info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türkiye`de Vaka Sayısı 65 Bin 111, Vefat Sayısı 1.403`e Yükseldi

Bilim Kurulu toplantısı sonrası bugünkü corona virüsü vaka sayılarını açıklayan Koca, "Bugün 4 bin 62 pozitif vakamız var, toplam vaka sayısı 65 bin 111`e ulaşmış oldu.

Bugün vefat eden 107 vatandaşlarımızla birlikte can kaybı bin 403'ü buldu" dedi. Yoğun bakım doluluk oranlarını da açıklayan Koca, "Yoğun bakım doluluk oranı İstanbul'da yüzde 59,5. İstanbul'da bazı hastanelerimizde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 90 olan var mı var, ancak genel olarak yüzde 59,5'i geçmiyor" ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanı Soylu'nun istifasıyla ilgili de Koca, "Cuma günü yaşananlarla ilgili, benim farklı bir şey söylemem gerekmiyor. Cuma günü alınan karar, hükümetin aldığı bir karar. İçişleri Bakanı'yla birlikte mücadele arkadaşlığı yaptık. O günle ilgili de sayın Süleyman bey, kamuoyuna açıklamaları gerektiği şekilde yaptı" dedi.

Corona virüsüyle mücadele kapsamında Bilim Kurulu, video konferans yöntemiyle bir kez daha toplandı. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıklamalarda bulundu.

VAKA SAYILARI AÇIKLANDI

Corona virüsle ilgili Türkiye’deki güncel verileri açıklayan Koca, “Bugün test sayımız 33 bin 70 oldu. Test sayısında bu hafta hedefimiz olan 30 bini aşmış olduk. 4 bin 62 pozitif vakamız var, toplam vaka sayısı 65 bin 111’e ulaşmış oldu. Bugün vefat eden 107 vatandaşlarımızla birlikte can kaybı bin 403’ü buldu. Toplam iyileşen kişi sayısı 4 bin 799’a yükseldi” dedi.

Türkiye ile dünyadaki verileri de karşılaştıran Koca, şu ifadeleri kullandı;

*Dünya genelinde İspanya ve İtalya, kendilerine has ayrı bir konumdadır, ABD ise hasta ve ölüm oranları bakımından kendi başında, tüm dünyadan ayrılmaktadır.

*Türkiye’de şu an vaka artışı söz konusu, ancak artış hızının artık düştüğünü söyleyebiliriz. Ölüm artış hızının da 5. hafta da başladığını söyleyebiliriz. Türkiye’nin durumu, dünyadan farklı seyrediyor.

*Hiçbir ülkede vaka sayısının artmasıyla birlikte, sağlık kuruluşlarında yatış, yoğun bakım ve cihaza bağlanan hastalarında bir azalış söz konusu değil. Vaka sayısı arttığı oranda, daha fazla oranda hastaneye yatış oranı artış gösterir. Hastanede yük artar, İtalya’da bunu gördük, Fransa ve İspanya’da hatta ABD’de bunu gördük.

“SEYRİN NASIL OLACAĞINI BİZ BİLİYORUZ”

*Yatakların yetmediği, koridorlarda hastaların entübe edildiğini gördük. Vaka artmasına rağmen, yoğun bakım ve entübe edilen hasta sayısında bir stabilleşmeye girdiğimizi görüyorum. Bu nedenle, sosyal medyada çok yayılan 0.21 oranından bahsediliyor, çünkü Türkiye artık artış hızınına azaldığı, pik yapmaya gittiğini, bu pikle birlikte bir plato çizmeye girdiği için önümüzdeki günlerde göreceğiz.

*Ölüm oranları düştüğünde, bu tablonun farklılaştığını göreceğiz. Artık burada bir duraklama, stabilleşme dönemine, bir piki yakalama dönemine girdiğini görebiliriz.

*Tedbirlere sıkı uyarsak, yeni bir dalga yayılışı olmazsa, seyrin nasıl olacağını biz biliyoruz. Bu dönemde izolasyon, temas ve mesafe noktasında çok hassasiyet gösterelim.

YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI

Hastanelerin durumuyla ilgili de açıklamalarda bulunan Koca, “İstanbul’da açılacak hastaneleri sahra hastanesi olarak görmüyoruz. Bu hastaneler daha sonra da kullanılacak. Hatta çok amaçlı hastane anlamında değerlendirilebilir. Daha sonraki süreçte, bulundukları yer nedeniyle sağlık turizmi içinde önemli bir yer oluşturacaklarına inanıyorum. Yoğun bakım doluluk oranı İstanbul’da yüzde 59,5. İstanbul’da bazı hastanelerimizde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 90 olan var mı var, ancak genel olarak yüzde 59,5’u geçmiyor” dedi.