savcının talimatıyla Kars'a nakledilmiş ve Kars Müzesi'ndeki emanet deposuna alınarak yerine konulmuştur. Bu konuda Müzeler Genel Müdürlüğümüze, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza gerekli bilgileri, raporları sunacağız ve gelen talimatlar doğrultusunda gerekli işlemleri yapacağız."