info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Plastik Şişelerdeki Büyük Tehlike

Günlük hayatımızda kullandığımız plastik şişeler, kaplar, su bidonları, plastik kutularda paketlenmiş gıdalar, biberonlar sağlığımızı tehdit ediyor. Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan bu konuda önemli uyarılarda bulundu.

ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİ ETKİLİYOR

Sertleştirilmiş plastik su bidonları, PVC (Polikarbon) maddesi ihtiva eder. İlave olarak ftalat, BPA (Bisifenol-A) maddeleri vardır. Bu maddelerden en önemlisi sağlığa zararlı olan Bisifenol-A'dır. Çünkü özellikle tekrarlanan kullanımlarda Bisifenol-A gıdalara ve sıvılara hızla geçebilme özelliğine sahiptir. BPA'ya maruz kalmış anne karnındaki ceninlerde, yeni doğmuş bebeklerde ve çocuklarda alerjik hastalıklar, büyüme ve davranış bozuklukları ortaya çıkmaktadır.

HANGİ HASTALIKLARI TETİKLİYOR?

Polikarbondan üretilmiş plastik şişe ve ambalajlardan tüketilen su ve gıda maddeleriyle birlikte vücudumuza giren BPA maddesi; prostat, beyin gelişimi, kalp hastalıklarına, karaciğerde enzim bozukluklarına ve diyabet rahatsızlıklarına sebep oluyor. Polikarbonat, biberonlarla beslenen çocukları, erken cinsel olgunlaşmaya maruz bırakıyor, sperm üretiminde ciddi bir düşüşe sebep oluyor. Çünkü BPA maddesi, vücutta östrojen hormonunu taklit ediyor ve kadınlık hormonuna dönüşüyor. Erişkinlerde ise özellikle göğüs kanseri riski oluşturuyor.