info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

AB Facebook’un Rakiplerini Sorguluyor

Avrupa Birliği Rekabet Kurumu yetkilileri, Facebook FB +3.52% Inc.’in 19 milyar dolara mesajlaşma hizmeti WhatsApp’i satın almasıyla ilgili olarak rakip şirketleri sorgulamaya başladı.

Bu soruşturmanın sonuçları, AB'nin sosyal medya dünyasında uygulayacağı rakebet yasaları için emsal oluşturabilir.
 
Avrupa Komisyonu'ndaki yetkililer son haftalarda birçok büyük teknoloji ve mesajlaşma şirketine detaylı bir soru listesi gönderdi. Konuya dair bilgisi olan kaynaklar, şirketlere, Facebook'un WhatsApp'ı satın almasının kendi pazarları üzerindeki etkilerine ilişkin sorular yöneltildiğini söyledi.
 
Soruşturma aynı zamanda sosyal medya alanındaki satın alımlarının da detaylarını araştırıyor. Kaynaklardan bazıları, soruşturmanın, şirketlerin, hizmet sunduğunda kişisel verileri nasıl kontrol ettiği ve kullandığını araştırdığını söyledi.
 
Komisyon'un incelemeleri, AB'nin resmi satın alma değerlendirmesini yayınlamasının hemen öncesine rastladı. Rekabet kurumu avukatları ve teknoloji yetkilileri, bu değerlendirmenin, AB'nin rekabet kuralları çerçevesinden, uygulama dünyasının ekonomisi ve sosyal medya üzerine ilk detaylı araştırma olacağını söylüyor.
 
Yetkililer, Microsoft MSFT -0.26% 'un Skype'ı alımında olduğu gibi, hızlı ve video mesajlaşma hizmetleriyle yapılan satın alım anlaşmalarını değerlendirmiş olsa da, sosyal medyadaki büyük anlaşmaları henüz detaylı bir şekilde incelemedi.
 
Rekabet incelemelerinde kişisel veriler ve gizlilik konuları bugüne kadarki değerlendirmelerde çok önemli bir rol oynamadı, ancak bazı regülatörler ve gizlilik avukatları, bunun muhtemelen değişeceğini söylüyor.
 
Avrupa'nın güçlü telekom sektörü, Facebook'un WhatsApp alımına karşı lobicilik yapıyor. Sektördekiler, WhatsApp gibi sınırlı zorlayan operatörlerin, telekom şirketlerinin altyapısını kullandığını, ancak hiçbir şekilde vergilendirilip, düzenlemeye tabî tutulmadıklarını ileri sürüyor.
 
Brüksel'deki rekabet kurumu avukatlarından biri, "Bu, komisyon için ilk adım. İlk kez sosyal medyayı, piyasadaki güç dengeleri tarafından incelecekler" dedi.
 
AB'nin başta Facebook-WhatsApp anlaşmasını incelemesi beklenmiyordu çünkü mesajlaşma uygulamasının, rekabet kurallarını ihlal edecek kadar fazla geliri yoktu. Ancak Facebook Mayıs'ta komisyondan, bloğun tamamını kapsayacak şekilde tek bir değerlendirmeye tabî tutulmasını istedi. AB de bu talep üzerine anlaşmayı değerlendirmeye aldı.
 
Mobil mesajlaşma uygulamalarının pazar payları, gündem konusu olabilir.
 
Komisyonun sorularını yanıtlayan şirketlerden en az ikisi, Facebook-WhatsApp birlikteliğinin, mesajlaşma uygulamalarındaki rakiplerini, pazarın dışına itmesinden korktuklarını söyledi. Şirketler, WhatsApp ve Facebook'un birçok Avrupa ülkesinde, internet üzerinden toplam mesaj hacminin büyük kısmını oluşturduğunu belirtiyor.
 
Öte yandan bazı rekabet kurumu avukatları ve teknoloki yöneticileri, çevrimiçi iletişimin hızla değişen bir sektör olmasından ötürü davayı yürütmenin zor olabileceğine dikkat çekiyor.