info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Marmara’da Ak Parti’den ‘Balıkesir’ Sürprizi

Ak Parti’nin ülke genelinde gösterdiği seçim başarısı Marmara Bölgesi’ne de yansıdı. Ak Parti, Balıkesir’i MHP’nin elinden aldı, Tekirdağ’da oylarını artırdı.

Ak Parti, ülke genelinde gösterdiği seçim başarısını Türkiye’nin küçük prototipi olan Marmara Bölgesi’ne de taşıdı. Ak Parti Türkiye’nin nüfus yoğunluğu en fazla olan Marmara Bölgesi’nde İstanbul’un dışındaki büyükşehirlerde de yine ipi göğüsledi. Bursa, Kocaeli, Sakarya’da aynı adaylarla seçime giren Ak Parti, Balıkesir’i de MHP’nin elinden almayı başardı. Ak Parti, Büyükşehir Yasası ile birlikte ilk kez büyükşehir belediye başkanlığı için sandığa giden Tekirdağ’da oylarını artırdı. CHP de Edirne, Kırklareli, Çanakkale’de belediye seçimlerini kazandı. Ancak CHP’nin oy oranı aday tartışmasının yaşandığı Edirne’de düşüş gösterdi.
 
Recep Altepe yine başkan
 
Marmara’nın İstanbul’dan sonraki en büyük ve Türkiye’nin 4. büyük kenti Bursa’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini resmi olmayan sonuçlara göre mevcut başkan Ak Parti adayı Recep Altepe kazandı. İkinci kez başkan seçilen Altepe’yi sırasıyla CHP adayı Necati Şahin ve MHP adayı Kadir Koçdemir izledi. Altepe 2009’da 47.16 oy oranıyla kazandığı büyükşehir belediye başkanlığı seçimini AA’nın resmi olmayan seçim verilerine göre açılan sandıkların yüzde 53’üne göre yüzde 49.58’le kazandı.
 
Bursa’da CHP de oylarını yükseltti. 2009 yerel seçimlerine göre CHP 26.96 olan oy oranını 28.2’ye çıkarttı. MHP’nin oy oranı da 12.34’ten 15.9’a çıktı.
 
Karaosmanoğlu fark attı
 
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini de resmi olmayan sonuçlara göre Ak Parti Adayı İbrahim Karaosmanoğlu kazandı. Bir önceki yerel seçimde yüzde 47.46 oy alan Karaosmanoğlu, en yakın rakibi CHP’li adaya büyük fark attı. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre sayılan oyların yüzde 49’unu alan Ak Parti adayı Karaosmanoğlu, üçüncü dönem belediye başkanı seçildi. 2009 yerel seçiminde Kocaeli’nden CHP’ye yüzde 31.75 oy çıkarken bu seçimde CHP’nin adayı Tahsin Tarhan yüzde 25.79 oy aldı. Kocaeli’nde üçüncü sırayı ise oylarını ikiye katlayan MHP adayı eski milli futbolcu Saffet Sancaklı yüzde 14.18 oyla aldı. Saadet Partisi’nin oy oranı ise yüzde 8.62’den yüzde 5.08’e düştü.  
 
CHP varlık gösteremedi
 
Sakarya’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini mevcut başkan Ak Partili Zeki Toçoğlu yeniden kazandı. Toçoğlu ilk sonuçlara göre yüzde 57.27 oy oranıyla bir önceki seçime göre Ak Parti’nin oylarını 13 puan artırdı. CHP’nin uzun yıllar sonra milletvekili çıkararak Engin Özkoç’u Meclis’e gönderdiği Sakarya’da CHP’nin adayı Ecevit Keleş ise bir önceki seçime göre oyları 2 puan artırabildi ve yüzde 9.62’lik oy oranı ile üçüncü sırada yer aldı. Sakarya’da Toçoğlu ile yarışa giren MHP’nin adayı Orhan Ünver de, yüzde 27.46 oy oranıyla ikinci sırada kaldı. MHP’nin yerel seçimde Sakarya’daki oyları yaklaşık 9 puan düşüş gösterdi. Sakarya’da Saadet Partisi’nin oyları da yarı yarıya düşerken alınan oy oranı ilk sonuçlara göre yüzde 3’te kaldı.       
 
