info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Fazla Oy Pusulası Yasal Zorunluluk

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, seçime hile karıştırılacağı iddialarına ilişkin, “Seçimler ciddi manada güvenli

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, seçime hile karıştırılacağı iddialarına ilişkin, “Seçimler ciddi manada güvenli. Vatandaşlarımız çok rahat olsunlar” dedi. Güven, fazla oy pusulası basıldığını kabul ederek bunun yasal zorunluluk olduğunu söyledi.
 
Güven, 7 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimine 5 gün kala soruları yanıtladı. YSK’nın işlemlerinin seçmenin yüzde 95’ini temsil eden partiler tarafından gözlemlendiğini belirten Güven SEÇSİS sisteminin çok güvenli olduğunu vurgulayarak “İlçelerden yapılan girişlerin merkeze geldiğinde değiştirildiği iddiası var. Ama bize bir kez de ‘Dursunbey kaydını A partisine 100 girdiniz, merkezde SEÇSİS yukarıya 200 aktardı’ bu şekilde bir şey gelmedi, mümkün değil zaten” dedi.
Güven, fazla pusula basılmasına ilişkin olarak ise şöyle konuştu: “73 milyon 988 bin 955 oy pusulası ve 195 bin 989 paket haline getirildi. Gerçekten fazla oy pusulası bastırıyoruz. Her paket, yasa gereği 400 adet. 5 tane de yedek koyuyoruz. 50 kişinin oy kullandığı bir yerde 355 oy pusulası artıyor. Fazla oy pusulası birilerinin eline geçebilir mi? Paketleri ilçede parti temsilcilerinin de aralarında bulunduğu sandık kurulu teslim alıyor. Kalan oy pusulaları mühürlenerek paketleniyor ve ilçe seçim kurulunda saklanıyor.”
‘Seçimler güvenli’
 
“Çöplerde bazen oy pusulaları bulunuyor” diyen Güven “Oy kullanmaya giren, belli amaca yönelik insanlar, bir partiye mührü bastıkları oy pusulalarını cebine koyup dışarı çıkarıyor. Boş zarfı atıyor, sonra bir araya gelip ucunu yakarak veya boş şekilde çöplere, şuraya, buraya seçim güvenliğini zedeleme adına atıyorlar” iddiasında bulundu. Güven “Seçimler ciddi manada güvenli. Öncelikle bunu vatandaşlarımızın bilmesi gerekir. Bu seçim için ilk kez siyasi partilerin sandığa verdiği temsilcilerle 1 milyon kişiyi eğittik” dedi.