info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Günde 5 Dakika Koşmak Bile Hayatınızı 3 Yıl Uzatıyor

Amerikan Kardiyoloji Koleji Dergisi’nde bu hafta yayımlanan bir araştırmadan günde 5 dakika koşarak hayatımızı 3 yıl uzatma imkanımız olduğu sonucu çıkartılabiliyor.

Araştırma koşu yapmanın nadiren ve yavaşça da yapılsa hayat sürenizi uzattığını ortaya koyuyor.
 
Araştırma onlarca sene boyunca 55,000'den fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bir çalışmadan alınmış. Katılımcıların dörtte birini oluşturan koşucu grubunun koşmayanlara kıyasla genel olarak daha düşük erken ölüm ve kalp hastalığından ölüm riski taşıdığı ortaya çıktıç
 
Ancak "koşucu" olarak tanımlanabilmek için çok da koşmanız gerekmiyor. Araştırmalar insanların haftada 51 dakikadan ve 10 kilometreden ya da saatte 10 kilometre hızdan az da koşsalar avantajlı olduklarını ortaya çıkardı.
 
Ancak ne kadar tembel olabileceğiniz konusunda da sınırlar var. Haftada 30 dakikadan az koşanlar için avantajların ortadan kalktığı da görüldü. Yine de günde 5 ila 7 dakika arasında yavaşça koşsanız dahi araştırmacılar hayatınızın "3 sene" daha uzayacağını belirtiyor. Hatta daha yavaş koşanların çok daha hızlı ve uzun koşanlara kıyasla kalp hastalığından ölüm oranlarının daha düşük olduğu da ortaya çıktı.
 
Boston Globe'dan Deborah Kotz'un da bu hafta belirttiği gibi günde 5 dakikalık koşu sistemini çok az insan uyguluyor. (Sizi bilmiyorum ama ayakkabılarımı bulup bağcıklarını bağlamam bile daha uzun sürüyor.) Pratikte günde 5 dakika koşmak yerine bu insanlar hafta 2 ya da 3 kez 20 dakikalık koşular yapıyor.
 
Araştırmada yüzme ve bisiklete binme gibi diğer egzersizlerin sonuçlarına bakılmadı. Tabi ki konular arasındaki bağın her zaman sebep sonuç ilişkisi göstermediğini de eklemek lazım. Koşucuların daha uzun yaşaması daha uzun yaşama sebeplerinin koşmak olduğunu göstermiyor.
 
Yine de araştırma iki kayda değer bulguya değiniyor. Birçok insana 50 yaşından sonra yapılan herhangi bir egzersiz hiç egzersiz yapmamaktan çok daha iyi geliyor. İkinci olarak da sağlık problemi olan insanlar için düzenli ancak düşük tempolu koşular daha uzun süreli ve yüksek tempolu koşulardan daha sağlıklı ve sürdürülebilir olabiliyor.
Kaynak : The Wall Street Journal