Balıkesir artık Ak Parti’de
 
Ak Parti MHP’nin Marmara Bölgesi’ndeki kalesi Balıkesir’de de belediye başkanlığını kazanmayı başardı. Ak Parti adayı Ahmet Edip Uğur, büyükşehir belediye başkanlığı yarışında 37.79 oy oranıyla MHP’nin adayı ve mevcut başkan İsmail Ok’u geride bırakarak belediye başkanı oldu. MHP’nin adayı Ok ise 2009’da aldığı 41.07 oy oranını 32.41’e düşürürken ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sıraya yerleşen CHP’nin adayı Sami Sözat, partisinin oylarını ikiye katlamasına rağmen 26.79’da kaldı.  
 
Edirne’de milletvekili aldı
 
Edirne Belediye Başkanlığı’nıda seçimini resmi olmayan sonuçlara göre 37.24 oy oranıyla halen milletvekili olan CHP adayı Recep Gürkan kazandı. Gürkan’ın çekiştiği Ak Parti adayı Ahmet Günşen ise 29.86 oy oranıyla ikinci sırada yer aldı. CHP’den aday gösterilmediği için DSP’ye geçen ve üst üste 4 dönemdir belediye başkanlığı yapan Hamdi Sedefçi ise 10.16 oy oranıyla 4. sırada yer aldı. İlk sonuçlara göre Edirne’de CHP’nin oyları 57.75’ten 37.24’e düşerken Ak Parti oyları da yüzde 31.30’dan 29.86’ya düştü. MHP Edirne’de oylarını artırarak 3.74’ten 18.43’e yükseltti.    
 
Kırklareli’nde de kesin olmayan sonuçlara göre belediye başkanlığını CHP’nin adayı, 38.03 oy oranı ile halen milletvekili olan Mehmet Kesimoğlu kazandı. Kesimoğlu’nun rakibi Ak Parti adayı Selahattin Minsolmaz ise 35.1 ile ikinci sırada kaldı. MHP’nin adayı Derya Bulut da partisinin oylarını artırarak yüzde 9.83’ten 24.43’e çıkarttı.
 
MHP geriledi
 
Tekirdağ’da sandık başına gidenler ilk kez büyükşehir belediye başkan adayları için de oy kullandı. CHP’nin adayı Kadir Albayrak yüzde 45.79 oy oranı ile ipi göğüsledi. Ak Parti de oylarını 26.99’dan 37.42’ye çıkarmayı başararak ikinci sırada yer aldı. MHP’nin adayı Nail Yılmaz 12.56 oy oranı ile üçüncü sırada yer aldı. Tekirdağ’da MHP’nin oyları yaklaşık 6 puan geriledi.
 
Bursa’da ilkokul önünde gerginlik
 
Bursa’nın merkez Osmangazi ilçesinde Mutlular İlköğretim Okulu’nda oy kullanımı sırasında, okul önünde bulunan bazı partililerin, seçmenleri yönlendiriyor iddiası üzerine bu kişilerin görüntülerini çekmek isteyen CHP’nin Osmangazi İlçe Başkanı ve bazı yönetim kurulu üyeleri, bu kişiler tarafından saldırıya uğradıklarını öne sürerek polisten yardım istedi. Olayda bazı gazeteciler dövüldü.
 
Trakya’da 161 kişi gözaltına alındı
 
Trakya’da belediye başkanını seçmek için sandığa gidenlerden 161’i sandık kurullarında, haklarındaki çeşitli suçlardan arama ve yakalama kararı gereğince polis ekiplerince gözaltına alındı. Edirne kent merkezinde 15, Keşan ilçesinde 22, Tekirdağ’da 21, Çorlu ilçesinde 100, Kırklareli’nde ise 3 kişi yapılan kontrollerin ardından gözaltına alınarak polis merkezlerine götürüldü.