info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Aşırı Nem Alerjik Hastalıkları Arttırıyor

Bir süredir mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve aşırı nem, sağlığı önemli ölçüde etkiliyor.

Öğle saatlerinde yüzde 90’ın üzerine çıkan nem oranı ve 50 derecenin üzerine ulaşan hissedilen sıcaklıklar, sağlık için de istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. Nem oranı arttıkça alerjik hastalıkların da artabileceğine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadriye Pulak, nemli bölgelerde sıvı kaybına bağlı kramplar, baygınlık, baş dönmesi gibi belirtilerin görüldüğünü ve özellikle astım, alerjik rinit, alerjik deri hastalıklarının yoğun nem dolayısıyla sıklığını artırabileceğini belirtti.

Hamileler, yaşlılar, nörolojik hastalığı olanlar, kalp damar hastaları ve diğer kronik hastalığı bulunan kişiler için önemli uyarılarda bulunan Pulak, bu kişilerin daha çok risk altında olduğunu ve aşırı nemli havalarda çok fazla dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Soğuk beslenmeyi tercih edin

Sıcak ve nemli havalarda özellikle risk altında bulunan kişilerin nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan Dr. Sadriye Pulak şunları söyledi: “Yoğun nemin olduğu sıcak havalar, hissedilen sıcaklık miktarını artırdığı için alerjik hastalıklar artabilir ve kronik hastalığı bulunan kişileri etkileyebilir. Bunun için nemin yoğun olduğu günlerde dışarıda fazla kalınmaması gerekir. Sıvı kaybı fazla olacağından günlük sıvı alım miktarı artırılmalıdır. Yağlı yemeklerden, kızartmalardan, ağır yemeklerden kaçınılmalı özellikle sıvı içeriği yüksek yiyecekler tercih edilmelidir. Ayran, cacık, soğuk çorbalar, şekersiz soğuk çaylar, limonata, soda gibi içecekler ile beslenme desteklenmelidir.”