info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Ünlü Şefler Kongre`de Bir Araya Geldi

Dünya gastronomisinin zirvesi San Sebastian’da yapılan Gastronomika 2016’da buluştu. Birbirinden ünlü yorumcular, gurmeler, yazarlar ve gazetecilerin katıldığı zirvenin yıldızı Michelin yıldızlı şeflerdi. Festivalde dünyaca ünlü şefler en yaratıcı yemeklerini sergiledi.

Dünya gastronomi zirvesi olarak kabul edilen Gastronomika 2-5 Ekim tarihleri arasında İspanya’nın Bask bölgesindeki San Sebastian’da yapıldı. Dünya gastronomisinin en önemli şefleri ve sektörün önde gelenleri, 18'incisi düzenlenen San Sebastian Uluslarası Gastronomi Kongresi'nde buluştu.

EN YARATICI YEMEKLER

Dünyanın en önemli gastronomi yazarları, trend-setterlar ve uzmanların yanı sıra Felipe Schaedler, Peter Gilmore, Hideki Matsuhisa Sergio Torres ve Javier Torres kardeşler, Juan Mari Azrak ve kızı Elena Arzak, Pedro Subijana, Andoni Luis Aduriz ve Roca kardeşlerin performans ve konuşmalarıyla katıldığı organizasyonda dünya gastronomisinde yeni trendler, en yaratıcı yemekler ve sektörün geleceği tartışıldı.

MEHMET GÜRS ANADOLU'YU ANLATTI

Türkiye adına büyük sahnede dört Türk şefi performans sergiledi. Türkiye’yi sahnede ilk temsil eden, Maksut Aşkar oldu. Geçmişi öğrenmeden geleceğe yön verilemeyeceğini söyleyen Aşkar, Türk mutfağının geleceği için gençlerin ilgisini çekmenin şart olduğunu vurguladı. Mehmet Gürs ise Anadolu’nun çok kültürlü yapısının ve zenginliğinin altını çizdi.

CÜNEYT ASAN'DAN MUTFAK ŞOV

Sahnede yaptığı şov ile büyük alkış alan Cüneyt Asan ise Anadolu’nun 14 bin yıllık mutfak kültürüne sahip olduğunu, sadece bu geçmişi ile bile saygıyı hak ettiğini söyledi. Asan, Anadolu’da hiçbir kültürün diğerini yok etmediği, hepsinin aynı tencerede barış içinde buluştuğunu ve lezzetlendiğini vurguladı. 

GELENEKSEL REÇETELER

Anadolu mutfağı uzmanı Deniz Şahin ise geleneksel reçetelerin önemine vurgu yaparak, büyük sahnede geçmişi yüzyıllara dayanan reçetelerden örnekler verdi. Şahin’in yaptığı ve salondaki davetlilerin de tattığı yemekler büyük beğeni aldı. Hazer Amani, Mustafa Otar, Deniz Temel ve Ali Ronay Göbeklitepe’den bugüne Anadolu mutfağının en çarpıcı örneklerini cooking Show alanında sergiledi.

TÜRKİYE STANDI

Dünyanın en önemli gastronomik etkinliğine ilk kez katılan Türkiye’nin standı Gastronomika’nın en çok ilgi gören noktalarından biri oldu.

AŞUREYE BÜYÜK İLGİ

Sabah saatlerinde kahvaltılık ürünler, çay ve kahve servisi ile başlayan ikramlar, öğle saatlerinde atıştırmalıklar ve tatlılarla devam etti. Hazırlanan ikramlar ziyaretçilerin yoğun ilgisi nedeniyle çoğu zaman gün bitmeden tükendi. Ziyaretçiler özellikle kahvaltılık ürünler ve Nilgün Ertuğ’un geleneksel yöntemlerle hazırladığı aşureye büyük ilgi gösterdi.

SOKAK LEZZETLERİ

Türk ekibinin köfte ekmek, ciğer ve katmerden oluşan sokak lezzetleri standı da büyük ilgi gördü. Geç saatlere kadar ziyaretçi akınına uğrayan standın geliri Suriyeli mülteciler için yardıma dönüştürüldü.

"TÜRKİYE'DE DE YAPILSIN"

Dünyada başka örneği olmayan Gastronomika 2016, Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde gerçekleştirildi. Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman "14 bin yıllık geçmişi olan mutfağımızın San Sebastian'daki Gastronomi Kongresi'nde dünya sahnesine çıktığını ve Anadolu mutfağının dünyaya daha çok tanıtılması gerektiğini belirtti. Yayman "San Sebastian'daki Uluslararası Gastronomi Kongresi'ne benzer bir etkinliğin Türkiye'de yapılması için çalışmalar yapacağız. Yeni dönemde Bakanlık olarak mutfağımızı daha iyi tanıtmak için daha çok faaliyet içinde olacağız" açıklamasını yaptı.

Bakanlık bunun için sektörün önde gelenleriyle bir dizi toplantılar düzenleyecek. Yayman ayrıca Türk mutfağının dünyada daha çok tanıtılması için Türk şeflere kolaylıklar sağlanacağını da duyurdu.

"GEÇMİŞİN İZİNDE, GELECEĞİN PEŞİNDE"

Anadolu Halk Mutfakları Derneği Başkanı Adnan Şahin ise Gastronomika’nın bir ilk olduğunu ve bu tür organizasyonların devamının geleceğini söyledi. Şahin, "Buraya 'geçmişin izinde, geleceğin peşinde' sloganıyla geldik. Keza Anadolu’da mutfak tarihi 14 bin yıl önce Göbeklitepe ile başlıyor. Anadolu mutfağın, gastronominin, yemeğin sanata dönüşmesinin başlangıç noktası Bu konu çok önemli. Kendi mutfağımızın önemini kavrayarak dünyanın heryerine anlatmak istiyoruz" dedi. 

Türkiye’nin onur konuğu olduğu organizasyonda ayrıca İspanyol, Macar, Japon, Brezilya, Avustralya ve Güney Afrika mutfakları da tanıtıldı.

ŞEFLER HÜNERLERİNİ SERGİLEDİ

Büyük sahnede podyuma çıkan şefler en yeni yemeklerini dünya gastronomisinin zirvesinin beğenisine sundu.